Sekmadienį Kaune vykusioje LKF konferencijoje aštresnes diskusijas sukėlė tik vienas klausimas.

3,3 mln. eurų pajamų pernai surinkusios federacijos vadovai nusprendė padidinti biudžetą papildomomis sumomis, nutrupintomis nuo visų krepšinio piramidės laiptelių.

„Asmeninės narystės mokesčiu“ pavadintą rinkliavą teks mokėti septynioms oficialų statusą turinčioms Lietuvos lygoms.

Profesionalų klubams kelių šimtų eurų papildomos išlaidos galvos skausmo nekelia. Bet po 10 eurų per sezoną LKF pervesti turės ir studentų bei moksleivių pirmenybių dalyviai, pradedant nuo dvylikamečių. Be to, susimokėti teks ne tik žaidėjams, bet ir komandų treneriams, teisėjams.

Tiesa, kitaip nei buvo sumanyta futbolo atveju, mėgėjų turnyruose kamuolį gainiojantys krepšinio entuziastai šios finansinės naštos išvengs.

Bet ką laimės rinkliavą susimokėję žaidėjai, LKF kol kas konkrečiai pasakyti negali. Mokesčio mokėtojai bus įtraukiami į elektroninę žaidėjų duomenų bazę, kiekvienam jų bus priskirtas unikalus brūkšninis kodas. Panorus pasigaminti narystę liudijančią plastikinę kortelę, tai kainuos dar pusantro euro.

Kur būtų galima ją panaudoti, dar tik galvojama.

„Teisininkai mums išaiškino, kad negalime siūlyti jokių papildomų paslaugų, todėl čia – vien mokestis už narystę. Ateityje ji galbūt leis įsigyti bilietų su nuolaida, galbūt mūsų partneriai įsijungs ir pasiūlys kokių nors privalumų“, – LKF konferencijos dalyviams aiškino generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

Mokesčio būtinybe įsitikino ne visi federacijos nariai. Nors dažniausiai panašūs techniniai sprendimai konferencijose priimami vienbalsiai, balsuojant dėl šio klausimo, penki krepšinio atstovai susilaikė.

Sostinės krepšinio mokyklos (SKM) steigėjas Andrius Čerškus stebėjosi, jog susimokėti teks net ir tiems, kurie visas dalyvavimo šalies čempionatuose išlaidas ir taip dengia iš savo kišenės.

Jei Moksleivių krepšinio lygos (MKL) A divizione rungtyniaujančioms komandoms LKF parūpina aprangas bei apmoka teisėjavimo išlaidas, B diviziono atstovai tokių privilegijų neturi.

Buvęs MKL direktorius Dainius Čiuprinskas, dabar vadovaujantis Kaune įsikūrusiai „Tornado“ krepšinio mokyklai, nuogąstavo, kad federacija pjauna šaką, ant kurios pati sėdi.

„Didžiųjų miestų mokykloms ar žaidėjų tėvams tai galbūt nebus skausminga. Bet daugelis krepšininkų ateina iš periferijos, kur realijos – kitokios. Man baisoka, kad taip nubaidysime dalį komandų. Kai vadovavau MKL, buvo provincijos mokyklų, kurios nenorėdavo patekti į finalinį varžybų etapą, kad nereikėtų važiuoti toliau, į kitą regioną“, – Krepšinis.lt pasakojo D. Čiuprinskas, pasiūlęs diferencijuoti mokesčio dydį priklausomai nuo žaidėjų amžiaus.

Tuo metu M. Špokas, paklaustas, kodėl LKF panūdo apmokestinti visų oficialių lygų žaidėjus, skundėsi esą menka valstybės parama krepšiniui.

„Visi kažkodėl pamiršta, iš kur atsiranda pinigai. Viena vyrų rinktinė uždirba visai struktūrai. Visi dabar gauna dotacijų, bet patys niekaip neprisideda. Šie pinigai bus panaudojami tam, kad galėtume išlaikyti visą krepšinio piramidę nuo pat jos apačios. O jei nenori būti federacijos nariu, nenori žaisti čempionate, turi visas pasirinkimo galimybes“, – Krepšinis.lt kalbėjo LKF generalinis sekretorius.

Jis neigė, kad papildomų įplaukų prireikė dėl LKF vadovų puoselėjamo Lietuvos krepšinio namų projekto.

Naują federacijos būstinę su krepšinio muziejumi, konferencijų ir kino salėmis, žaidimų kambariu, suvenyrų parduotuve, kavine ketinama statyti už daugiau nei 2 mln. eurų.

Architekto Gintauto Natkevičiaus suprojektuotas objektas turėtų iškilti Kauno senamiestyje, greta Santakos parko. Anksčiau skelbta, kad statybų pradžią žyminti simbolinė kapsulė bus įkasta per sekmadienį vykusią Lietuvos krepšinio 95-mečio šventę, bet projektą stabdo dar neišspręsti teisiniai klausimai dėl žemės.

LKF konferencijoje taip pat nuspręsta padidinti stojamąjį mokestį iki 500 eurų. Metinio LKF nario mokesčio dydis yra nevienodas: jei Lietuvos krepšinio lygos (LKL) klubams jis siekia 305 eurus, krepšinio mokykloms sudaro 30 eurų.

Primename, kad šalies futbolo bendruomenę pastaraisiais mėnesiais piktino LFF užmojis įvesti visuotinę licencijų sistemą, susietą su papildomu sveikatos draudimu.

Pagal federacijos sumanymą, nuo šio sezono visose LFF struktūrai priklausančiose lygose rungtyniaujantys žaidėjai turėjo sumokėti metinį licencijos mokestį. Vaikams iki 14 metų buvo numatytas 10 eurų mokestis, vyresniems mėgėjams – 22 eurai, o profesionaliems žaidėjams – 40 eurų.

Liūto dalį mokesčio būtų surijęs Didžiosios Britanijos bendrovės „Lloyds of London by Colemont“ teikiamas sveikatos draudimas, kurį ir mėgėjų komandos, ir A lygos klubai laikė pertekliniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)