Pirmą kartą pernai rengtą Karaliaus Mindaugo taurės turnyrą laimėjęs „Lietuvos rytas“ šiemet titulą bandė ginti itin nesėkmingai.

Jau ketvirtfinalio rungtynėse Utenoje sostinės krepšininkus 87:84 eliminavo „Juventus“, o tik turnyro išvakarėse Vilniaus komandos vairą perėmusiam R. Kurtinaičiui teliko skėsčioti rankomis.

„Ką aš galėjau pakeisti per tris treniruotes?“, – retoriškai klausė treneris, kurio naujieji auklėtiniai pralaimėjo komandai, per rungtynes nepataikiusiai nė vieno tritaškio metimo.
Apie D. Loganą sukosi daugybė gandų – akivaizdu, kad kažkas visą laiką tikrai vyko. O tai neatsiliepė iš gerosios pusės, tiesiog negalėjo neturėti įtakos. Tokios „mirusios sielos“ jokioje komandoje nėra gerai, bet negalima teigti, kad būtent D. Loganas tapo pagrindine pralaimėjimo priežastimi.
Giedrius Aidietis

„Labai nemalonu matyti, kai buvusi komanda šitaip pralaimi. Koks skirtumas, ar treneris Pačėsas, ar treneris Kurtinaitis – „Lietuvos rytas“ privalo įveikti Uteną. Aš nenuvertinu „Juventus“ – komanda žaidė atsipalaidavusi, norėjo pasirodyti prieš savus žiūrovus, užsirekomenduoti prieš kitus specialistus. Ir tai padarė. Bet „Lietuvos rytas“ sudėties prasme yra brangesnė, pajėgesnė komanda, todėl toks pralaimėjimas – neatleistinas“, – kalbėdamas su Krepšinis.lt apmaudo neslėpė buvęs ilgametis „Lietuvos ryto“ žaidėjas ir kapitonas Andrius Šležas.

Anot jo, stebint „Lietuvos ryto“ žaidimą pastaruoju metu į akis krenta prasta psichologinė žaidėjų pusiausvyra, neužtikrintumas priimant sprendimus.

„Laiko atgal nebeatsuksi, tačiau faktas, kad mes tokių dovanėlių niekam nedovanodavome. Ir negaliu pasakyti, kad ankstesnių laikų „Lietuvos rytas“ buvo kažkuo stipresnis – į komandą buvo pririnkta nemažai Europoje nežinomų krepšininkų. Bet laimėdavome ir LKL, ir Europos taurėje triumfavome.

O dabar nusileidžiame ne tik Utenai. Su „Šiauliais“ (savaitgalį LKL čempionate laimėta 82:81, – red. past.) vos išsikapstome. Jeigu esi solidi komanda, sau negali to leisti. Deja, trūksta komandinės dvasios, vienybės. Nemalonu konstatuoti, bet kažkas negerai yra kolektyve, – tvirtino triskart LKL čempionas. – Vos atėjęs Kurtinaitis komandoje tikrai nepadarė kažko tokio baisiai blogo, kad vos įveiktume „Šiaulius“ ir pralaimėtume „Juventus“. O žaidėjai atėjus naujam treneriui taip pat lyg ir turėtų stengtis, tačiau to nesimato. Keista situacija.“

Kito buvusio „Lietuvos ryto“ žaidėjo Giedriaus Aidiečio nuomone, vilniečių pralaimėjimas Utenoje – dėsningas rezultatas.

„Apmaudu dėl komandos padėties. Mano nuomone, koją kiša ne pats geriausias mikroklimatas klube – ar tarp žaidėjų, ar kur kitur.

Čia ne tik aikštelės problemos, tai jau tampa akivaizdu. Kaip R. Kurtinaitis ir sakė – jis atėjo ne į pačią lengviausią situaciją ir joje kažko pernelyg pakeisti negalėjo, – mąstė G. Aidietis. – Gal jis dar ne visus žaidėjus pažįsta, gal jų jam tiesiog nepavyko išnaudoti, gal ne visi sprendimai pasiteisino. O pačios taurės varžybos tuo ir įdomios, kad vieną kartą nesusikaupęs ir nesužaidęs tu prarandi viską.“

Po rungtynių pats R. Kurtinaitis neslėpė, kad liko nepatenkintas amerikiečio Davido Logano pasirodymu. Įprastai komandos atakų lyderiu būdavęs legionierius Utenoje per 28 minutes pelnė vos 8 taškus, atliko 7 rezultatyvius perdavimus ir privengė imtis iniciatyvos. Ketvirtadienį po pietų apskritai galutinai paaiškėjo, kad D. Loganas palieka Vilniaus komandą ir karjerą greičiausiai tęs Italijoje.

Anot pašnekovų, D. Logano psichologinė būsena pastaruoju metu tikrai buvo ne pati geriausia, o tai darė įtaką tiek jam pačiam, tiek kitiems krepšininkams.

„Apie D. Loganą sukosi daugybė gandų – akivaizdu, kad kažkas visą laiką tikrai vyko. O tai neatsiliepė iš gerosios pusės, tiesiog negalėjo neturėti įtakos. Tokios „mirusios sielos“ jokioje komandoje nėra gerai, bet negalima teigti, kad būtent D. Loganas tapo pagrindine pralaimėjimo priežastimi. Ko galima norėti, jei vienintelis Drew Gordonas sužaidžia pagal galimybes?“ – svarstė G. Aidietis.
Koks skirtumas, ar treneris Pačėsas, ar treneris Kurtinaitis – „Lietuvos rytas“ privalo įveikti Uteną.
Andrius Šležas
Tuo metu D. Šležas užsiminė apie tai, kad minčių apie galimą išvykimą į Italiją jau kurį laiką blaškytas D. Loganas kolektyve galėjo paskelbti nebylų protestą R. Kurtinaičiui, išbandžiusiam amerikietį ne pačioje jo mėgstamiausioje įžaidėjo pozicijoje.

„Jeigu jis tikrai norėjo protestuoti, jam tai pavyko. Bet į žaidėjo vidų neįlysi. Būna taip, kad situacija nepatenkinti žaidėjai bando save „nužeminti“, rungtyniauja prasčiau nei gali. Taip, D. Loganui gali nepatikti būti įžaidėju, tačiau jis tikrai ne tas žmogus, kuris juo būti negali. Niekas jam neliepė to daryti 40 minučių – esi protingas, žaidi krepšinį du prieš du ir pataikai savo metimus. Tačiau to nebuvo“, – pažymėjo A. Šležas.

Andrius Šležas

Pašnekovo nuomone, komandą po pasitraukimo iš Europos taurės žaibiškai palikęs T. Pačėsas galėjo pasielgti pernelyg impulsyviai.

„Manau, galėjo jis „traukti“ iki galo. Nelaimėjai Europoje – bandyk vietiniame fronte. Taip, Tomas – griežtas, impulsyvus, bet negali sakyti, kad Europos taurėje su juo nebuvo gerų rungtynių. Galbūt jis LKL bandė ką eksperimentuoti? Bet kuriuo atveju, šaukštai jau po pietų“, – pripažino A. Šležas.

Tuo metu G. Aidietis į šią situaciją pažvelgė su humoru.

„O jeigu T. Pačėsas su „Lietuvos rytu“ būtų pralaimėjęs Utenoje. Ką visi sakytų? „Eik lauk“. Taigi, čia tik spėlionės, nežinome, kaip viskas būtų, – nusijuokė buvęs krepšininkas. – Aš tikiuosi, kad dar ne viskas prarasta. Nors pralaimėjimas taurėje – skaudus, R. Kurtinaitis dar turi laiko komandą surikiuoti lemiamoms kovoms LKL fronte. Gal pavyks. Tačiau dar kartą pakartosiu, problema – kažkur komandos viduje, vidinėje aplinkoje. Vertinant po vieną žaidėjus ar klubo vadovus – viskas lyg ir tvarkoje, bet kažkur kažkas nelimpa, ir tai būtina spręsti.“
„Lietuvos rytui“ trūksta komandinės dvasios, vienybės. Nemalonu konstatuoti, bet kažkas negerai yra kolektyve.
Andrius Šležas
A. Šležo nuomone, „Lietuvos ryto“ fiasko ketvirtfinalyje – stiprus niuksas ne tik klubui, sostinės krepšiniui, bet ir visam Karaliaus Mindaugo taurės turnyrui.

„Kaip bevyniosi, finale norisi matyti „Žalgirį“ ir „Lietuvos rytą“ – būtent šių komandų dvikovos juk ir sutraukia daugiausia žiūrovų, kelia ažiotažą. Nors „Lietuvos rytas“ pastaruoju metu ir nestabilus, niekas negalėjo būti ramus žaisdamas su šita komanda – net ir „Žalgiris“. Tačiau duobę vilniečiai išsikasė patys sau. Labai tikiuosi, kad žmonės Kaune rinksis pasižiūrėti ir kitų komandų rungtynių“, – kad turnyras prarado dalį savo šarmo, teigė buvęs „Lietuvos ryto“ kapitonas.

Kitose Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalio rungtynėse antradienį Prienų-Birštono „Vytautas“ 90:75 nugalėjo Pasvalio „Pieno žvaigždes“, o trečiadienį tarpusavyje kausis Alytaus „Dzūkija“ su Panevėžio „Lietkabeliu“ ir Kauno „Žalgiris“ su Klaipėdos „Neptūnu“.

Pusfinaliai ir finalai savaitgalį vyks „Žalgirio“ arenoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)