„Tas prisiminimas, kai nuaidi rungtynių sirena, sėdi ir galvoji, velnias, juk tu Europos čempionė. Tas jausmas nenusakomas, nors tu žaidi ar nežaidi, esi jauna žaidėja ar patyrusi“, – prisiminusi triumfą 1997 metų Europos čempionate sakė aukso medalį iškovojusios rinktinės žaidėja Lina Brazdeikytė. – Visada jaunoms merginos, su kuriomis dirbu, linkiu, kad jos pajaustų tą širdies virpuliuką, tą džiaugsmą, kai tu esi Europos čempionė.

Tam kad tu nueitum iki elito, laukia labai ilgas ir sunkus kelias. Tačiau kai pasieki tą tikslą, supranti, kad buvo verta. Taurė, medalis ant kaklo, buvome laimingos, šokome makareną, visa salė ošė“.

L. Brazeikytė pasakoja, kad ir dabar pasikalba su „auksine“ 1997 metų Lietuvos moterų rinktine bei prisimena tų laikų kovas.

„Mūsų didelė dalis tos rinktinės išliko krepšinyje“, – sako L.Brazdeikytė, kuri šiuo metu Lietuvos krepšinio federacijoje užima moterų krepšinio projektų vadovės pareigas. – Vienos tapo trenerėmis, kitos vadovės, tačiau visos ir dabar artimos krepšiniui. Pasikalbame apie buvusius laikus ir dabartini krepšinį, pavyzdžiui Eurolygos moterų finalą, tai spėjame, kad dabar mus su šaukšteliu nuo parketo surinktų. Moterų ir vyrų krepšinis eina į priekį, greičiai visai kitokie, fizinis kontaktas kitoks, tai yra evoliucija, kaip ir būti negali. Kalbame, kad labai įdomu būtų pažiūrėti, tų laikų 1997 metų Lietuvos rinktinė ir dabartinė Lietuvos rinktinė, įdomus mačas gautųsi.

Ar laimėtume? Manau, kad taip. Ne greičiu, ne technika, o atsidavimu, pykčiu ir sportiniu charakteriu. Išėjai į aikštę ir atidavei 100 procentų. Šiais laikais jauni žmonės, o ypač vaikai, nebemoka iš savęs išspausti maksimumo. Jie nežino kur yra tos ribos. Niekas jų nespaudė žinoti kur yra tos ribos. Tai yra skirtumai, kurie trukdo sportiniam charakteriui“.

L .Brazdeikytė analizuodama krepšinio evoliuciją teigia, kad dalis trenerių nespėja su naujausiomis tendencijomis, tai persiduoda augančiai kartai ir todėl turime problemų, kurios pasireiškia nepatekimu į Europos čempionatus.

„Visa mūsų sistema nespėja su evoliucija, užmigome ant laurų. Yra sakoma, kad lengviau tapti čempionu, nei išsaugoti čempionų titulą. Buvimas geriausiu tave užmigdo, reiškia, tu viską darai geriausiai. Tačiau kiti nestovi vietoje ir visi nori tave nugalėti“, – vardino dabar ir Lietuvos moterų rinktinės vadovės pareigas užimanti buvusi krepšininkė. – Visai neseniai diskutavau su viena trenere, pas kurią sportavau, kai buvau mažytė.

Jai sakiau, kad dabar gal ir taip, ir anaip reikėtų daryti. O ji man atsakė, kad aš tave žaisti mokiau, o tu dabar mane treniruoti mokai… toks požiūris nėra geras, jis neveda prie gerų rezultatų, kurių mums labai reikia. Būna, kad treneriai bijo pasikeitimų. Tai yra labai saugi pozicija, kad aš kažką žinau gerai kaip daryti ir tai darau, bet jeigu kažką pabandysiu padaryti kitaip, man gali būti sunku, tada išlenda toks nepasitikėjimas savimi, nenoras išeiti iš komforto zonos. Tokia pozicija labai stabdo trenerių tobulėjimą“.

Tačiau Lietuvos moterų rinktinė yra priversta pamiršti nesėkmes ir priimti naują iššūkį. Lietuvos krepšininkės į treniruočių stovyklą susirinks lapkričio 6 dieną, o atrankos turnyrą pradės lapkričio 11 dieną, 19 valandą, kai Kėdainiuose susikaus su Vengrijos rinktine, o lapkričio 15 išvykoje išmėgins jėgas su Rusijos ekipa. C grupėje taip pat rungtyniauja Albanijos rinktinė, su kuria lietuvės susikaus kitų metų vasario mėnesį išvykoje. Į Europos čempionatą pateks visų grupių nugalėtojos (8) ir šešios geriausios antrąsias vietas užėmusios rinktinės. Į čempionatą be atrankos jau pateko Serbijos ir Latvijos rinktinės.

„Tikiu, kad pateksime į Europos čempionatą, privalau tikėti. Visa mūsų krepšinio bendruomenė privalo tikėti“, – teigia L. Brazdeikytė. – Jeigu tu nuolat galvosi apie nesėkmę – taip ir bus. Mes turime užprogramuoti merginas, kad viskas bus gerai. Privalome sakyti, kad šie metai yra mūsų, laimime prieš vengres, nukauname ruses, mes būname iškėlusios galvą ir važiuojame į finalinį etapą“.

Europos čempionė pabrėžia, kad mūsų merginos žaidžia geruose klubuose, turi daug aukščiausio lygio varžybų patirties, tačiau svarbiausia, kad jos tikėtų savimi.

„Mes realiai pretenduojame būti čempionate. Vien pažiūrėjus į mūsų komandos sudėtį, kokiame lygyje merginos žaidžia. Jos žaidžia stipriuose Europos klubuose, jos išėjusios stiprią krepšinio mokyklą, gauna aukščiausio lygio varžybų patirtį. Lietuvos krepšinio mokykla visais laikais turi savo vardą“, – sako L. Brazdeikytė. – Sąlygos bus visiems vienodos, visi turės tik penkias dienas pasiruošti šioms rungtynėms. Aišku, visada galima rasti priežasčių skųstis, bet visi esame profesionalai, tu žinai savo darbą, žinai vertę ir už ką tu kovoji“.

Dovanų bus ir lapkričio 11 dieną Kėdainiuose! Net 4️⃣0️⃣0️⃣ krepšinio 🏀! Liko 9 dienos... #mesuzlietuva #eurobasketwomen2019

A post shared by Lietuvos krepšinio federacija (@krepsinionamai) on Nov 2, 2017 at 7:59am PDT

Įėjimas į rungtynes su Vengrijos rinktine – nemokamas, o žiūrovams Lietuvos moterų krepšinio rinktinė padovanos net 400 krepšinio kamuolių.

Minutės pertraukėlių metu taip pat bus leista pasireikšti visiems norintiems. Visi talentingi krepšinio sirgaliai ir ne tik, galės per 50 sekundžių parodyti savo sugebėjimus visai Kėdainių arenai. Jei norite pasireikšti, rašykite laišką į justinas@lbbf.lt, papasakokite apie save, parašykite, ką galėtumėte nuveikti per tas 50 sekundžių ir galbūt būsite vienas iš aštuonių, pasirodysiančių per Lietuva – Vengrija moterų Europos krepšinio čempionato rungtynes lapkričio 11 d. Kėdainiuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)