Į renginį susirinko sporto pasaulio elitas, tarp jų žymiausias trenerio mokinys, geriausias visų laikų Lietuvos krepšininkas Arvydas Sabonis, krepšinio legenda Sergejus Jovaiša, žinomas krepšininkas ir treneris Rimas Kurtinaitis, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė, Lietuvos krepšinio lygos prezidentas Remigijus Milašius ir kiti.

Tarp svečių buvo galima išvysti ir nacionalinės vyrų krepšinio rinktinės talismanu vadinamą masažuotoją Juozą Petkevičių, Kauno miesto merą Visvaldą Matijošaitį bei vicemerą Povilą Mačiulį.

Į „Forum Cinemas“ vakare susirinko filmo kūrybinė grupė: autorius Stasys Petkus, scenarijaus autorė Gintarė Grikštaitė, operatorius Žilvinas Petkus, montažo režisierius Miroslavas Stankevičius.

Filme įamžintas trenerio gyvenimas, meilės istorija su būsima žmona Irena, kelias į šlovę, netrūko čia ir daugybės sporto atstovų liudijimų, taip pat prisiminimais apie V. Garastą filme dalinosi artimieji: žmona, vaikai, anūkai.

V. Garastą su 85-mečiu iš pat ryto pasveikino šalies vadovė. Jos teigimu, Lietuvos krepšinio kelias per Europą ir pasaulį garsinant šalies vardą neatsiejamas nuo V. Garasto – legendinio trenerio, įkvėpusio visą tautą didžiuotis savo valstybe ir tikėti pergalinga krepšinio ateitimi.

Prezidentės D. Grybauskaitės manymu, trenerio V. Garasto metai su „Žalgiriu“ ir Lietuvos vyrų rinktine įrašyti į šalies sporto istoriją. Atkūrus nepriklausomybę, pirmąkart Lietuvai iškovota 1992-ųjų olimpinė bronza tapo tolesnių skambių pergalių pradžia. Šalies vadovė padėkojo treneriui už viso gyvenimo nuopelnus Lietuvos krepšiniui.

Filmo premjeroje sveikinimus pradėjo A. Sabonis: „V. Garastas paliko didžiulį pėdsaką Lietuvos krepšinio istorijoje. Linkiu ir toliau likti sveikam, linksmam bei aktyviam. Treneri, su gimtadieniu!“

LTOK prezidentė D. Gudzinevičiūtė pastebėjo, kad V. Garastas įvertintas daugybe apdovanojimų: „Tai tikroji legenda, be kurios niekas neįsivaizdavo Lietuvos krepšinio. Turbūt nėra sporto apdovanojimo, kurio jūs nesate gavę.“

Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Edis Urbanavičius buvo lakoniškas: „Laikau ir laikysiu jus daugiau, nei treneriu, jūs geriausias visur, ir pedagogas, ir šeimos žmogus. Pavyzdys mums visiems“.

Scenarijaus autorė G. Grikštaitė atkreipė dėmesį į legendinio trenerio pedagoginį talentą: „Labai pavydžiu krepšininkams, jie trenerį vadino tėvu, tokio kito nebuvo. Sunku suvokti, kad su treneriu, kuris tave išgręžia kaip citriną – dar norėtųsi būti po varžybų ir treniruočių“.

Filmo autorius S. Petkus atskleidė, kas nepateko į filmą ir yra įdomiausia: „Nematysite V. Garasto dainuojančio, grojančio pianinu, gaminančio sprogmenis. Kito jubiliejaus proga pažadu apie jį dar vieną dokumentinį filmą, kuris greičiausiai vadinsis: „Vladas Garastas: sprogmenys“, – juokavo S. Petkus.

Vakaro metu salėje sėdinčio V. Garasto laukė ne tik sveikinimai ir gėlės. Trečiadienio vakarą jam įteikti trys garbūs apdovanojimai: „Sporto garbės žvaigždė“ už viso gyvenimo nuopelnus iš Kūno kultūros ir sporto departamento, LTOK apdovanojimas su olimpiniu užrašu „Citius, Altius, Fortius“ bei aukščiausias Lietuvos krepšinio federacijos apdovanojimas – krepšinio lenta su užrašytais didžiausiais V. Garasto karjeros laimėjimais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)