Visą reguliariojo LKL sezono eigą sekusio buvusio Lietuvos rinktinės vedlio nė kiek nenustebino, kokiose pozicijose kovoje dėl medalių išsirikiavo geriausios šalies komandos.

„Lietkabelis“ visą sezoną demonstravo solidų žaidimą, turi gerą veteranų ir jaunimo miksą. „Lietuvos rytas“ turėjo ir vis dar turi problemų, buvo labai nenuspėjama komanda – nebuvo aišku, kas bus. Ir nieko gero nebuvo. O „Neptūnas“ šiais metais nepanašus į save, lyginant su praėjusio sezono žaidimu: ir su legionieriais problemų yra, ir pati komanda nebe tokia, kokia buvo. Taip kad tikrai nepasakyčiau, kad „Lietkabelio“ sezonas nustebino – to ir tikėjausi“, – mintimis dalijosi L. Kleiza.

Į geriausio sezono LKL trenerio vardą pretenduojančio Kazio Maksvyčio auklėtiniai po 36 turų turėjo viena pergale mažiau už sostinės ekipą ir atkrintamąsias pradėjo iš trečiosios vietos. Didžiausias jos trūkumas – aikštės pranašumo praradimas pusfinalio serijoje su Vilniaus „Lietuvos rytu“.

Tačiau net ir namų sienų pagalbos panevėžiečiams neprireikė – suklupę pirmame mače Vilniuje vėliau nuskynė tris pergales iš eilės ir seriją laimėję 3-1 pirmą kartą istorijoje iškopė į LKL finalą.

Ir visa tai jie pasiekė nepaisydami kalbų, kad lemiamose kovose paprasčiausiai pritrūks parako. Juk broliams Lavrinovičiams lapkritį sukaks po 38-erius metus, Mindaugas Lukauskis neseniai jau paminėjo savo 38-ąjį gimtadienį, Gintarui Leonavičiui dabar – 33-eji, Benui Madgenui ir Lorenzo Williamsui – 32-eji, o Simui Galdikui – 30 metų.

„Dar derinys ir suveikė: veteranai patyrę, buvo labai geri žaidėjai ir vis dar žaidžia aukšto lygio krepšinį. Gerą trenerį turi. Paprasčiausiai viskas susidėliojo į savo vietas ir susiklijavo į gerą žaidimą, – svarstė L. Kleiza.

– Abu broliai yra unikalūs žaidėjai: vienas žaidžia penktoje pozicijoje, kurioje jį ganėtinai sunku dengti, nes turi gerą metimą. O kitas ketvirtoje pozicijoje demonstruoja gerą krepšinį ir formą. Manęs tikrai nenustebino – jie taip visą karjerą žaidžia.“

Panevėžio "Lietkabelis"

Antrose finalo serijos rungtynėse Panevėžyje „Žalgiris“ 38 minutes žaidimo vadžias laikė savo rankose, kol lemiamomis akimirkomis šaltakraujiškai sužaidė Lorenzo Williamsas, čempionams smeigęs du skaudžius dūrius iš trijų taškų zonos.

Bet pagalbos veteranai trečiadienio vakarą sulaukė ir iš kitų komandos narių: nuo suolo pakilęs Žygimantas Janavičius su 13 taškų buvo trečias pagal rezultatyvumą žaidėjas, be to, jis dar pridėjo ir 6 rezultatyvius perdavimus bei porą sykių iš varžovų rankų atėmė kamuolį.

18 taškų surinko B. Madgenas, dėjimą, apsisukęs 180 laipsniu, atliko ir iš viso 16 taškų pelnė M. Lukauskis, broliai įmetė po 9, o Žygimantas Skučas pridėjo 7.

„Žalgiris“ nežinojo, kuri patranka šaus vienoje ar kitoje atakoje. Dėl to ir pats Šarūnas Jasikevičius ne kartą skėsčiojo rankomis, o K. Maksvytis tokį saviškių žaidimą išskyrė kaip esminę stiprybę.

Tuo visą sezoną pasižymėdavo ir žalgiriečiai, tačiau Panevėžyje jų vežimą tempė vos du krepšininkai – 24 taškus pelnęs Paulius Jankūnas ir 21 pridėjęs Edgaras Ulanovas, kuris apskritai pasižymėjo itin universaliu žaidimu: ir kovingai stumdėsi po krepšiais (atkovojo 7 kamuolius), ir sėkmingai ieškojo komandos draugų (atliko 4 rezultatyvius perdavimus). O viską vainikavo net 30 naudingumo balų.

„Mes neiname dėti iš viršaus, mes einame įmesti. Vis dėl to reikia suaugti kai kuriais momentais, nes žaidžia tik pora žaidėjų“, – po nesėkmės pabrėžė Šaras, pripažinęs, kad po Eurolygos kovų niekaip nesugeba savo auklėtiniams įpūsti motyvacijos.

Ar tikrai taip sunku susikoncentruoti nacionalinėms pirmenybėms, kai jų finiše galima atsiimti čempiono žiedą?

„Tiesos tame yra, nes sezono pabaiga, o legionieriai ilgą laiką praleido Lietuvoje, todėl turbūt visi nori namo. Aišku, visada pagrindinė koncentracija yra į Eurolygą, todėl vietinės pirmenybės dažniausiai būna primirštos, jeigu jos nėra pagrindinės – Ispanijos ar Turkijos.

Bet čempionas yra čempionas. Žinoma, „Žalgiris“ juo yra daug kartų tapęs ir ne sykį iš eilės, bet paskutinėse rungtynėse matėsi, kad žaidėjai per daug atsipalaidavę. Jie turi tikrai gerą komandą ir gali žaisti žymiai geriau“, – konstatavo L. Kleiza, per savo karjerą kartą tapęs Turkijos čempionu ir sykį pasidabinęs Graikijos pirmenybių sidabro medaliu.

Visi puikiai supranta, kad „Žalgiris“ – visa galva pranašesnis už „Lietkabelį“, ir niekam net nekyla minčių, kad jis galėtų nefinišuoti pirmas. Tačiau panašu, kad per anksti sau žiedus ant pirštų užsidėjo ir patys žalgiriečiai, iš kurių daugelis tūno savo paties šešėliuose.

„Aš manau, kad taip, yra tame problemos. Bet Šaras juos motyvuos kitoms rungtynėms. Nors „Lietkabelis“ labai gerai žaidžia namie, vis tiek manau, kad jeigu „Žalgiris“ žais taip, kaip žaidė Eurolygoje – serija neturėtų labai užtrukti“, – įsitikinęs Linas.

Šarūnas Jasikevičius

Tačiau kad ši jo prognozė virstų realybe, Š. Jasikevičiaus auklėtiniai turės įveikti „Cido“ arenos prakeiksmą. Šiemet joje „Žalgiris“ jau pralaimėjo visus tris kartus, o ir jokia kita pirmojo LKL ketvertuko komanda Panevėžyje nėra laimėjusi: „Neptūnas“ suklupo du, o „Lietuvos rytas“ net keturis sykius.

„Ši serija priklauso nuo „Žalgirio“ – jis viską diktuoja: kaip žais, nuo to viskas priklausys. Tikrai turi daugiau pajėgių žaidėjų, ilgesnį suoliuką, visą sezoną demonstruoja gražų krepšinį. Jeigu grįš prie to ir dar bus didesnis susikaupimas – manau, kad „Žalgiris“ neturės didelių problemų“, – pabrėžė Europos vicečempionas.

Per pastaruosius ketverius metus LKL finale „Žalgiris“ žaidžia su jau trečia skirtinga komanda: dukart buvo nugalėtas „Neptūnas“ ir sykį pastaraisiais sezonais iš duobės neišlipantis „Lietuvos rytas“. Ir nors daugelis džiaugiasi, kad šalies pirmenybių lygis pagaliau išaugo, pats L. Kleiza turi kiek kitokią nuomonę.

„Aš manau, kad pati LKL yra labiau sutvarkyta ir pateikta gražiau. Bet didelio lygio kilimo nematau. Aišku, pora komandų yra stipresnių, bet faktas tas, kad „Lietuvos rytas“ susilpnėjo. Būtų jie stipresni – finalai būtų tokie, kaip būdavo visada. Bet jie turi problemų, kurių dar neišsprendė, todėl ir atrodo, kad kitos komandos yra žymiai sustiprėjusios“, – savo poziciją išreiškė jis.

Finalo serijoje iki keturių pergalių šiuo metu yra lygybė 1-1. Status quo šį vakarą gali sugrįžti ir kovoje dėl bronzos medalių. Čia kol kas „Lietuvos rytas“ prieš „Neptūną“ pirmauja 1-0.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)