Pirmadienio popietę LKF organizuotoje vaizdo konferencijoje M. Špokas pasidalijo mintimis apie komplikuotą situaciją Europos krepšinyje, neseniai pasibaigusį Europos čempionatą bei nenumaldomai artėjančius ir daug ginčų keliančius pasaulio čempionato atrankos varžybų langus.

Nors M. Špokas ir pasveikino šviežiai iškeptą Europos krepšinio čempionę Slovėniją, vieno LKF vadovų teigimu, būdai, kuriais iškovota pergalė, nėra visiškai sektinas pavyzdys Lietuvai.

„Taip, slovėnams pergalė yra saldi, jie džiaugiasi, tačiau be užsieniečių pagalbos, manau, ji būtų daug saldesnė. Manau, kad tai pergalę šiek tiek aptemdo ir meta šešėlį. Nei puolėjas Anthony Randholphas, nei treners Igoris Kokoškovas neturi nieko bendro su Slovėnijos krepšiniu, o mes einame kitu keliu. Man buvo kur kas gražiau žiūrėti į latvius, kuriems nedaug pritrūko iki sėkmės ir komandoje buvo vien tik latviai. Tai buvo 100 proc. latviškas produktas“, – pažymėjo M. Špokas.

Prie slovėnų pergalės galingu žaidimu po lenta prisidėjęs A. Randolphas yra amerikietis, o treneris I. Kokoškovas – serbas.

„Lengva kažką atsivežti iš užsienio, o ugdant savus reikia įdėti labai daug darbo. Būtent į jaunimą mes ir turime orientuotis – jeigu šiuo metu pasaulio vaikinų jaunimo reitinge esame vieni iš dominuojančių – antri – kodėl mums to nepratęsti? – gaires, kur reikia orientuotis Lietuvos krepšiniui, dėliojo M. Špokas.

„Tai yra tendencijos Europos krepšinyje. Ir mums tai nėra lengva, nes sukuria nemažą ir dirbtinę konkurencinę erdvę, – apie vis labiau populiarėjančią užsieniečių natūralizaciją Europoje atsiliepė LKF vadovas. – Aš esu tokių daykų priešininkas. Arba darome vieną bendrą Europos rinktinę, susirenkame žaidėjus, nes identiteto nebelieka.“

Primename, kad kategoriškas natūralizacijos klausimu buvo ir Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Dainius Adomaitis.

„Mes esame krepšinio šalis, rinktinėje turi žaisti lietuviai, mūsų trenerių ir mokyklų išugdyti žaidėjai. Aš esu prieš natūralizuotą žaidėją“, – analogišką nuomonę po Europos čempionato išsakė ir Lietuvos rinktinės varininkas.

Šiuo metu D. Adomaitis dar yra už Atlanto, kur stažuojasi Bostono „Celtics“ stovykloje, tačiau jau šiai savaitei įpusėjus treneris grįš į Lietuvą ir ims sukti galvą, iš kokių pavardžių sudaryti sąrašą artėjantiems pasaulio čempionato atrankos varžybų „langams“. Sąrašas Tarptautinei krepšinio federacijai (FIBA) turi būti išsiųstas iki spalio 12 d., o jo sudarymą ir toliau apsunkina nesibaigiantis šaltasis karas Europos krepšinyje.

Atrankos „langai“ atsivers lapkričio pabaigoje, tačiau rinktinėms greičiausiai negalės padėti Eurolygos krepšininkai, nes tuo pačiu metu jiems teks kovoti elitinio klubinio turnyro kovose. FIBA yra pasiūliusi alternatyvų tvarkaraštį, kad atrankos varžybų ir Euroygos rungtynių datos nesidubliuotų, tačiau pasiekti susitarimo kol kas nepavyksta.

„Mūsų tikslas vienas – patekti į pasaulio čempionatą. Nežinia dėl Eurolygos žaidėjų tikrai neprideda ramybės. Grupėje mes žaisime su Kosovu, Lenkija ir Vengrija. Nors kai kam varžovai neatrodo grėsmingi, tačiau... Vengrams trūks vos vieno Eurolygoje žaidžiančio žmogaus, lenkams – taip pat. Kosovas apskritai remsis komanda, kuri puikiai pasirodė atrankoje ir yra susižaidusi. Taip kad mūsų situacija, jeigu neturėsime Eurolygos krepšininkų, bus sudėtinga“, – dėstė M. Špokas.

„Jeigu nepatektume į pasaulio čempionatą, būtų labai blogai. Primenu, kad tada automatiškai nepatektume ir į olimpines žaidynes, o kitas šansas dalyvauti tarptautiniame turnyre būtų tik 2021-ųjų Europos čempionatas. Dabar jau ir Ispanija, ir Latvija, ir kitos šalys pradėjo galvoti, kai žiauru būtų prarasti visą olimpinį ciklą“, – vardijo M. Špokas.

„Tačiau diskusijos prasidėjo. Aš tikiuosi, kad abiems šalims pavyks susitarti. Gaila, kad nukenčia žaidėjai. Juk jie negali persiplėšti į dvi dalis – tą pačią dieną žaisti ir klube, ir rinktinėje“, – pridūrė jis.

Anot M. Špoko, su rinktinės treneriu D. Adomaičiu jis susitiks savaitės pabaigoje, o preliminarų kandidatų sąrašą turės spalio 11 d.

„Nelengva, nes treneriams reikia turėti ir planą A, ir planą B. Kandidatų sąrašas bus išplėstinis, į jį pateks visi krepšininkai, kurie gali būti naudingi rinktinei. Ir jo sureikšminti nereikėtų“, – pridūrė LKF generalinis sekretorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)