„Daugiau dviejų juodų, juodaodžių krepšininkų, komandoje negali būti. Atsitiko taip, kad treneris Tomas Pačėsas mėgsta žaisti su juodaodžiais žaidėjais, juos treniruoti, mokyti, auklėti. Ir viskas susiklostė taip, kad mūsų komandoje atsirado keturi juodi, juodaodžiai žaidėjai. Ir jie susibūrė į tokią, kaip čia pasakyti, gaują. Negalima. Maksimaliai komandoje gali būti tik du juodaodžiai žaidėjai.

Per savo 20 metų darbo praktiką aš galiu tai pasakyti. Daugiau jų negali būti ir visos komandos – niekados neturėkit daugiau dviejų juodaodžių žaidėjų“, – „Lietuvos ryto“ televizijos „Lietuva tiesiogiai“ rėžė G. Vainauskas, tačiau vėliau televizijos interneto portale patalpintame vaizdo įraše šis epizodas buvo iškirptas.

Šiam rasistiniui pasisakymui, dėl kurio klubo vadovas jau yra skalpuojamas tiek gimtinėje, tiek Eurolygos disciplinos komisijoje, ESPN laidoje „First Take“ buvo skirtas visas reportažas, kurio metu žurnalistai išreiškė savo poziciją.

„Tai labai labai labai rasistinis komentaras, įžeidžiantis juodaodžius. Deja, tai nestebina, nes žmonės apie juodaodžius taip galvoja ne tik JAV, – nusivylimo neslėpė Stephenas A. Smithas, prisiminęs visai nesenai įvykusį incidentą, kai LeBronas Jamesas tapo rasistinio išpuolio auka, bei pačios NBA žvaigždės žodžius po jo.

– Nesvarbu, koks garsus esi. Jeigu esi juodaodis – tau ši realybė nuolat bus primenama. Į juodaodžius, ypatingai vyrus, nepaisant įgūdžių ar sėkmės, žmonės žiūri kaip į asmenis, iš kurių jie gali išpešti naudos. Yra noras mus kontroliuoti. O šis pasisakymas parodo, kad taip vyksta ne tik JAV. Taip yra visur. Nors tai ir yra itin liūdna tiesa, tačiau tikrai ne šokiruojanti.“

„Nežinau, kaip ištarti jo pavardę, bet jis idiotas, silpnaprotis, kvailas asilas. Kaip galima taip sakyti? Leisk aš tau pasakysiu, koks tu kvailas asilas esi, tu, kvailas asile. Tikiuosi, mane girdi. Žmonės anksčiau kaltindavo 80-ųjų Bostono „Celtics“ vadovus, esą jie pataikaudami sirgaliams rinkdavosi baltaodžius krepšininkus. Bet juk vienas geriausių visų laikų trenerių Redas Auerbachas, kai jau dirbo „Celtics“ generaliniu direktoriumi, pirmą kartą JAV didžiojo sporto istorijoje vyriausiuoju treneriu paskyrė juodaodį. Billą Russellą.

Vėliau komandoje žaidė baltaodžiai Larry Birdas ir Kevinas McHale'as, bet ne dėl savo odos spalvos, o todėl, kad buvo geriausi. Žmonės, kurie kritikuoja R. Auerbachą, nekreipia dėmesio į faktus – jis buvo sėkmingas, nes žmones vertino pagal jų galimybes. Bet šitas kvailys iš Lietuvos nenori to daryti. Jis sako, kad negalima komandoje turėti daugiau nei du juodaodžius žaidėjus, kitaip jie suformuos gaują. Ir žmogus remiasi savo patirtimi. Taip, juk nė viena geriausia pasaulio krepšinio komanda neturėjo daugiau nei dviejų juodaodžių...

Tiek „Warriors“, tiek „Cavaliers“, tiek legendinė „Bulls“ ar ta pati „Svajonių komanda“, kuris nuo savo kelio nušlavė visas šalis – net ir tas, kuriose nėra juodaodžių. Didžiausia kvailystė šiame pasisakyme yra tai, kad jis yra taip paskendęs savo rasizme, jog leidžia šį faktą pateikti kaip žalą komandai“, – iš pykčio išsprogusiomis akimis kalbėjo ir G. Vainauską bei jo požiūrį su žemėmis sumaišė Maxas Kellermanas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1155)