Naujasis Eurolygos seoznas startuos jau trečiadienį. Startinis šūvis bus paleistas spalio 12-ąją – Madrido „Real“ ir Pirėjo „Olympiakos“ ekipų tarpusavio akistatoje.

Jau kitą vakarą į mūšį su Stambulo „Galatasaray“ stos čempionų titulą ginantys Maskvos CSKA krepšininkai, o penktadienį, spalio 14 d. pirmąsias rungtynes išvykoje žais gerokai pasikeitęs Kauno „Žalgiris“ – Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai išvykoje susirems su Atėnų „Panathinaikos“.

Kokio intensyvumo ir lygio šį sezoną bus Eurolygos turnyras, įsivaizduoti leido dvejos ikisezoninės Ispanijos komandų akistatos su NBA klubu Ohlahomos „Thunder“. „Real“ namuose svečius įveikė 142:137, o „Barcelona“ pralaimėjo tik paskutinėmis sekundėmis – 89:92. Žinoma, Oklahomos ekipa nepademonstravo viso savo potencialo, taupė lyderius, tačiau Europos komandų pasirodymas įspūdį paliko ryškiausiai „Thunder“ žvaigždei Russellui Westbrookui.

„Daugelis nesupranta, kad prieš Europos komandas reikia gintis. Jų puolimas yra 10 kartų geresnis nei NBA, nes jie paprasčiausiai nuolat dalijasi kamuolį. Jie neturi tiek daug talento, todėl imasi kitų būdų pelnyti taškus, – mintimis dalijosi NBA superžvaigždė. – Manau, kad mums tai buvo gera patirtis.“

„Žalgiris“ – tarp pokyčių lyderių

Vasarą pokyčių Eurolygos komandų sudėtyse buvo labai daug, o kai kurios ekipos praktiškai iš esmės pakeitė savo veidą, pažymi ispanų portalas Sport.es. Stambulo „Galatasaray“ ir Tel Avivo „Maccabi“, lyginant su praėjusiu sezonu, savo sudėtyje turės 10 ir 9 naujus žaidėjus – abi šios ekipos 2015-2016 m. sezone netgi nepateko į Top-16 etapą, todėl klubų vadovybės vasarą padirbėjo iš esmės reformuodamos savo kolektyvus.

Itin daug naujokų – 8 – ir Milano „Emporio Armani“ komandoje, „Žalgiris“, lyginant su praėjusiu Eurolygos sezonu, savo sudėtyje taip pat turės net 8 naujus krepšininkus. Į Lietuvos čempionų gretas sugrįžo Artūras Milaknis, iš Vilniaus „Lietuvos ryto“ persikėlė Antanas Kavaliauskas, atvyko trys nauji legionieriai, iš jaunimo gretų komandą papildė vokietis Isaiah Hartensteinas bei du perspektyvūs lietuviai.

Mažiausiai pasikeitė Stambulo „Fenerbahce“ ekipa. Željko Obradovičiaus kariaunoje – tik 2 nauji veidai.

Nemažai permainų buvo ir trenerių štabuose.

Strategus tarpsezoniu pakeitė 5 iš 16 Eurolygos komandų – prie Stambulo „Anadolu Efes“ vairo stojo kroatas Velimiras Perasovičius, Vitorijos „Laboral Kuxta“ trenerio pareigas perėmė ispanas Sito Alonso, Tel Avivo „Maccabi“ treniruos vietinis specialistas Erezas Edelsteinas, „Barcelona“ iš Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“ perviliojo Giorgios Bartzoką, o Stambulo „Darussafaka“ susprogdino bene didžiausią sezono bombą sukirtusi rankomis su pačiu Davidu Blattu.

Eurolygos komandų naujokai

„Anadolu Efes“: DeShaunas Thomasas, Tyleris Honeycuttas, Bryce‘as Cottonas, Sametas Geyikas, Berkas Demiras y Alenas Omičius
„Barcelona“: Tyrese‘as Rice‘as, Petteri Koponenas, Victoras Claveras
„Brose Baskets“: Fabienas Causeuras, Maodo Lo, Vladimiras Veremejenka
„Crvena Zvezda“: Ognjenas Dobričius, Charlesas Jenkinsas, Ognjenas Kuzmičius, Milko Bjelica
CSKA: Jamesas Augustine‘as, Jeffas Ayresas, Semionas Antonovas
„Darussafaka“: Birkanas Batukas, Bradley Wanamakeris, Willas Clyburnas, Adrienas Moermanas, Jamesas Andersonas, Dairis Bertanis
„Emporio Armani“: Simone Fontecchio, Ricky Hickmanas, Andrea Latorre, Miroslavas Raduljica, Zoranas Dragičius, Davide Pascolo, Awudu Abassas
„Fenerbahce“: Jamesas Nunnally, Ahmetas Duverioglu
„Galatasaray“: Russas Smithas, Alexas Tyusas, Canas Korkmazas, Deonas Thompsonas, Orhanas Haciyeva, Tiboras Pleissas, Austinas Daye, Jonas Diebleris, Justinas Dentmonas, Emiras Preldžičius
„Maccabi“: Andrew Goudelockas, Victoras Ruddas, DJ Seeley, Galas Mekelis, Sony Weemsas, Joe Alexanderis, Coltonas Iversonas, Quincy Milleris, Maik Zirbesas.
„Olympiakos“: Erickas Greenas, Khemas Birchas, Maragkosas Kyprianos
„Panathinaikos“: Chrisas Singletonas, KC Riversas, Mike‘as Jamesas, Patas Calathesas, Ioannis Bourousis, Demeteris Nicholsas
„Real“: Anthony Randolphas, Dontaye Draperis, Othello Hunteris, Alexas Suarezas
„Uniks“: Coty Clarke‘as, Jevgenijus Voronovas, Aleksandras Karpuchinas, Vladislavas Jevstafjevas, Pavelas Antipovas
„Žalgiris“: Kevinas Pangosas, Leo Westermannas, Artūras Milaknis, Augusto Lima, Antanas Kavaliauskas, Isaiah Hartensteinas, Paulius Valinskas, Martynas Varnas

Sport.es paskaičiavo, kad Eurolygos komandos prieš šį sezoną registravo 233 krepšininkus. Vidutiniškai – po 14,5 krepšininko. Nors Eurolyga – Europos klubų turnyras, daugiausia atstovų jame turės JAV. Prieš šį sezoną Europos klubai registravo net 59 amerikiečius. Turkija Eurolygoje turės 26, Graikija – 23, Serbija – 17, Rusija – 16 krepšininkų.

Lietuva šiose varžybose turės 12 atstovų. Be abejo, liūto dalį lietuvių Eurolygos varžyboms registravo „Žalgiris“.

Kauno komandos sudėtyje šiemet jų šiemet yra net 9. Čia – jau ne pirmą sezoną „Žalgiryje“ rungtyniaujantys Paulius Jankūnas, Robertas Javtokas, Renaldas Seibutis ir Lukas Lekavičius, sugrįžęs A. Milaknis, Vilnių palikęs A. Kavaliauskas ir du jaunosios kartos žaidėjai – Martynas Varnas ir Paulius Valinskas.

Be šių devynių lietuvių, taip pat Eurolygoje žais Mantas Kalnietis (Milano „Emporio Armani“), Jonas Mačiulis (Madrido „Real“), o Vitorijos „Laboral Kutxa“ į savo sudėtį įtraukė Tadą Sedekerskį.

Palyginimui, Ispanija, kuri Eurolygoje turės net 3 komandas, turnyre turės vos 9 krepšininkus.

„Žalgiris“ žais NBA ritmu

Reguliarusis Eurolygos sezonas prasidės spalio 13 d. ir truks iki pat balandžio 7 d. Kadangi per šį laiką visos 16 turnyro trofėjų nugvelbti besikėsinančių komandų tarpusavyje susikaus po du kartus, varžybų grafikas bus gerokai intensyvesnis nei ankstesniais metais.

Pasitaikys savaičių, kai „Žalgiriui“ teks sužaisti net trejas Eurolygos rungtynes. Pavyzdžiui, spalio 21 d., penktadienį, žalgiriečiai namie kausis su „Laboral Kutxa“, spalio 26 d., trečiadienį, namie susirems su „Fenerbahce“, o spalio 28 d., penktadienį, išvykoje kauniečių jau lauks akistata su CSKA. Žinant, kad prie tokio grafiko reikia pridėti ir intensyvų LKL tvarkaraštį, „Žalgirio“ laukia itin rimtas iššūkis – praktiškai žaidimas NBA komandų ritmu. Panašioje situacijoje – ir kitos Eurolygos komandos, kurios taip pat kovoja ir nacionaliniuose frontuose.

Pasibaigus reguliariajam Eurolygos sezonui į atkrintamąsias varžybas pateks 8 geriausios komandos – jos keliaus tiesiai į ketvirtfinalį. Ketvirtfinaliai, kuriuose bus varžomasi iki trijų pergalių, vyks balandžio 18 – gegužės 2 dienomis. Turnyro finalo ketvertas gegužės 19-21 d. vyks didžiausiame Turkijos mieste Stambule, kuris šį sezoną turi rekordinį komandų skaičių – net keturias.

Įdomūs Eurolygos faktai

Aukščiausias žaidėjas: Tiboras Pleissas („Galatasaray“) – 2,18 cm
Žemiausias žaidėjas: Bobby Dixonas („Fenerbahce“) – 1,78 cm
Vyriausias žaidėjas: Andresas Nocioni („Real“) – 37 metai (g. 1979)
Jauniausias žaidėjas: Luka Dončičius („Real“) – 17 metų (g. 1999)
Rezultatyviausias istorijoje: Juanas Carlosas Navarro („Barcelona“) – 3909 taškai
Daugiausiai kamuolių atkovojęs: Felipe Reyesas („Real“) – 1497 kamuoliai
Daugiausiai rungtynių sužaidęs: Juan Carlosas Navarro („Barcelona“) – 303 rungtynės

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)