„Tai karas tarp FIBA ir Eurolygos, o auka yra krepšinis. Kalbėjausi su abiem pusėmis, tačiau šiuo metu jos nesuvokia, į kuria pusę eina krepšinis“, – atsisveikindamas su trenerio karjera kalbėjo Eurolygos legenda ir FIBA techninės komisijos narys D. Ivakovičius.

O krepšinis juda NBA link. Ir prisivilioja vis jaunesnius talentus į JAV. Atrodo, anot iškilaus krepšinio žmogaus, šis sportas traukiasi iš Senojo žemyno.

„Europos krepšinis išgyvena krizę. Vis daugiau žaidėjų išvyksta į NBA. Negalime sau leisti prarasti tų vaikinų. Greitai krepšininkai vyks žaisti į NBA G lygą“, – kalbėjo Duda.

Anot jo, visą šio Europos krepšinio skilimo sudėtingumą pajausime lapkritį, kai prasidės FIBA atranka į 2019 metų pasaulio čempionatą.

„Esu optimistas, viliuosi, kad sprendimas bus rastas. Europiečiams sunkiau, nes jiems reikia taikytis prie įvairių tvarkaraščių. NBA žaidėjai nesivaržo kvalifikaciniuose turnyruose, o Eurolyga jau viena koja žengia tokiu formatu. Tai lemtingas momentas Europos krepšiniui“, – teigė D. Ivkovičius.

Trenerio legendos ištartus žodžius ketvirtadienį palydėjo Eurolygos vadovų viešai pateiktas pasiūlymas FIBA (Tarptautinei krepšinio federacijai), leidžiantis geriausiems žaidėjams dalyvauti kvalifikaciniuose turnyruose.

Pagal jį klubiniam sezonui būtų skirtos 38 savaitės (nuo rugsėjo iki birželio vidurio), o Europos ir pasaulio čempionams, atrankos turnyrams – 6 savaitės (nuo birželio vidurio iki rugpjūčio). Iš pastarųjų dvi savaitės galėtų skirtos būti rinktinių pasirengimui.

Dar keturias savaites arba rugpjūčio mėnesį krepšininkai galėtų ilsėtis. Toks ciklas galėtų kartotis kasmet. Eurolygos vadovai taip pat priminė, kad šį savo pasiūlymą dar 2012 metais, tačiau tuomet jokio atsakymo iš FIBA nesulaukė.

Pagal dabartinį FIBA tvarkaraštį vadinamieji FIBA langai numatyti klubinio sezono metu – lapkritį ir vasarį. NBA ir Eurolygos jau deklaravo, kad nenutrauks savo varžybų.

Atrankos varžybos į pasaulio čempionatą prasidės ateinantį lapkritį ir baigsis 2019-ųjų vasarį.

Šeši atrankos varžybų „langai“, kurių metų komandos žais po dvejas rungtynes, numatyti 2017 metų lapkričio 20-28 d., 2018 metų vasario 19-27 d., birželio 25 – liepos 3 d., rugpjūčio 30 – rugsėjo 18 d., lapkričio 26 – gruodžio 4 d. ir 2019 metų vasario 18-28 d.

Tokiu formatu pasaulio krepšinio čempionato atranka bus vykdoma pirmą kartą. Pasaulio čempionatas 2019 metų rugpjūčio 31-rugsėjo 15 dienomis vyks Kinijoje.

Lietuvos rinktinę C grupėje burtai suvedė suvedė su Vengrija, Lenkija ir papildomą atrankos etapą įveikusiu Kosovu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)