Lietuvos krepšinio lyga skatina toleranciją kitokiai nuomonei, religijai, tautybei ar odos spalvai. Šypsena nieko nekainuoja, bet jos siunčiama žinia gali pasiekti tūkstančius ar net milijonus žmonių.

Skatindami toleranciją, prie akcijos prisijungė ir lygos krepšininkai, ir klubų palaikymo šokėjos. Klaipėdos „Neptūno” amerikietis J. Grantas sako, kad Lietuvoje žmonės pakankamai tolerantiški, nors pakantumo vieni kitiems visuomet gali būti daugiau. Krepšininkas neteisia ir tų, kuriems žodis „tolerancija“ vis dar svetimas, esą viskas ateina su laiku.

„Aš kaip užsienietis pastebiu, kad žmonės mane nužiūri, tačiau jokių neigiamų komentarų nesu sulaukęs. Žinoma, žmonės visada gali stengtis ir būti tolerantiškesni, tačiau reikia suprasti, kad tai reikalauja laiko. Reikia pažinti skirtingas kultūras, suprasti istoriją, domėtis tuo” , – sako J. Grantas.

Prie akcijos prisijungusios Kauno „Žalgirio” šokėjos geriau nei kas kitas žino šypsenos svarbą ir reikšmę, juk tai jų darbo dalis. Pasak Kauno ekipos šokėjų vadovės Dianos Gandrimės, besišypsantis žmogus – laimingas, laisvas ir tolerantiškas. Pačios šokėjos stengiasi kiek galėdamos prisidėti prie tolerancijos skatinimo ir aikštelėje, ir už jos ribų.

„Mūsų kolektyvo merginos supranta, kad kiekvienas žmogus yra vertas pagarbos, pakantumo bei supratimo. Visada norime prisidėti prie tolerancijos skatinimo projektų, o kasdienėje aplinkoje siekiame elgtis tolerantiškai ir draugiškai” , – sako D. Gandrimė.

Arvydas Šikšnius ir Jerai Grantas su "Neptūno" šokėjomis

Įvykių sūkuryje būnančios Klaipėdos „Neptūno” šokėjos mano, kad krepšinis – puikus būdas skatinti toleranciją.

„Pasitaiko atvejų, kai emocijos užvaldo žmones, jie pradeda prasivardžiuoti, mėto daiktus iš tribūnų, jei komanda pralaimi, anksčiau laiko išeina iš rungtynių. Nors ten, kur mums tenka būti, tokių atvejų pasitaiko retai. Krepšinis vis labiau suvienija žmones ir moko palaikyti komandą bei gerbti priešininkus“ , – tvirtina „Neptūno“ šokėjų komandos lyderė Aušra Vengalienė.

Žinoma, svarbu ne tik kalbėti apie tolerancijos skatinimą, bet ir rodyti tinkamą pavyzdį. Ar patys krepšininkai, būdami vieši asmenys, privalo ir atitinkamai elgtis? „Turime galvoti apie tai, ką kalbame ir ką darome. Negalime skleisti negatyvių minčių. Reikia parodyti, kad esame atviri ir tolerantiški” , – įsitikinęs vienas „Neptūno” lyderių J. Grantas.

Praėjusiame sezone startavęs #SavasTarpSvetimų sėkmingai tęsia veiklą. Projekto metu įgyvendinta ne viena akcija – vykdyta švietėjiška veikla su moksleiviais, sukurtos darbo vietos užsieniečiams ir palengvinta jų integracija bei skatintas aktyvumas visoms socialinėms grupėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)