Į turnė po Gonzagos universiteto studentų kaimelį išvyko Lietuvos jaunimo rinktinių vyriausiasis treneris Rolanda Radvila ir federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

„Norėjome susipažinti su universiteto struktūra, infrastruktūra, reikalavimais, treniruočių procesu, rungtynėmis – norėjome patys viską pačiupinėti iš vidaus. Gonzagos universitetas yra vienas iš geriausių. Mes taip sakome, nes jeigu universitetas yra TOP-50 – jis yra labai geras.

Sporto ir gyvenimo aprūpinimas labai stipriai lenkia tai, ką aš esu matęs. Pavyzdžiui, krepšinį žaidžiantys studentai gauną stipendiją, kurios vertė siekia apie 50 tūkst. JAV dolerių – į šią sumą įeina ir mokslas, ir maitinimas, ir gyvenimas“, – pasakojo R. Radvila.

Anot jo, Gonzagoje sudarytos visos geriausios sąlygos tobulėti: studentų miestelyje yra viskas, ko gali prireikti, be to, sporto salė atidaryta 24 val. per parą.

„Jie buvo susidarę labai gerą nuomonę apie Domantą, kuris ateidavo net ir naktimis pasportuoti ir dėl nieko nesiskundė. Jie apie Lietuvos krepšininkus yra susidarę labai gerą nuomonę, todėl mus čia ir pasikvietė. Netyčia pastebėjau jų kompiuteryje, kad jie domisi ir dar keliais mūsų krepšininkais, bet jų pavardės tegul lieka paslaptimi“, – šyptelėjo R. Radvila.

Treneriui iš Lietuvos didelį įspūdį paliko profesionalumas treniruotėse: jose turi dalyvauti visi 15 žaidėjų, net ir tie, kurie yra traumuoti. Be to, krepšininkų ir trenerių darbą palengvina aptarnaujantis personalas, kurio kiekvienoje treniruotėje būna nuo 14 iki net 19.

Patekti į prestižišką universitetą nėra itin lengva – jaunieji talentai iš Europos ar kitų žemynų turi bent jau žaisti nacionalinėse jaunimo komandose. Taip pat krepšininkai privalo ir gerai mokytis – kitu atveju galimybės žaisti NCAA užsiveria.

„Reikia atlikti du testus ir surinkti tinkamą balų skaičių. Jeigu jų nesurenki, pagal NCAA taisykles, negali gauti stipendijos, – aiškino R. Radvila.

– Domantą jie stebėjo nuo 16 metų, kai jis žaidė jaunių Europos čempionate. Vienas iš pagrindinių reikalavimų – neturėti jokių pajamų iš profesionalaus krepšinio: dėl to Domas visur, net ir Malagoje (su „Unicaja“ klubu rungtyniavo Eurolygoje), žaidė už ačiū. Mano žiniomis, jis grįžęs iš Europos čempionato (2015 metais laimėjo sidabrą) netgi premijos negalėjo gauti.

Dar vienas labai griežtas reikalavimas – agentas. Nei vienas žaidėjas iki 18 metų negali turėti agento. NCAA taisyklės yra tokios griežtos, kad be raštiškų sutikimų agentai net negali bendrauti su žaidėjais.“

Krepšinio specialistas iš Lietuvos savo akimis galėjo įsitikinti ir ypatinga NCAA sirgalių kultūra – 6 tūkstančius žiūrovų talpinančioje aikštėje merginų rungtynes stebėjo net 4,5 tūkst. gerbėjų, o į vaikinų mačą visi bilietai buvo išpirkti.

„Bilietas į draugiškas rungtynes kainuoja 40 dolerių, bet studentai jau nuo vidurnakčio prie kasų gyvena palapinėse, kad tik gautų bilietą. Į rungtynes ateina netgi 70-ies metų žmonės su savo anūkais – mūsų stipriausioje lygoje tokių žmonių galima rasti tik vienetus“, – įspūdžiais dalijosi R. Radvila.

Krepšinis.lt primena, kad D. Sabonis Gonzagos „Bulldogs“ komandos marškinėlius NCAA pirmenybėse vilkėjo du sezonus, o praėjusią vasarą nusprendė dalyvauti NBA naujokų biržoje ir joje savo pavardę išgirdo 11-liktas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)