Lietuvos krepšinio federacija jau dešimt metų kartu su kompanija „Coca-Cola HBC” organizuoja analogų Lietuvoje neturintį krepšinio turnyrą, kurio metu jaunieji talentai gali atskleisti savo individualius sugebėjimus.

Krepšinio treneriai ir specialistai pabrėžia, kad žaidimas vienas prieš vieną yra bene svarbiausia viso žaidimo dalis. Tačiau oficialiose rungtynėse jaunieji krepšininkai rungtyniauja penki prieš penkis, o žaidimą vienas prieš vieną tobulina treniruotėse ir kiemo aikštelėse.

Tačiau kas svarbiausia, kai lieki vienas prieš savo oponentą ir žinai, kad neturėsi komandos draugo, kuris galės tau pagelbėti arba ištaisyti tavo klaidą? Šiuos jausmus puikiai žino individualių sporto šakų atstovai, o ypač šiuolaikinės penkiakovės sportininkai, kurie atsakingi tik už save plaukime, jojime, fechtavime, bėgime ir šaudyme.

„Kai kovoji vienas, tai daug sunkiau yra psichologiškai, ne visada viskas klostosi pagal planą ir gali sudvejoti savo jėgomis“, – teigia pasaulio ir Europos šiuolaikinės penkiakovės čempionas Justinas Kinderis. – Komandoje visada turi draugų palaikymą. Varžybų metu gali šiek tiek atsikvėpti, pagalvoti apie klaidas, o individualiame sporte to trūksta“.

„Visi veiksmai ir rezultatai priklauso tik nuo tavęs, sėkmės ir nesėkmės atveju analizuoji tik savo veiksmus, klaidas ir pergales“, – sako Europos čempionato moterų estafečių bronzos medalio laimėtoja Emilija Serapinaitė. – O komanda… didelis atsakingumas ir už kitus. Dalyvaudamas komandinėje sporto šakoje labiau išgyveni jeigu kažkas nesiseka, visos komandos rezultatas gali priklausyti tik nuo tavęs. Žinoma, komandiniame sporte jauti savo komandos draugų palaikymą, visi kartu einate link tikslo, daug energijos“.

Ieva Serapinaitė, Justinas Kinderis

Pripažinti elito penkiakovininkai jauniesiems „Sprite” krepšinio talentų kovų vienas prieš vieną dalyviams pataria galvoti tik apie savo veiksmus ir prisiminti, kad čia kelią į pergales jie turės pasiekti patys vieni.

„Svarbu būti itin tvirtam psichologiškai“, – rėžė penkiakovininkė E.Serapinaitė. – Tau pačiam vienam kur kas sunkiau įveikti konkurentus ir spaudimą nei kai esi komandos narys. Tačiau pergalės džiaugsmas, kai tu ją iškovoji vienas, yra nepasakomas… esi euforijoje, žinai, kad atidavei visas jėgas, puikiai pasiruošei ir viską padarei dėl pergalės. Neapsakomas jausmas“.

„Kova prieš kitą varžovą yra ypatinga tuo, kad visas dėmesys ir visa atsakomybė atitenka tik vienam žmogui“, – pasakoja olimpinių žaidynių dalyvis J.Kinderis. – Žinoma, su tuo ne visada paprasta kovoti. Man pačiam svarbiausia, kad mano padaryti veiksmai daro įtaką mano pasirodymui, nieko negaliu kaltinti, kai kažkas įvyksta ne pagal planą. Komandiniame sporte pranašumas yra tas, kad traumos, ligos ar, tiesiog, blogos nuotaikos atveju gali kažkas tave pakeisti ar padrąsinti“.

Tiesa, patyrę sportininkai jauniesiems krepšininkams sako, kad vienas prieš vieną kovoje, niekada negali nuleisti rankų ir visada privalai kovoti iki paskutinės sekundės. Tik begalinis ryžtas ir atsidavimas privers varžovą bijoti.

Justinas Kinderis

„Varžovo akyse galima pamatyti ne tik baimę, bet ir ryžtą“, – šypsosi šiuolaikinės penkiakovės atstovas J.Kinderis. – Žinoma, tai gali matyti tik tada, jei pačio akyse nėra baimės. Nes jei bijai, dažniausiai, nieko nesimato ir visas dėmesys tuo metu būna paskendęs baimėje“.

„Kiekviename sporte yra daug konkurentų, kartais įmanoma įžvelgti jų akyse baimę, kai jie jaučia, kad yra silpnesni, mažiau pasiruošę varžyboms“, – optimistiškai nuteikė E.Serapinaitė.

Turnyre šiais metais gali dalyvauti vaikinai ir merginos, atitinkantys šiuos amžiaus kriterijus:

gimę 2004 – 2005 m. (atskirai vaikinai ir merginos);
gimę 2002 – 2003 m. (atskirai vaikinai ir merginos);
gimę 2000 – 2001 m. (atskirai vaikinai ir merginos).

Šiais metais kvalifikacinių turnyrų nugalėtojams atiteks „Sprite“ firminės kuprinės, gėrimo pakuotės ir diplomai. Finalo antros vietos laimėtojai savo amžiaus grupėje laimės „Elektromarkt“ 300 eurų vertės čekius, o nugalėtojams atiteks 1000 eurų vertės „Nike“ dovanų čekiai bei specialios Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės trenerio Sigito Kavaliausko treniruotės. Absoliučios įskaitos nugalėtojas taip pat džiaugsis 1000 eurų „Elektromarkt“ čekiu.

„Sprite“ talentų kova startuos liepos 29 dieną Palangoje, antrasis atrankinis etapas vyks rugpjūčio 11 dieną Kaune, o finalas – rugpjūčio 25 dieną Vilniuje.

Registruotis į turnyrą visi norintys gali jau dabar, adresu www.spritepromo.eu

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)