„Olympiakos“ krepšininkai tapo tikru prakeiksmu turtingiausiam Eurolygos klubui. Per pastaruosius šešerius metus Pirėjo ir Maskvos krepšininkai Eurolygos finalo ketverte susitiko jau ketvirtą kartą, ir, gana sunku tuo patikėti, visas keturias pergales iškovojo „Olympiakos“.

2012-aisiais skaudų „Olympiakos“ smūgį finale (61:62) gavo Jono Kazlausko treniruojama CSKA, 2013-aisiais Ettore Messinos vadovaujami maskviečiai buvo tiesiog sutriuškinti pusfinalyje 52:69, 2015-aisiais taip pat pralaimėta pusfinalyje (68:70), o tąsyk komandai vadovavo jau dabartinis treneris iš Graikijos Dimitrios Itoudis.

Pernai CSKA ekipa po ilgos pertraukos tapo Eurolygos čempione, tačiau apginti titulo nepavyko. Tarsi nujausdamas blogiausia, CSKA prezidentas Andrejus Vatutinas prieš penktadienio rungtynes Stambule užsiminė, kad Eurolygos finalo ketverto sistema yra nesąžininga, nes viso sezono įdirbis nubraukiamas vienu pralaimėjimu.

Panašiai ir nutiko – CSKA pirmavo didžiąją mačo dalį, tačiau ketvirtajame kėlinyje iniciatyvos ėmėsi Vassilis Spanoulis, graikai gynyboje visiškai sukaustė maskviečių žvaigždes ir iškovojo pergalę 78:82.

Visos viltys apginti čempionų titulą žlugo maždaug per dvi valandas, o suirzusiam D. Itoudžiui po rungtynių teko atsikirtinėti žurnalistams.

„Ar turėjau planą, kaip stabdyti V. Spanoulį? Jūs rimtai? Galbūt juokaujate? Vassilis – puikus žaidėjas, turintis didžiulę žaidimo Eurolygoje patirtį. Taip, mes turėjome planą, kaip prieš jį žaisti. Kaip ir planą prieš Georgios Printezį, Ericką Greeną ir visus kitus varžovų krepšininkus. Deja, šį kartą suveikė ne viskas“, – aiškinosi graikas.

„Gaila, nebeturime galimybės ginti titulo, bet tokia yra Eurolygos sistema. Varžovai turi gerą komandą, tačiau man turbūt nereikia to aiškinti. Istoriniai pasiekimai nežaidžia krepšinio. Žaidžia dabartis. Pusfinaliai yra kaip finalas – mes turėjome gerų momentų, tačiau labai skaudu, kad pralaimėjome kovą po lenta. Problemų buvo ir atakuojant – mes mesdavome iš gerų padėčių, jie mesdavo iš gerų padėčių. Pataikydavo „Olympiakos“, – kalbėjo D. Itoudis.

Sunkiai žodžius po mačo rinko ir rezultatyviausias CSKA žaidėjas Milošas Teodosičius. Po traumos į aikštelę sugrįžęs gynėjas surinko 23 taškus, tačiau mačo pabaigoje prametė tritaškį, galėjusį išlyginti rezultatą ir išplėšti pratęsimą.

„Déjà vu jausmas? Ne. Aš neturiu kaip paaiškinti šitų įvykių. Mes gerai žaidėme, kovojome 40 minučių. Pralaimėjome ne trečiojo diviziono komandai, pralaimėjome „Olympiakos“. Taip nutinka. Graikai nepasidavė, kovojo, Taip, mes sukrėsti, tačiau reikia atiduoti pagarbą varžovams. Didžiuojuosi savo komanda, turėjome puikų sezoną. Gaila, paskutinėje atakoje aš nepataikiau“, – kalbėjo serbas.

Tuo metu Rusijos krepšinio specialistai po šio mačo pirštu bedė į komandos psichologinį pasirengimą ir priekaištų turėjo treneriui D. Itoudžiui. Kad pusfinalis tapo visišku nusivylimu, konstatavo ir garsus rusų krepšinio komentatorius Vladimiras Gomelskis, ir legendinis CSKA žaidėjas Sergejus Tarakanovas.

„Olympiakos“ ir CSKA scenarijus ir vėl tas pats. Lemiamu momentu visas žaidimo vadžias rankose laiko V. Spanoulis, o CSKA psichologiškai palūžta. Neatkovojame kamuolių (kovą po lenta CSKA pralaimėjo 35-43, o vien puolime „Olympiakos“ sugriebė 19 kamuolių, – red. past.), o kai žaidimas išsilygina, prasideda lengva panika, auganti į vis didesnę. Tai jau akivaizdu, kad lemiamomis akimirkomis „Olympiakos“ už CSKA visada žaidžia geriau. Maskviečiai nesužaidžia taip, kaip moka, o graikai išspaudžia maksimumą. Neslėpsiu, apėmė džidžiulis nusivylimas“, – kalbėjo S. Tarakanovas.

„Mano nuomone, tai yra trenerių štabo pralaimėjimas. Neįmanoma įlįsti į D. Itoudžio galvą, bet komanda akivaizdžiai neturėjo plano B. Planas A veikė 26 minutes, tačiau kai varžovai ėmė mažinti atsilikimą, CSKA nebežinojo ką daryti. O graikai žaidė taip kaip visada, aukojosi gynyboje“, – dar konkretesnis buvo V Gomelskis.

„Per visas rungtynes CSKA neatliko nė vieno derinio du prieš du. Taip, Pirėjo komanda gudriai gynėsi, bet buvo galima sugalvoti kažką originalaus ir pelnyti taškus iš po krepšio, o ne vien pasitikėti gynėjais. Kova po lenta pralaimėta beviltiškai, puolime varžovai atkovojo net 19 kamuolių!

Visi žino, kad „Olympiakos“ viena geriausiai po lenta besigrumiančių komandų, bet apie tai reikėjo galvoti iš anksto – savo žaidėjų elementariai neatsitverdavo nei Cory Higginsas, nei Nando De Colo. Ko CSKA tikėjosi, aš nežinau. Esu nemaloniai sukrėstas, tačiau žiūrint į statistiką logiška, kad daugiau atakų rengę varžovai pelnė daugiau taškų“, – dėstė krepšinio komentatorius.

CSKA Eurolygoje liko rungtynės dėl trečios vietos su Madrido „Real“, o finale sekmadienio vakarą „Olympiakos“ žais su „Fenerbahče“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)