Milijoninis Stambulo miestas turi net keturias Eurolygos ekipas ir didžiulį būrį krepšinį mylinčių sirgalių bei krepšinio pasaulyje dirbančių žmonių.

Turkijoje apsilankiusi „Žalgiris TV“ komanda domėjosi artėjančiomis Eurolygos kovomis ir bendravo su Stambule gyvenančiu sporto reporteriu Teophilos bei „Anadolu Efes“ ir „Darussafaka“ klubų sirgaliais Serdaru ir Muratu.

„Turkijos klubai investavo daug, kad patektų į finalo ketvertą. „Darussafaka“ klubas skyrė daug pinigų, kad galėtų kovoti dėl vietos finaliniame etape. Reikia turėti omenyje ir tai, jog tai naujai suburta ekipa. „Fenerbahce“ – šiuo metu vienas stipriausių Europos klubų. „Anadolu Efes“ taip pat didelis klubas, o „Galatasaray“ turi gilias tradicijas. Taigi Turkijos klubai ruošiasi Eurolygos finalo ketvertui, tikriausiai šiek tiek labiau nei visas miestas“, – kalbėjo žurnalistas Teophilos Freris.

„TRT WORLD“ televizijos sporto skyriaus reporteris dalinosi apie jautrią temą Stambule – terorizmo išpuolius. Praėjusiais metais netruko pranešimų iš Stambulo apie įvykdytus teroro aktus, tačiau, Teophilo nuomone, finalo ketverto metu saugumas bus užtikrintas.

„Jeigu manęs paklaustumėte, ar pavojinga gyventi Stambule ir čia atvažiuoti sirgaliams, atsakyčiau, kad Stambule lygiai taip pat pavojinga kaip ir Paryžiuje. Ar galėjote numatyti, kad tokie dalykai nutiks ir Paryžiui? Ne. Čia taip pat pavojinga kaip ir Niujorke. Nemanau, kad dėl saugumo finalo ketverto metu bus problemų. Gegužės mėnesį saugumas bus ypatingai sustiprintas. Ei, tai juk sportas, krepšinis – pasimėgaukime tuo“, – kalbėjo T. Freris.

Vieno didžiausias tradicijas turinčio Turkijos klubo – „Anadolu Efes“ sirgalių grupuotės „Efes fanz“ sirgalius Serdaras yra buvęs net trijuose finalo ketvertuose. Krepšinio gerbėjas puikiai supranta tokio renginio atmosferą bei puikiai žino, ką finalo ketverto metu Stambule gali pamatyti kiekvienas krepšinio gerbėjas.

„Finalo ketvertas siūlo intensyvią programą, todėl viso Stambulo per dvi dienas tikrai neištyrinėsi. Turime Sultono Ahmedo senamiestį, kuriame galima pamatyti Mėlynąją mečetę šalia Sofijos bažnyčios. Taip pat Otomanų imperijos – Topkapi rūmus. Visai šalia jūros pakrantės – Azijos žemynas. Tai neįtikėtina – įsėdi į keltą ir jau po pusvalandžio tu esi Azijoje. Kur tai dar gali patirti? Niekur. Jeigu ką, parašykite man arba kitiems „Anadolu Efes“ sirgaliams, mes Jums viską aprodysime“, – tikino „Anadolu Efes“ gerbėjas.

„Žalgiris TV“ kalbintas Serdaras prisipažino, jog vieną dieną norėtų aplankyti ir Lietuvą. Turkas susipažino su Lietuvos sirgaliais 2010 metų pasaulio čempionato grupės etapo metu, kuomet kovos vyko Izmiro mieste. Tąsyk Serdaras buvo čempionato savanoris bei greitai susibendravo su lietuviais ir net išmoko lietuviškų krepšinio skanduočių.

„Lietuva“ – kaip reikia teisingai sakyti, yra mano svajonių krepšinio šalis. Esu didelis krepšinio gerbėjas. Palaikau Lietuvos vyrų krepšinio rinktinę nuo 2010 metų pasaulio krepšinio čempionato, kuris vyko Turkijoje. Turėjau galimybę susipažinti su Tomu iš „Krepšinio širdies“. Jis mane supažindino su Lietuvos sirgaliais, tarp jų ir Sėkla. Jie buvo labai draugiški. Jie priėmė į savo būrį ir net davė marškinėlius su užrašu „Lietuva“ bei išdažė mane Lietuvos rinktinės spalvomis.

Buvau su jais visą čempionatą ir mes iškovojome trečiąją vietą. Tai buvo neįtikėtina, mačiau džiaugsmą jų veiduose. Jau praėjo 7 metai, bet su dalimi lietuvių palaikau ryšį ir, manau, turiu nemažai draugų iš „Žalgirio“, „Lietuvos ryto“, „Sakalų“ ir „Juventus“ sirgalių. Tai puikūs žmonės. O vienas mano draugų išmokė skanduotę – „Šiandien Lietuva laimės“, – kalbėjo turkas.