Visgi specialisto galvoje – visiškas chaosas. Jau už trijų savaičių Lietuvos krepšinio federacija (LKF) turės pateikti FIBA galutinį kandidatų sąrašą pirmosioms dvejoms „langų“ rungtynėms. Tačiau iki šiol nėra aišku, kuriuos žaidėjus bus galima į jį įtraukti. Aišku tik tiek, kad NBA atstovų artimiausiose rungtynėse tikrai neišvysime.

FIBA spalio pradžioje buvo pateikusi Eurolygai pasiūlymą, kaip išspręsti kilusį tvarkaraščio konfliktą, tačiau rankų abi kariaujančios pusės dėl taikos viena kitai nepaspaudė.

„Vyksta derybos – ir vienoje, ir kitoje pusėje vyksta diskusijos, o tai yra pozityvu. Galutinis sprendimas dar tikrai nėra priimtas. Bet esminis faktorius yra laikas, kurio lieka labai mažai ir dėl kurio įkaitėmis tampa pačios federacijos – juk treneriui reikia atsirinkti komandą“, – susidariusią situaciją Krepšinis.lt komentavo LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

Dabar D. Adomaičio kompiuteryje yra du kandidatų sąrašai – su Eurolygos žaidėjais ir be jų. Ir jeigu Italija, Juodkalnija, Izraelis ir Prancūzija jau paskelbė išplėstinį sąrašą su Eurolygoje rungtyniaujančiais krepšininkais, tai Lietuvos komanda, nenorėdama apsijuokti, neskuba.

Laiko federacija ir mūsų rinktinės treneris turi iki lapkričio 6-osios, todėl dabar išsiuntė užklausas visų potencialių kandidatų klubams ir laukia iš jų atsakymų dėl leidimo žaidėjams ginti šalies garbę.

Krepšinis.lt žiniomis, iš kai kurių Eurolygos klubų netgi buvo sulaukta teigiamų atsakymų, o štai „Sportando“ paskelbė, kad vienas iš jų – Milano „AX Armani“, kuriame rungtyniauja Mantas Kalnietis ir Artūras Gudaitis. Italų žurnalisto Alessandro Maggi teigimu, šie du lietuviai – jau įtraukti į D. Adomaičio 24 kandidatų sąrašą.

„Jeigu Milano klubas į rinktinę paleis italus, tai turės paleisti ir lietuvius. Jeigu „Real“ išleis Mačiulį, tai turės išleisti ir visus kitus žaidėjus, taip netekdamas pusės komandos. Tas pats „Žalgiris“ – jeigu išleistų nors vieną ar kitą mažiau žaidžiantį krepšininką, turėtų išleisti ir kitus. Čia yra precedento neturinti situacija – negali vieno paleisti, o kito ne“, – apie pavienes klubų „paslaugas“ kalbėjo M. Špokas.

Mantas Kalnietis su žmona

FIBA visai neseniai ėmėsi pokyčių tvarkaraštyje ir visas pirmojo „lango“ metu vykstančias pirmąsias dvikovas perkėlė į lapkričio 24-ąją, tikėdamasi, kad Eurolyga savo devintojo turo mačus iš 23-24 dienų atkels į 21-ąją.

Tačiau pastaroji permainų tvarkaraštyje nesiėmė. Bet žingsnis – gana logiškas: juk jau užsakyti lėktuvų bilietai, išnuomotos arenos ir išpirktos transliacijų teisės.

Kas toliau? Galbūt FIBA imsis iniciatyvos ir „langų“ datas dar kartą perstumdys taip, kad jos nesikirstų su Eurolygos mūšiais? O galbūt patys Eurolygos klubai pasiryš savo žaidėjus išleisti į rinktines?

Jeigu įvyktų pastarasis scenarijus, tai bent jau Kosove D. Adomaitis vis tiek turėtų verstis praktiškai be Eurolygos žaidėjų – žalgiriečiai ir „AX Armani“ atstovai ant parketo turėtų žengti iškart po kelionės, o J. Mačiulis ir Lukas Lekavičius tą pačią dieną turi ginti savo klubų garbes.

Antrosios pirmojo „lango“ rungtynės numatytos lapkričio 26-27 dienomis, o Eurolygos 10-asis turas – lapkričio 30-gruodžio 1 d. Ir nors šioje situacijoje nėra jokio konflikto, tačiau ir ją D. Adomaitis vadina absurdiška.

Lietuvos rinktinė Kosove turės žaisti 24 dieną, o jau 26 dieną namuose su Lenkija. Nėra jokios logikos“, – akcentavo 43-ejų metų specialistas.

Tačiau jo teigimu, oficialiai dar nėra iki galo aišku, kuriomis datomis mūsiškiai kovos dėl bilieto į 2019 metų pasaulio čempionatą. Tai ir visą atnaujintą informaciją dėl susidariusios situacijos M. Špokas tikisi išgirsti ketvirtadienį FIBA rengiamame federacijų atstovų susitikime.

Donatas Motiejūnas, Mindaugas Špokas

„Visi tikisi kompromiso – ir rinktinių treneriai, ir sirgaliai, patys žaidėjai, nes jie nori atstovauti nacionalinei komandai. Iš abiejų pusių per daug ambicijų – vieno kalto nėra. Logikos šiuose veiksmuose įžvelgiu labai mažai, bet labai tikiuosi, kad nugalės sveikas protas ir susitars, – išvysti konflikto pabaigą nekantrauja D. Adomaitis.

– Galiu pasikartoti, kad šioje situacijoje žaidėjai yra pastatyti į blogiausią vietą: kaip galima teigti, kad žaidėjas turi rungtynes Eurolygoje, bet jam nebus draudžiama atvykti į rinktinę? Dabar tas žaidėjas bet kokiu atveju bus blogas, o tai nėra gerai: neatstovaus rinktinei – bus blogai šiai pusei, neatstovaus klubui – bus blogai kitai pusei. Kodėl reikia žaidėją pastatyti į tokią poziciją?“

Visiškai kitokia situacija su Europos taurėje, FIBA turnyruose arba tik nacionalinėse pirmenybėse žaidžiančiais klubais – nė vienas neketina savo žaidėjams drausti apsivilkti rinktinių marškinėlius. Tokia pati ir Kinijos krepšinio lygos, kurioje jau už kelių dienų debiutuos Donatas Motiejūnas, pozicija.

Iš visų potencialių Lietuvos komandos kandidatų vienintelis Martynas Gecevičius vis dar neturi klubo. Tačiau net neįsisukęs į konflikto sūkurį, 29-erių metų gynėjas neturėtų būti ramus. Priešingai, į Europos čempionatą išsivežtam snaiperiui D. Adomaitis turėjo aiškią žinutę.

„Labai svarbu, kad kiekvienas rinktinės kandidatas turėtų klubus ir juose žaistų, nes bus dvejos rungtynės per savaitę – susirinkus turėsime laiko tik pasiruošti mačams, todėl žaidėjai turi atvykti geros sportinės formos“, – pažymėjo nacionalinės komandos vairininkas.

Pirmąjį Europos atrankos zonos etapą lietuviai pradės C grupėje, kurioje reikės grumtis su Kosovu, Lenkija ir Vengrija. Tolyn žengs trys geriausios ekipos. Tačiau svarbu bus ir pergalių skaičius – „auksiniai taškai“ skaičiuosis antrame etape.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)