Karas Europos krepšinyje nesibaigė, nors pastaruoju metu strėlėmis apsišaudoma būdavo vis rečiau. Visgi P. Baumannas pripažįsta, kad konfliktinė situacija ir toliau tęsiasi.

„Rinktinės neturi būti vien tik vasaros reikalas. Krepšiniui reikėjo elektrošoko, sukrėtimo, atsikratyti nuo 2002-ųjų besitęsiančio sąstingio. Reikėjo atidaryti vadinamuosius langus ir šalims padėti auginti talentus. Patikėkite, mes turėjome labai daug susitikimų, atlikome tyrimus ir vieningai nusprendėme, kad rinktinių langai duos didelę ekonominę naudą“, – pažymėjo šveicaras.

Atrankos į 2019-ųjų pasaulio čempionatą varžybos nuo pastarojo rudens bus vykdomos pagal naują sistemą, langų principu. Jau anksčiau buvo skelbta, kad į šiuos langus savo žaidėjų neišleis NBA lyga, tokios pačios pozicijos laikosi ir Eurolyga.

Anot P. Baumanno, su NBA buvo priimtas bendras sprendimas, o su Eurolyga normalios diskusijos įgyvendinti taip ir nepavyko.

„Niekada nebuvo rimtų ginčų su NBA. Nuo pirmos dienos vyko diskusijos ir buvo prieita prie bendro sprendimo: globalizuoti krepšinį ir sumažinti ir taip neproporcingą ryškiausių JAV krepšinio žvaigždžių išnaudojimą. Per sezoną jie ir taip sužaidžia mažiausiai po 80 rungtynių, todėl visiškai suprantama, kad nori daugiau poilsio. Dabar atsiras erdvė iškilti naujiems lyderiams, o mes taip pat nebūsime kelių ryškiausių žvaigždžių įkaitais“, – dėstė P. Baumannas.

„Eurolyga pareiškė, kad ir taip gyvena gerai, kad jos absoliučiai nedomina rinktinės. Mes bandėme paaiškinti, kad langai tikrai nesugriaus turnyro, o Eurolyga į tai atsakė pasiūlymu rengti turnyrą vasarą. Čia ir įvyko konfliktas – jie nenorėjo klausytis jokių mūsų pasiūlymų. Aš nekritikuoju to, ką daro Eurolyga, tačiau prašau pagabos mūsų idėjoms, kadangi mes turime gerų intencijų. Mes jau sumažinome Europos čempionatų skaičių – jie vyks tik kas ketverius metus. Du langus padarėme sezono metu, o du – ne sezono metu. Bandėme eiti į kompromisą, tačiau viskas veltui“, – pažymėjo P. Baumannas.

FIBA vadovo teigimu, Eurolygos elgesys yra nesąžiningas daugelio šalių atžvilgiu.

„Eurolyga nori būti NBA Europoje, tačiau, palyginus, čia mes gyvename labai mažame pasaulyje – 50 šalių, tarp kurių gali suskraidyti per keletą valandų. Jeigu prisiimi tarptautinę atsakomybę, taip pat turi turėti omenyje ir tai, kad interesų turi ne tik keli išskirtiniai klubai. Šalyse yra daug daugiau komandų, yra nacionalinės pirmenybės. Tačiau dabar Eurolygos klubai pradeda diktuoti savo sąlygas – sėdi prie dviejų stalų, prie dviejų skirtingų reglamentų ir, kai jiems nepatinka, ima kelti savo sąlygas. Čia yra problema. Jeigu didieji klubai nemanipuliuotų savo įtaka, situacija būtų daug aiškesnė“, – kalbėjo P. Baumannas.

Jo teigimu, jeigu Eurolygos klubai nuspręs neišleisti žaidėjų į atrankos langus, tai jiems gali brangiai kainuoti.

„Pavyzdžiui, Ispanijos federacija tokiu atveju turėtų imtis tam tikrų teisinių veiksmų, nes tai prieštarauja jų šalies reglamentui. Ispanijos atstovams reikės nuspręsti, ar jie nori, kad rinktinė pratęstų 15 metų trunkantį dominavimą ar ne. Laimei, yra 215 šalių, kurios nori patekti į olimpines žaidynes ar pasaulio čempionatus. Taip, Ispanija turi puikią lygą, nuostabią krepšininkų kartą, kuri daugeliui buvo pavyzdys ne vienus metus, ir būtų apmaudu, jei visa tai subyrėtų dėl kelių savaitgalinių langų. Eurolyga neturi teisės spręsti už visą Europos krepšinį“, – konstatavo jis.

Primename, kad atrankos varžybos į Europos čempionatą prasidės ateinantį lapkritį ir baigsis 2019-ųjų vasarį. Šeši atrankos varžybų „langai“, kurių metų komandos žais po dvejas rungtynes, numatyti 2017 metų lapkričio 20-28 d., 2018 metų vasario 19-27 d., birželio 25 – liepos 3 d., rugpjūčio 30 – rugsėjo 18 d., lapkričio 26 – gruodžio 4 d. ir 2019 metų vasario 18-28 d. Tokiu formatu pasaulio krepšinio čempionato atranka bus vykdoma pirmą kartą. Pasaulio čempionatas 2019 metų rugpjūčio 31-rugsėjo 15 dienomis vyks Kinijoje.
Lietuvos rinktinę C grupėje burtai suvedė suvedė su Vengrija, Lenkija, prie šių nacionalinių komandų prisijungs papildomą atrankos etapą įveikusi rinktinė.
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)