Kartu su kolegomis iš Kroatijos, Ispanijos, Turkijos ir Bulgarijos jie diskutavo apie arenose kylančias problemas ir ieškojo sprendimų.

Jau 15 metų kiekvieną vasarą Lietuvos rinktinę įvairiuose čempionatuose palaikantis Lietuvos sirgalių lyderis Tomas Balaišis-Sėkla įsitikinęs, kad klubų sirgaliai turėtų pasimokyti iš rinktines palaikančių krepšinio gerbėjų.

„Kiek esu važinėjęs, nė karto man neteko matyti ar susidurti su kažkokiomis agresijos apraiškomis tarp vienos ir kitos valstybės sirgalių. Toks dalykas, kaip fanų agresija čia yra nežinomas ir būtų nesuprastas. Būtų gerai, kad ir klubuose to neliktų.

Manau, kad Lietuvoje tų problemų, palyginti su kitomis valstybėmis, nėra daug. Tik kelių grupuočių nariai, norintys pavaidinti chuliganus. Tai reikia labai principingai sustabdyti, kad neplistų. Nes kvailas pavyzdys yra užkrečiamas.

Nemanau, kad tos muštynės turi ką nors bendro su komandos palaikymu. Tai nėra palaikymas. Krepšinis yra inteligentiškas sportas ir tikrai gali apsieiti be muštynių, prievartos, įžeidinėjimų. Tai pavieniai atvejai Lietuvoje, bet reikia imtis griežtų priemonių, kad jie neplistų“, – kalbėjo Sėkla.

Į tarptautinį kongresą Bulgarijoje vyko „Lietuvos ryto“, „Žalgirio“, Utenos „Juventus“ sirgaliai, Lietuvos krepšinio federacijos (LKF), Lietuvos krepšinio lygos (LKL), Lietuvos sporto universiteto (LSU), Kauno „Žalgirio“ arenos ir žiniasklaidos atstovai.

Susitikimo metu penkių, projekte dalyvaujančių šalių atstovai dalijosi patirtimi, problemomis ir galimais sprendimo būdais.

Didžiausią dėmesį prikaustė Turkijos atstovai. Šioje šalyje krepšinio ir futbolo sirgalių agresiją vieni kitų atžvilgiu kursto ne tik išsilavinimo stoka, bet ir politinės ar net kriminalinės organizacijos.

Atsižvelgiant į didėjantį smurto mastą, futbolo ir krepšinio klubai ėmėsi drastiškų priemonių ir nusprendė į arenas šalies čempionato metu nebeįleisti varžovų sirgalių. Futbolo klubai šio draudimo jau atsisakė, tačiau kelios krepšinio komandos vis dar neįsileidžia varžovų gerbėjų.

Ispanijos krepšinio arenose sirgalių susirėmimai vyksta labai retai. Viena to priežasčių – alkoholio draudimas arenose.

Pagarbos, tolerancijos ir komunikacijos trūkumas, – pagrindinės problemos, vyraujančios tarp Lietuvos sirgalių. Necenzūriniai šūkiai, sklindantys iš tribūnų, ne tik žeidžia vieni kitus, bet ir sudaro neigiamą sirgalių įvaizdį.

„Norime, kad į arenas ateitų šeimos su vaikais, kad žmonės prisijungtų prie mūsų palaikymo grupės. Arenose būna rengiama šeimų diena, tačiau viską labai apsunkina iš tribūnų pasipilantys keiksmažodžiai“, – sakė „Žalgirio“ sirgalių grupės „Green Death“ narys Mindaugas Šatkus.

Vis dėlto, jau eilę metų kauniečius palaikantis vyras pasidžiaugė, pastebintis sirgalių kultūros pokyčius.

„Pavyzdžiui, praėjusį sezoną LKL finalų metu iš klaipėdiečių sulaukėme labai negražių skanduočių, tačiau į tai neatsakėme tuo pačiu. Nevartojome keiksmažodžių varžovų atžvilgiu. Ir dabar jų yra gerokai mažiau. Tiesiog, auga supratimas. Manau, įtakos turėjo ir tai, kad kai kurių grupių lyderiai dalyvavo šiame projekte. Ir gal jau ir šiek tiek suaugo“, – svarstė M. Šatkus.

Prie to prisidėjo ir „Žalgirio“ arenos apsauga. Prieš rungtynes aršiausi sirgaliai perspėjami, kad pradėję kelti neramumus arba ėmę naudoti necenzūrinius žodžius bus išprašyti iš rungtynių.

Nors daugelis yra įsitikinę, kad Kauno ir Vilniaus ekipų sirgaliai yra priešiškai vieni kitų atžvilgiu nusiteikę ne tik arenoje, bet ir už jos, jie patys neigia šią nuostatą.

„Aš pats turiu draugų, kurie palaiko „Žalgirį“. Arenoje palaikydami komandą turime atiduoti viską, bet nugali stipresnis, o draugystė tęsiasi.

Sirgalius turi būti tolerantiškas, kultūringas ir pagarbus kitų komandų atžvilgiu. Juk ir dauguma žaidėjų už aikštės yra draugai. Negalima varžovų žaidėjų ar sirgalių maišyti su žemėmis, keiktis, nes tokį pavyzdį rodome tiems, kurie dar tik pradeda lankytis arenoje“, – sakė „Lietuvos ryto“ gerbėjas Laurynas Dapkevičius.

„Tikras sirgalius neturi niekinti kitos komandos. Sirk už savus, bet ne prieš kitus. Palaikyk savo komandą. Turi galvoti apie savo komandą, o ne apie kitą. O jei ir galvoji apie kitą – nepaversk to agresija. Turi būti tribūnoje pagarba ir žmogiškumas“, – jam antrino M. Šatkus.

Projekto metu gimė ne viena, „Sirgaliai prieš smurtą“ žinią skleidžianti iniciatyva. Kartu su LKL buvo sukurtas vaizdo klipas, skatinantis toleranciją. „Lietuvos ryto“ sirgaliai ruošia specialų lankstinuką, skatinantį kultūringai palaikyti komandą. „Žalgirio“ gerbėjai rengiasi pasirašyti tarpusavio draugystės susitarimą su Stambulo „Anadolu Efes“ sirgalių grupe „Efes Fanz“.

Sirgaliai tikisi, kad su laiku plėsis bendravimas ir su jų palaikomais klubais. Gerbėjai nori didesnio indėlio ne tik skleidžiant tolerancijos ir pagarbos idėjas, bet ir organizuojant renginius, skatinančius prisijungti prie sirgalių grupių.

Su konferencijos dalyviais susitikęs Bulgarijos krepšinio treneris Ljudmilas Hadžisotirovas pripažino, kad sirgalių užnugaris – labai svarbus, todėl kartais tuo pasinaudoja ir savo emocijomis stengiasi užvesti minią. Tačiau jaunas strategas patikino, kad ir savo krepšininkams diegia supratimą, kad varžovus reikia gerbti.

„Suprantu, kad mes turime būti pavyzdžiu žmonėms, kurie susirenka į areną. Negalime iškeikti varžovų ar teisėjų ir tikėtis, kad mūsų fanai elgsis kultūringai. Todėl labai svarbu, kad ne tik mūsų žaidimas, bet ir elgesys aikštėje ir už jos ribų mūsų sirgalius įkvėptų“, – įsitikinęs treneris.

Projektą Lietuvoje koordinuojantis Karolis Stirbys džiaugiasi augančia sirgalių draugyste ir kylančiomis idėjomis.

„Prie šio projekto dirbame jau antrus metus. Nuveikėme nemažai. Konferencijoje Bulgarijoje pristatėme pasiektus rezultatus ir pasisėmėme daug idėjų iš kolegų. Smagu matyti, kad Lietuvos krepšinio fanai ne tik pradeda daugiau bendrauti tarpusavyje, bet ir mezga ryšius su kolegomis iš užsienio“, – pasakojo projekto Lietuvoje koordinatorius Karolis Stirblys.

Kita „Europos sąjungos“ programos „Erasmus+ Sport“ projekto „Sirgaliai prieš smurtą“ tarptautinė konferencija lapkričio pabaigoje vyks Stambule.