Vos pasibaigus Europos krepšinio čempionatui ir išsiaiškinus pajėgiausių Senojo žemyno rinktinių prizininkus, visų žvilgsniai nukrypo į jau šį rudenį prasidedančią 2019 metų FIBA pasaulio čempionato atranką, kuri vyks ir per vadinamuosius klubinio sezono langus.

Atrankose rungtynėse tikrai nedalyvaus NBA žaidėjai, o Eurolyga paskelbė, kad nestabdys savo tvarkaraščio, o žaidėjams leis patiems spręsti, ar prisidėti prie nacionalinių ekipų.

„Surašysime geriausius mums prieinamus kandidatus į Ispanijos rinktinę. Taip pat įtrauksime ir Eurolygos žaidėjus. Kaip visuomet stengsimės suformuoti stipriausią įmanomą sudėtį, – kalbėjo J. Garbajosa. – Eurolyga nestabdys savo varžybų, tačiau krepšininkams paliekama laisvė apsispręsti, kur žaisti“.

Ispanijos krepšinio federacijos prezidentas tvirtino, kad šiuo atveju gins savo šalies nacionalinės ekipos interesą ir remsis į Sporto arbitražo teismą, jei to prireiks.

„Nenorime, kad nukentėtų žaidėjai. Sporto arbitražo teismas gins į Ispanijos rinktinę pakviestus krepšininkus. Tai išties nemaloni situacija. Klubų ir regioninių lygų darbas tikrai svarbus, tačiau tikrasis Ispanijos krepšinio veidas yra rinktinė ir tai patvirtina televizijos reitingai“, – aiškino jis.

Buvęs krepšininkas tikino, kad Ispanija privalo sėkmingai įveikti kvalifikaciją ir dalyvauti 2019 metų pasaulio čempionate: „Šiame turnyre bus galimybė iškovoti kelialapį į Tokijo olimpiadą. Jei mums nepavyktų prasibrauti į planetos pirmenybes, Ispanijos krepšinis turėtų rimtą problemą“.

Jis teigė nekalbėjęs su kitų šalių krepšinio federacijomis, tačiau ir jos kvies geriausius savo žaidėjus, kurie rungtyniauja ir Ispanijos lygoje.

„Naujasis FIBA kalendorius buvo sudarytas prieš Eurolygos sezono grafiką. Tai kas kam trukdo? Pagal nuostatus, jei žaidėjas kviečiamas į rinktinę, jis privalo atvykti. Mes jaučiamės atsakingi ir prieš sirgalius, ir prieš rėmėjus“, – toliau kalbėjo J. Garbajosa.

Anot jo, su savomis pergalėmis ir klaidomis FIBA gina viso pasaulio krepšinio interesą. „Ir labai sunku suvokti, kad keli klubai diktuoja savo valią Ispanijos, Europos ir net pasaulio krepšinio gyvenime. Su privačiu ir finansiniu interesu jie siekia būti aukščiau FIBA, tačiau bendra pasaulinė nauda negali būti žemiau kelių klubų. Tai diktuoja ir sveikas protas“, – svarstė Ispanijos krepšinio federacijos prezidentas.

J. Garbajosa norėtų, kad Eurolyga ir FIBA užkastų kovos kirvius: „Tačiau sudėtinga rasti sprendimą iki lapkričio (tuomet atsivers pirmasis atrankos langas). Viliuosi, kad klystu, tačiau jei dialogo keliu sprendimas nebus rastas, ginsime Ispanijos nacionalinę ekipą ir jos poreikius“.

Atrankos varžybos į pasaulio čempionatą prasidės ateinantį lapkritį ir baigsis 2019-ųjų vasarį.

Šeši atrankos varžybų „langai“, kurių metų komandos žais po dvejas rungtynes, numatyti 2017 metų lapkričio 20-28 d., 2018 metų vasario 19-27 d., birželio 25 – liepos 3 d., rugpjūčio 30 – rugsėjo 18 d., lapkričio 26 – gruodžio 4 d. ir 2019 metų vasario 18-28 d.

Tokiu formatu pasaulio krepšinio čempionato atranka bus vykdoma pirmą kartą. Pasaulio čempionatas 2019 metų rugpjūčio 31-rugsėjo 15 dienomis vyks Kinijoje.

Lietuvos rinktinę C grupėje burtai suvedė suvedė su Vengrija, Lenkija ir papildomą atrankos etapą įveikusiu Kosovu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)