38 metų 198 cm ūgio krepšininkui šis sezonas Europos taurėje yra jau dešimtasis. Vasarą iš Panevėžio „Lietkabelio“ į „Lietuvos ryto“ gretas sugrįžęs M. Lukauskis tikina, jog pradėti jau jubiliejinį sezoną Europos taurėje jam yra itin malonu, ypač dėl to, jog šiemet turnyras gerokai sustiprėjo.

„Kiekvieno turnyro startas yra ypatingas, ypač Europoje. Dešimtasis startas Europos taurėje tikrai yra malonus. Būtų dar malonesnis, jei jis būtų sėkmingas. Šiemet šis turnyras yra labai stiprus. Pusė jo dalyvių galėtų laisvai žaisti Eurolygoje. Ruošiamės, dirbame ir žengsime į aikštelę kovoti“, – tinklalapiui Krepšinis.lt sakė M. Lukauskis.

Patyrusiam krepšininkui skambios pergalės nėra svetimos. Jis buvo „Lietuvos ryto“ žaidėjas tuomet, kai ši ekipa Europoje buvo sunkiai sustabdoma. M. Lukauskis tiki, kad dabartinė Vilniaus komanda turi tai, ko reikia sėkmei Europos taurėje.

„Žinau, ką reiškia laimėti Europos taurę, bet žinau, ką reiškia ir pralaimėti. Manau, jog šiemet komanda turi tai, ko reikia triumfui. Dabar reikia tik laiko susižaisti, vienam kitą geriau pažinti. Turime žaidėjų visose pozicijose. Yra tokių, kurie gali žaisti ir keliose pozicijose. Žaidėjai yra pajėgūs vienas kitą pakeisti. Didelis mūsų pranašumas – ilgas atsarginių suolelis. Manau, kad šiemet tikrai galime eiti toli“, – sakė M. Lukauskis.

Europos taurėje debiutavęs dar 2003 metais, M. Lukauskis su „Lietuvos rytu“ laimėjo turnyrą 2005 metais, pralaimėjo finalą Madrido „Real“ klubui 2007 metais ir dar kartą triumfavo 2009 metais.

Debiutiniame 2003-2004 metų sezone Jono Kazlausko pasitikėjimą užsitarnavęs gynėjas per rungtynes vidutiniškai pelnydavo po 6,4 taško, bet čempioniškas 2004-2005 metų sezonas M. Lukauskiui asmeniškai nebuvo itin sėkmingas.

Vlade Djurovičius ir Tomo Mahoričius tuomet 25-erių krepšininkui retai rasdavo vietos pajėgaus „Lietuvos ryto“ rotacijoje, o per mačą jis vidutiniškai įmesdavo po 3,1 taško. Negana to, žaisti pergalingame finale su Kozanio „Makedonikos“ jam sutrukdė trauma.

„2004 metais stipriai pasikeitė žaidėjai, pasikeitė rotacija. Užduotys buvo visai kitokios. Buvau dar nepatyręs tokiuose turnyruose, todėl žaisti gaudavau nedaug. Finale nežaidžiau, nes buvau traumuotas“, – tinklalapiui Krepšinis.lt pasakojo M. Lukauskis, kuris finale debiutavo 2007 metais, kuomet per 15 minučių į „Real“ krepšį nepataikė 3 tritaškių ir surinko -2 naudingumo balus.

Gerokai daugiau malonių atsiminimų M. Lukauskis turi iš pergalingo 2009 metų finalo prieš Maskvos srities „Chimki“. Tiesa, tos rungtynės jam asmeniškai taip pat nebuvo ypatingai sėkmingos – nors atletas gerai darbavosi gynyboje ir atliko net 6 rezultatyvius perdavimus, pats jis prametė 5 tritaškius ir iš viso surinko tik 3 taškus.

„Vieną kartą būna geriau, kitą kartą blogiau. Visada eini kovoti ir žaisti, bet ne visada sekasi. Lygiai taip pat kai kuriuos finalus laimi, o kitus pralaimi. Visa laimė, jog 2009 metais finale geriau taškus rinkti sekėsi kitiems „Lietuvos ryto“ žaidėjams, kurių dėka šventėme pergalę“, – prisiminė M. Lukauskis.

Naujojo sezono Europos taurės pirmosiose rungtynėse „Lietuvos rytas“ namuose surems ginklus su Bilbao „Basket“ ekipa, kuri M. Lukauskiui yra gerai pažįstama. Veteranas trumpai vilkėjo jos marškinėlius 2013-2014 metų sezone, kai ispanai pasikvietė jį mėnesiui pavaduoti traumuotus žaidėjus. Vis dėlto „Lietuvos ryto“ atletas abejoja, ar ši patirtis gali būti naudinga jo komandai trečiadienio dvikovoje.

„Nuo to laiko Bilbao komanda labai pasikeitė. Išliko tik pora žaidėjų – Axelis Hervelle ir Alexas Mumbru. Visi tuos žaidėjus pažįsta, nes jie ilgai atstovavo savo rinktinėms. Taigi, daug naudingos informacijos bendraklubiams suteikti negaliu, nes dauguma prieš mano pažįstamus krepšininkus jau yra žaidę. Žiūrėjome vaizdo įrašą, ruošėmės, kaip dengti, žiūrėsime, kaip pasiseks“, – sakė M. Lukauskis.

Iš Panevėžio kilęs sportininkas rungtyniaudamas Bilbao klube Europos taurės turnyre sužaidė tris mačus, per kuriuos jis vidutiniškai rinkdavo po 1,7 taško, po 1,6 rezultatyvaus perdavimo ir po 2,3 atkovoto kamuolio. Gynėjui Ispanijos užkariauti per trumpą laiką nepavyko, tačiau dėl to jis nesielvartauja.

„Mano etapas Bilbao ekipoje buvo trumpas, nes jiems tuomet reikėjo tik traumuotus žaidėjus pavaduoti galinčio atsarginio. Aš buvau be kontrakto, man pasportuoti su komanda ir pažaisti krepšinį buvo į naudą. Nepavyko užsilikti ten ilgesniam laikui, bet ką padarysi. Tuo niekas nesibaigė“, – kalbėjo M. Lukauskis.

Eurolygos žaidimo patirties su „Lietuvos rytu“ ir Vilerbano ASVEL ekipomis turintis sportininkas palikęs Bilbao vėliau dar žaidė Europos taurėje su tuo pačiu „Lietuvos rytu“ ir „Lietkabeliu“, tačiau sėkmingiausiu karjeros sezonu šiame turnyre jam liko karjeros etapas Oldenburgo „EWE Baskets“ klube.

2010-2011 metų sezone gindamas Vokietijos klubo garbę M. Lukauskis per rungtynes Europos taurėje vidutiniškai pelnydavo po 13,3 taško ir atlikdavo po 4,6 rezultatyvaus perdavimu. Sezonas nebuvo toks geras pačiai komandai, kuri stokojo žaidėjų ir sugebėjo iškovoti tik vieną pergalę.

„Buvo taip, kad kai mane pasikvietė į komandą, turėjau būti pagrindinis atakuojantis gynėjas, bet vėliau paaiškėjo, kad turėsiu daug žaisti ir lengvojo krašto puolėjo pozicijoje“, – sakė kartais net po 40 minučių Europos taurėje žaisdavęs gynėjas.

„EWE Basket“ tramplinu į viršų taikliarankiui netapo. Kitą sezoną jis žaidė antrojoje Italijos lygoje, kur atstovavo Barčelonos „Sigma“ komandai. Po sezono Italijoje M. Lukauskis daugiau nebebuvo kviečiamas ir į Lietuvos rinktinę, kurios garbę jis gynė 2005 ir 2009 metų Europos čempionatuose bei 2008 metų olimpinėse žaidynėse.

Vis dėlto savo karjeros laidoti M. Lukauskis nesiruošė. Po trumpų etapų Valensijos, Bursos „Tofaš“ ir Bilbao klubuose dukart Lietuvos čempionas sugrįžo į gimtinę bei ryškiausiomis spalvomis sužibėjo iš naujo. Nuo 2013 metų sėkmingai Lietuvoje rungtyniaujantis veteranas įrodinėja, jog dar 2008 metais specialų reportažą apie jį parengusi Eurolyga neklydo: su metais jis tampa vis geresniu.

Ilgaamžiškumą demonstruojančiam M. Lukauskiui šio sezono pabaigoje sukaks jau 39-eri. Jis yra vyriausias „Betsafe-LKL“ ir vienas vyriausių Europos taurės krepšininkų, tačiau jo kūnas su metais atrodo vis stipresnis, todėl didelio iššūkio jam nemeta net „Lietuvos ryto“ fizinio paruošimo programa, kurios pernelyg didelį intensyvumą pripažino ir treneris Rimas Kurtinaitis.

Apie galimai netolimą karjeros pabaigą M. Lukauskis nekalba. Su „Lietuvos rytu“ sutartį metams pasirašęs veteranas savo ateitį apsvarstys tada, kai pasibaigs sezonas. Jo metu patyręs gynybos specialistas „Betsafe-LKL“ pirmenybėse kol kas per rungtynes ant parketo vidutiniškai praleidžia po 16,7 minutės, pelno po 4 taškus bei atkovoja po 1,8 ir perima po 1,3 kamuolio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)