Prieš savaitę paaiškėjo, kad Lietuvos krepšininkai 2017-ųjų Europos pirmenybių pirmajame etape rungtyniaus Izraelyje, nes šios šalies krepšinio federacija pareiškė norą savo grupėje matyti Lietuvos rinktinę.

Kitų metų Europos čempionatas vyks keturiose šalyse: Izraelyje, Suomijoje, Rumunijoje ir Turkijoje. Turnyro, kuriame dalyvaus 24 šalių komandos, grupių varžybos (4 grupės po 6 komandas) vyks visose keturiose valstybėse, o finalinis etapas bus surengtas Stambule. Europos čempionato burtai dar nėra ištraukti, tačiau kiekviena iš keturių šalių šeimininkų gali iš anksto pasikviesti į savo grupę po vieną varžovę.

Be Izraelio, šiuo metu varžovus yra pasirinkę dar suomiai ir rumunai. Į šias šalis atitinkamai keliaus Islandijos ir Vengrijos rinktinės.

Pasirašę bendradarbiavimo sutartį, Lietuvos ir Izraelio krepšinio federacijų vadovai tikino, kad tuo džiaugiasi ir tikisi, jog per Europos čempionatą į Izraelį suplūs minios Lietuvos rinktinės fanų.

Tačiau Sėkla nemano, kad Izraelis – geriausias pasirinkimas žiūrint iš krepšinio aistruolio pozicijų.

„Jeigu varžybos būtų Rumunijoje ar Suomijoje, būtų žymiai daugiau tų žmonių, kurie palaiko komandą. Tai yra suprantama, nes Izraelis – tolimiausia šalis ir ne pigiausia. Galbūt Arvydas Sabonis, kalbėdamas apie dideles minias Lietuvos rinktinės gerbėjų turėjo omenyje vietos išeivius iš Lietuvos. Juk ten gyvena didelė litvakų bendruomenė. Aišku, kiek jų ateis į rungtynes, pamatysime vietoje. Žmonių, atskridusių į krepšinį iš Lietuvos bus mažiau negu būtų buvę kitur“, – sako garsiausias Lietuvos krepšinio fanas.

Tiesa, Sėkla tuoj pat pridėjo: „Kaip bebūtų, Lietuvos rinktinė palaikymą tikrai turės. Nėra tas Izraelis kitame pasaulio krašte, o ir į kitus pasaulio kraštus nuvažiuojame.“

Jei ne Izraelio krepšinio federacija būtų pasirinkusi į savo grupę Lietuvą, o kur keliauti būtų rinkęsis Sėkla, jis rinktųsi Rumumiją.

„Bet aš rinkčiausi labai asmeniškai. Tik dėl to, kad Rumunijoje nesu buvęs. O šiaip tai įdomu būtų pasižiūrėti krepšinį Suomijoje. Šios šalies krepšinis ir jo palaikymas žengė didžiulį žingsnį į priekį pastaraisiais metais. Tai, kad net 7 tūkstančiai suomių buvo suvažiavę į Bilbao 2014-aisiais metais, daro įspūdį. Suomijos krepšinio federacijos darbas populiarinant krepšinį ir kartu su turizmo bendrovėmis skatinant fanų keliavimą matomas akivaizdžiai. Dėl to būtų įdomu pamatyti Suomijos rinktinės palaikymą namuose. Nors visa kita man įdomu nebūtų, kadangi Suomijoje esu buvęs nežinia kiek kartų.“

Tiesa, T. Balaišis pripažįsta, kad Izraelis irgi turi savų pliusų. Tokie jų bent trys: tiesioginis susisiekimas su Lietuva, tai, kad po to nėra tolima kelionė į Turkiją ir Viduržemio jūra.

„Dėl susisiekimo, tai Izraelis yra geresnėje padėtyje nei Rumunija. Nes į Tel Avivą iš Vilniaus yra tiesioginiai skrydžiai, o į Bukareštą nėra“, – kalbėjo Sėkla.

Tiesa, rungtynės Rumunijoje bus žaidžiamos visai ne Bukarešte, o šiaurės vakarų Rumunijoje esančiame Klužo mieste.

„Dar vienas pliusas, kad iš Izraelio į Turkiją, kur vyks vėlesni etapai, yra kur kas arčiau negu iš Suomijos. O ir pajūrys nebus lietuvių aistruoliams paskutinėje vietoje. Nors dabar tos vasaros ir pailgėjusios, bet čempionato, kuris prasideda paskutinę rugpjūčio dieną, metu Europoje jau nebus taip karšta. Taip, tai pritrauks daugiau lietuvių. Čia Izraelis turi pranašumą prieš Rumuniją ar Suomijąį. Krepšinio ir atostogų suderinimo klausimu Izraelis iš tiesų yra geras pasirinkimas. Žmonės tikrai mėgsta vienu šūviu nušauti du zuikius. Savo laiku Gran Kanarijoje buvo tikrai nemažai lietuvių, nemanau, kad toks kiekis jų būtų atvažiavęs, sakykim, į kokią Saragosą, ar kitą Ispanijos miestą, nesantį jūros pakrantėje“, – lygino T. Balaišis

Būtent galimybe suderinti atostogas prie jūros ir krepšinį ir vilioja lietuvių fanus Izraelio krepšinio vadovai.

Anot Sėklos, būsima kelione aktyviausi Lietuvos krepšinio rinktinės gerbėjai pradeda rūpintis iš karto grįžus iš prieš tai vykusio turnyro. Šiuo kartu Europos čempionatu jie pradėjo domėtis po Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių. Dabar planuojama ne tik kaip pasiekti Izraelį, bet ir kaip iš jo nukeliauti į Turkiją, kur vyks finalinis pirmenybių etapas. Tai, kad Lietuvos rinktinė gali į tą etapą nepatekti, Sėkla atmeta.

„Mes iš anksto užsisakome visą kelionę. Dabar tai bus: Vilnius – Tel Avivas – Stambulas – Vilnius. Pradėjom kelione rūpintis pasibaigus olimpinėms žaidynėms. Vis vien buvo aiškūs tie keturi galimi variantai ir juos visus ir dėliojomės. Dabar, kai sužinojome, kad kelias veda į Izraelį, tą pasiruošimą išvykai galutinai pabaigsime.“

Europos čempionatas vyks nuo kitų metų rugpjūčio 27 – rugsėjo 17 dienomis. Burtai, galutinai suskirstysiantys komandas į grupes bus traukiami lapkričio 22 dieną Stambule.

„Jeigu kalbėti apie patį krepšinį, tai nėra skirtumo kur laimėti: Izraelyje, Turkijoje, Suomijoje ar Rumunijoje“, – lietuvių šansus optimistiškai vertina T. Balaišis.