LKL.lt kalbėjosi su Lietuvos moterų rinktinės treneriu Mantu Šerniumi apie sezoną Kinijoje, didžiųjų klubų požiūrį į jaunus trenerius, LKL intriguojantį sezoną, nuvylusias ir nustebinusias ekipas, bei iššovusius jaunuosius lygos krepšininkus.

„Sezonas Kinijoje buvo labai gera patirtis. Kita kultūra, kitas suvokimas, tiek krepšinio ar gyvenimo atžvilgiu. Tikrai įdomi patirtis, kuri man ateityje pravers, – LKL.lt sakė Šernius. – Šiuo metu naujo klubo ieškojime. Su Lietuvos krepšinio federacija sutarėme, kad olimpiniame cikle iki 2020-ųjų metų dirbsiu nebent su moterų krepšinio klubais.“

Būdamas 30-ies metų amžiaus Šernius perėmė Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ ekipos vairą ir jai vadovavo trejus metus. Nors strategas šį sezoną praleido Kinijos moterų klubo Tajuano-Šansi „Flame“ asistentu-konsultantu bei su LKF turi sutarimą iki 2020-ųjų dirbti tik su moterų krepšinio klubais, treneris neabejoja, kad jo ateitis – vyrų krepšinis.

„Neabejoju, kad vyrų krepšinis yra mano ateitis. Tiesiog man vis dar yra tik 33-eji metai. Po sezono Pasvalyje, kuomet bandžiau kalbėtis su rimtesniais klubais, kurie žaidžia Europoje, tai visi akcentuoja patirtį ir amžių. Tai yra tam tikras barjeras. Norėdamas vadovauti rimtam klubui, turi būti žaidęs Eurolygoje ir būti žinomas žaidėjas, galbūt kaip Šarūnas Jasikevičius, kad jaunas treneris galėčiau kažkur aukščiau dirbti. Amžius yra barjeras ir nepasitikėjimas, kad treneris gali kažką nuveikti.

Pasvalyje laikas buvo neblogas, aš žinau savo trūkumus, žinau ką turiu pakeisti, kad kilčiau aukščiau“, – sakė Šernius.

– Kaip vertinate šio sezono LKL pirmenybes? Ar kas pastaruosius metus, kuomet dirbote Kinijoje?

– Manau, kad sezonai panašūs. Aišku, yra pirmųjų keturių komandų atotrūkis. Paskutiniai du ar trys sezonai LKL yra tikrai aukšto lygio. Žaidėjai vis įgauna didesnės patirties, auga, ir jaučiasi, kad atsiranda žaidimo kokybė.

– Kaip vertinate Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ komandos sezoną?

– Mačiau, kad vyrai stengiasi. Neteko su jais pasikalbėti, kodėl sezono gale jie taip nukrito, bet tai padarysiu artimiausiu metu. Nėra lengva mažam miesteliui konkuruoti su didesniais miestais. Manau, kad Pasvaliui turėti komandą LKL yra pasiekimas. Aš esu gimęs Šilutėje, kuri yra dvigubai ar trigubai didesnė už Pasvalį, bet mes neturime ekipos LKL. Tokiam miestui žaisti stipriausioje šalies lygoje yra fantastitika. Manau, kad Pieno žvaigždžių sezono tikslai buvo įvykdyti.

– Ar „Lietkabelis“ yra didžiausias šio sezono netikėtumas?

– Kai į komandą atėjo broliai, aš dar sezono pradžioje sau sakiau: „jei Lavrinovičiai nesugrius, sezonas bus tikrai geras“. Reikia atiduoti didelę duoklę „Lietkabelio“ fizinio pasirengimo treneriui, gydytojams ir treneriui, kuris paskirstė krūvį iki sezono galo, ir žaidėjai žaidžia nuostabiai bei yra geroje formoje.

Per paskutinius kelerius metus „Lietkabelio“ vadyboje buvo padaryti geri sprendimai. Jie nuosekliai ėjo link šito tikslo. Nepiktnaudžiavo su užsieniečių pirkimu, kaip kai kurios Lietuvos komandos daro. Manau, kad teisinga vadybos kryptis per pastaruosius kelerius metus atvedė „Lietkabelį“ prie to, kad yra tarp dviejų – trijų geriausių LKL komandų.

– Ar didžiajame finale „Lietkabelis“ jau išspaudė maksimumą?

– Aš manau, kad tikrai taip. Komanda per sezoną apsišlifavo, įgavo geros patirties žaidžiant Europos taurėje ir sezono gale aikštelėje tikrai gerai vienas kitą jaučia.

„Žalgiris“ yra aukšto lygio komanda, kuri Eurolygoje su grandais žaidė kaip su lygiais. Panevėžiui įveikti šią ekipą reikia daugybės palankių faktorių. Vienas kitas teisėjų švilpukas ar vienas kitas pataikytas metimas gali daug ką lemti.

– Ką manote apie šio sezono „Žalgirį“?

– Manau, kad kiekvienas atėjęs į „Žalgirį“, žino, kur atėjo. Žino, kad turės atiduoti save 100 proc. Labai svarbu, kad kiekvienas atėjęs į „Žalgirį“ suprastų, kad pralaimėjimai jo galvoje neegzistuoja. Tai per daugelį metų kauniečių sukurtas kultas, kuris leidžia užsidėjus žaliai–baltus marškinėlius pakeisti mąstymą. Aišku tai yra ir trenerio Šarūno Jasikevičiaus nuopelnas, kuris turėjo įdėti daug darbo norėdamas suburti šią komandą. „Žalgiryje“ yra ne vienas naujas krepšininkas, tačiau Kauno komandos marškinėlių užsidėjimas ir mentaliteto pasikeitimas jiems duoda teigiamą impulsą

– Kokį įspūdį palieka mažasis finalas?

– Tai dviejų lygiaverčių varžovų dvikova. Manau, kad buvo labai geras „Lietuvos ryto“ sprendimas atsisakyti keturių legionierių, tai stipriai pasunkino Neptūno darbą ir galimybes. Jau po naujųjų metų matėsi ir jautėsi, kad šie krepšininkai vilniečių ekipai nepadeda.

„Lietuvos rytas“ turėjo 12 lygiaverčių žaidėjų. Krepšininkai, kurie sėdėdavo ant suolo, dabar turi šansą parodyti ir įrodyti, kad nėra prastesni už turbūt dvigubai didesnes algas gaunančius legionierius. Strategiškai, manau, kad komanda priėmė labai teisingą sprendimą.

Mažajame komandos žaidžia apylygiai, tad sirgaliams turėtų būti įdomu stebėti šią intriguojančią dvikovą. Šios serijos baigtis yra nenuspėjama.

– Ar prastas vilniečių sezonas yra netikėtumas ar jau dėsningas dalykas?

– LKL komandų lygis tikrai yra pakilęs. Lietuvoje kaip ir Ispanijoje yra ne viena komanda, kuri gali parklupdyti pirmąsias ekipas Jeigu komandos komplektavime padarei kelias klaidas, tad varžovai tą tikrai nujaučia ir žino, kad žaidžia prieš žaidėją, kuris galbūt gauna dvigubai ar trigubai didesnį atlyginimą, o tai jam yra papildoma motyvacija parodyti save.

Manau didžioji dalis klubų, kurie laimėjo prieš „Lietuvos rytą“, ar tai būtų Utenos „Juventus“, „Lietkabelio“ ar „Pieno žvaigždžių“ ekipa, jos tai padarė didžiąja dalimi dėl didesnės motyvacijos.

Manau, kad atėjęs Rimas Kurtinaitis tikrai sudėlios tiek vadyboje, tiek žaidėjo selekcijoje, tiek krepšinio taktikoje teisingus sprendimus. Pagrindinė „Lietuvos ryto“ užduotis turėtų būti išsaugoti trenerį.

– Kokie jaunieji lygos krepšininkai palieka didžiausią įspūdį?

– Labai džiaugiuosi Osvaldo Olisevičiaus sezonu. Žinau, kiek jam reikėjo psichologinių ir fizinių jėgų. Jis persilaužė dėl dviejų dalykų: tai yra jau trečias krepšininko sezonas LKL ir jis jau žino, kas jo laukia, antra, tai komandoje nebeliko Žygimanto Skučo. Skučo bei kito stipraus ketvirto numerio, kuris konkuruotų su Olisevičiumi, nebuvimas, atvėrė daugiau minučių. Tai atlaisvino krepšininko smegenis ir jis žinojo, kad yra svarbus komandos žaidėjas. Krepšininkas per pirmus dvejus metus ėjo žingsnis po žingsnio šia linkme, kad trečias sezonas būtų pats geriausias.

Verta paminėti Mindaugą Kačiną iš Klaipėdos „Neptūno“, „Lietuvos ryto“ jaunąjį įžaidėją Margirį Normantą, be abejonės Luką Lekavičių, kuris žaidė gerai ir Eurolygoje.

Iš Martyno Echodo tikėjausi šiek tiek daugiau. Sezonas kaip komandai galbūt nėra labai geras, bet man norėtųsi iš Echodo daugiau, daugiau kokybės.

– Kaip manote, kaip pasibaigs finalinės serijos?

– Pasibaigs pergale Lietuvos krepšinio lygai, nes tai buvo tikrai intriguojantis sezonas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)