Kitų metų Europos čempionatas, kaip ir Lietuvos rinktinei itin sėkmingos 2015-ųjų pirmenybės, vyks keturiose valstybėse – Turkijoje, Rumunijoje, Suomijoje ir Izraelyje. Lemiamas turnyro etapas – atkrintamosios varžybos – vyks didžiausiame Turkijos mieste Stambule, „Sinan Erdem Dome“ arenoje.

Be keturių čempionato šeimininkių, kelialapius į Eurobasket 2017 turi dar devynių šalių rinktinės, sėkmingai pasirodžiusios pernykštėse pirmenybėse. Tai – Ispanija, Lietuva, Prancūzija, Serbija, Graikija, Italija, Čekija, Latvija ir Kroatija.

Kitos 27 rinktinės, suskirstytos į 7 grupes, trečiadienį pradeda mūšius dėl likusių kelialapių į turnyrą. Kelialapiai atiteks grupėse pirmąsias vietas užėmusioms rinktinėms ir keturioms geriausioms antrąją vietą užėmusioms komandoms.

Atrankos turnyro sistema tradicinė – komandos tarpusavyje sužais po dvejas rungtynes (namuose ir išvykoje). Varžybos truks daugiau nei pusę mėnesio – iki rugsėjo 17-osios.

Krepšinis.lt trumpai apžvelgia visas septynias atrankos grupes

A grupė: Belgija, Kipras, Islandija, Šveicarija

Lietuvos rinktinę 2015-aisiais sensacingai nuskriaudusi Belgija ir vėl turėtų prasibrauti į Europos čempionatą, kadangi pateko į vieną silpniausių atrankos varžybų grupių. Pernykštėse pirmenybėse gana neblogai atrodę islandai – realūs pretendentai į antrąją vietą, o Kipro ir Šveicarijos rinktinės savo varžovus vargu ar sugebės kažkuo nustebinti.

B grupė: Vokietija, Austrija, Olandija, Danija

Nors Vokietijos rinktinė ir atsisveikino su Dirku Nowitzki, kovose dėl vietos po saule jai turėtų padėti kitas NBA žaidėjas Dennisas Schroderis, kuris ir bus pagrindinis koziris kovojant su kitomis toli gražu elitui nepriskiriamomis Europos komandomis. Vokiečiai, neabejotini grupės lyderiai, o kas sugebės jiems mesti iššūkį – sunkiai atsakomas klausimas. Kęstučio Kemzūros treniruojami austrai prieš turnyrą tikėjosi, kad jiems pagelbės kylanti krepšinio žvaigždė Jakobas Poeltlas, tačiau teks verstis be aukštaūgio – vidurio puolėjas nusprendė ruoštis NBA sezonui su Toronto „Raptors“ treneriais.

C grupė: Rusija, Bosnija ir Hercegovina, Švedija

Rusams ir vėl pasisekė – antrą kartą iš eilės atrankoje jie pateko į mažiausią, trijų komandų grupę. Visgi varžovai naujojo trenerio Sergejaus Bazarevičiaus auklėtiniams teko ne patys lengviausi. Jei švedai didelės grėsmės greičiausiai nekels, bosnių rinktinė, vedama Mirzos Teletovičiaus ir Jusufo Nurkičiaus, gali pridaryti bėdų. Juo labiau, kad rusai versis be dviejų patyrusių gynėjų – Aleksejaus Švedo ir be Vitalijaus Fridzono.

Tiesa, šį kartą Rusijos rinktinei atstovaus NBA čempionas Timofejus Mozgovas, į kurį S. Bazarevičius deda dideles viltis. „Nuo T. Mozgovo ir Dmitrijaus Chvostovo pasirodymo priklauso labai daug. Turime daug debiutantų, todėl bus nelengva, tačiau mes galvojame tik apie pergalę“, – prieš pirmąjį Permėje vyksiantį mačą kalbėjo rusų treneris. Pirmoji rusų ir bosnių kaktomuša – jau trečiadienio vakarą.

D grupė: Estija, Portugalija, Lenkija, Baltarusija

Viena sunkiai nuspėjamamų atrankos varžybų grupių. Sunku patikėti, kad kažkokių kozirių iš kišenės galėtų išsitraukti portugalai, tačiau dėl kitų pozicijų kova turėtų užvirti labai atkakli. Favorite galima laikyti Lenkijos rinktinę, kuri, nors ir versis be NBA žvaigždės Marcino Gortato, savo gretose turi natūralizuotą amerikietį A. J. Slaugterį, patyrusį veteraną Maciejų Lampę, talentingą Mateuszą Ponitką, bet kada iššauti galintį Przemyslawą Zamojskį ir grupę kitų neblogo meistriškumo žaidėjų. Baltarusiai? Į savo gretas mūsų kaimynai pasikvietė buvusį žalgirietį, natūralizuotą amerikietį Maaliką Waynsą, jie turi patyrusį aukštaūgį Artiomą Parachovskį, o šio dueto pajėgumo gali pakakti nugalėti ir praėjusio čempionato dalyviams estams, kurie įprastai pavojingi tik žaisdami namuose.

E grupė: Bulgarija, Ukraina, Slovėnija, Kosovas

Zoranas Dragičius

Slovėnijos rinktinė šį kartą šaus iš visų patrankų: komandai padėti atrankoje sutiko abi ryškiausios šalies krepšinio žvaigždės – broliai Goranas ir Zoranas Dragičiai. Ukrainos rinktinę galima laikyti realia pretendente į antrąją vietą, tačiau pernykščio ekipos varikliuko Jerome‘o Randle‘o komandoje šį kartą nebus, todėl treneriui Jevgenijui Murzinui teko rimta užduotis rasti, kuo pakeisti buvusį atakų lyderį. Ar pavyko, parodys jau pirmieji mačai.

F grupė: Albanija, Gruzija, Juodkalnija, Slovakija

Akivaizdžios favoritės – Juodkalnijos ir Gruzijos rinktinės. Juodkalniečiai lyderio naštą be jokios abejonės ant pečių suvers Orlando „Magic“ vidurio puolėjui Nikolai Vučevičiui, o gruzinai, kuriuos treniruoja buvęs „Žalgirio“ strategas Iliasas Zourosas, subūrė bene pajėgiausią sudėtį su Zaza Pačulija, Viktoru Sanikidze ir natūralizuotu amerikiečiu Michaelu Dixonu (savo laiku žaidusiu Pasvalio „Pieno žvaigždėse“) priešakyje.

G grupė: Didžioji Britanija, Vengrija, Makedonija, Liuksemburgas

Dar viena gana sunkiai nuspėjama atrankos grupė. Liuksemburgą iš pretendentų į pirmąsias dvi vietas galima braukti iš karto, tačiau tarp britų, vengrų ir makedonų mūšiai turėtų užvirti labai atkaklūs. Didžiosios Britanijos komandai šį kartą padės Benas Gordonas, makedonai – gerokai nukraujavę (be Pero Antičiaus, Bo McCalebbo), tačiau su natūralizuotu amerikiečiu Romeo Travisu priešakyje, o vengrai – visiems nervus galintis patampyti kolektyvas, kurio ryškiausia žvaigdė – puolėjas Adamas Hanga, turintis nemažai žaidimo Eurolygoje patirties.

Europos čempionato burtai bus ištraukti lapkričio 22-ąją dieną Turkijoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)