Natūralizuoti krepšininkai Ispanijos rinktinėje – toli gražu ne naujiena. Visi puikiai pamena Serge‘o Ibakos ir Nikolos Mirotičiaus pavyzdžius, o dabar ispanai pamažu užsidega nauja aistra – natūralizuoti kylančią superžvaigždę L. Dončičių, jau dabar pradėtą vadinti Michaelo Jordano ir Stepheno Curry talentų lydiniu.

Pirmąją šio sezono Madrido „Real“ komandos treniruočių dieną Lukos bendraklubiai ir treneriai tiesiog išsižiojo.

„Pasižiūrėkite į jį! Atrodo kaip kitas žmogus – fiziškai sustiprėjęs, paaugęs“, – skambėjo nusistebėjimo šūksniai treniruočių salėje. Ir iš tikrųjų vaikino fiziniai pasikeitimai buvo daugiau nei akivaizdūs – nuo praėjusio sezono pabaigos slovėnas paaugo net 6 centimetrus, prisiaugino raumenų ir ant parketo atrodo lyg subrendęs vyras.

Paaiškėjus, kad ilgametis „Real“ įžaidėjas Sergio Rodriguezas sugrįžta žaisti į NBA lygą, L. Dončičiaus vaidmuo Madrido komandoje turėtų tapti kur kas svarbesnis nei buvo praėjusiame sezone.

Į slovėną žaibiškai nukrypo ekspertų akys, o pats vaikinas iš karto pademonstravo, kad viltys į jį dedamos ne veltui. Tam pakako vos dviejų ikisezoninių rungtynių. Vidutiniškai po 17,5 taško per rungtynes rinkęs slovėnas tapo pačiu rezultatyviausiu krepšininkų tarp visų, žaidusių ACB lygos ikisezoninius mačus.

„Real“ trenerio Pablo Laso tvirtinimu, L. Dončičius per vasarą žengė ne vieną, o du žingsnius į priekį. Vaikinas visiškai nebijo imtis iniciatyvos, pasižymi itin stabiliu metimu ir yra išskirtinai universalus.

„Pagal savo amžių jis neįtikėtinai subrendęs. Žiūrint į jo žaidimą, sunku patikėti, kad Lukai tik 17-a. Jis apdovanotas neįtikėtinu talentu. Gal skamba ir keistai, tačiau L. Dončičius gali žaisti trijose pozicijose. Tai – milžiniškas pranašumas prieš kitus oponentus, kitus žaidėjus. Luka gali būti įžaidėjas, gali būti „antras numeris“, matėme, kaip puikiai jis gali gintis netgi prieš krašto puolėjus, ką jis pademonstravo sustabdydamas Romainą Sato. Tai – Dievo dovana“, – kalbėjo P. Laso.

Liaupsių jaunajam talentui negailėjo ir „Real“ prezidentas Florentino Perezas. „Luka, kaip tu užaugai! Aš labai norėčiau, kad Madrido komandoje tu žaistum visą karjerą“, – neslėpė ispanas.

Tiesa, P. Laso pažymi, kad L. Dončičius dar tikrai turi kur tobulėti. „Per anksti užmigti ant laurų pavojinga, tačiau sunku patikėti, kad Luka tai galėtų padaryti. Dar reikia įgyti patirties, geriau „skaityti“ žaidimą, tačiau viskas priešakyje – ypač matant, kaip jis tobulėja“, – pažymėjo P. Laso.

L. Dončičiaus progresas neprasprūsta pro akis ir NBA specialistams. Pavyzdžiui, puslapis nbadraft.net slovėnui prognozuoja 9-ąją vietą 2018-ųjų NBA naujokų biržoje. Joje 11-oji vieta prognozuojama dar vienam „Real“ priklausančiam krepšininkui – 218 cm ūgio 18-mečiui brazilui Felipei Dos Anjosui.

Verta prisiminti, kad 2015-ųjų balandžio 30 d. L. Dončičius tapo jauniausiu istorijoje „Real“ krepšininku, debiutavusiu ACB lygoje. Tuo metu slovėnui tebuvo 16 metų, 2 mėnesiai ir 2 dienos. Tąsyk Luka pataikė tritaškį, taip prisidėdamas prie Madrido komandos pergalės prieš „Unicaja“.

ACB lygos istorijoje tai trečias pagal amžių debiutas – jaunesni ant parketo yra išbėgę tik Ricky Rubio (14 metų ir 11 mėnesių) bei Angelis Rebolo (15 metų ir 3 mėnesiai).

Lukai 18-a metų sukaks ateinančių metų vasario 28-ąją. Kaip rašo Marca.com, jam tada teks priimti nelengvą sprendimą – pasirinkti, kurioje rinktinėje žaisti. O pasirinkimai du – Slovėnijos, kurios jaunimo rinktinei jis atstovavo tik kontrolinėse rungtynėse, ir Ispanijos, kurioje gyvena nuo 13 metų, ir kuri buvusio krepšininko Sašos Dončičiaus ir modelio Mirjamos Potrebin šeimoje gimusiam berniukui jau tapo antraisiais namais.

„Luka gali pataikyti kaip S. Curry ir dėti į krepšį lyg M. Jordanas. Kito tokio krepšininko Europoje nebuvo jau seniai, o gal nebuvo ir niekada. Užgniaužus kvapą galime stebėti, kaip kyla nauja žemyno krepšinio žvaigždė“, – emocingai rašo Marca.com.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)