Tad kas galėtų būti tas, kuris perims vairą iš 61-erių stratego? Sostinės krepšinio mokyklos treneris, krepšinio konsultantas Rūtenis Paulauskas įsitikinęs, kad kandidatų, iš kurių galima rinktis, Lietuvoje pakanka – nuo subrendusių iki augančios naujos kartos specialistų.

R. Paulauskas neabejoja, kad vienas favoritų – Rimas Kurtinaitis.

„Tai būtų labai logiškas sprendimas. R. Kurtinaitis turi daug gerų savybių, puikiai išmano aukščiausio lygio krepšinį, labai atsidavęs fanatiškas krepšinio treneris. Jis buvęs stiprus žaidėjas, labai autoritetingas, pasaulyje žinoma asmenybė, todėl jam netgi nereikėtų žaidėjų akyse kurti savo autoriteto. Yra ir visi kiti dalykai – patirtis su jaunimo rinktinėmis ir geri rezultatai, treniravo komandą, kuri žaidė Eurolygoje. Beliktų tik sukviesti pajėgiausius žaidėjus ir įlieti savo braižą į komandą“.

Šiai kandidatūrai galima rasti ir alternatyvų. Galėtų tai būti, pasak R. Paulausko, ir „Žalgirio“ strategas Šarūnas Jasikevičius. Galėtų vairą perimti ir buvęs Jono Kazlausko asistentas Gintaras Krapikas.

„Jis ilgą laiką buvo rinktinės asistentas, gal būtų Jono Kazlausko pradėto darbo tęsėjas. Renkantis iš jaunesnių trenerių galima galvoti apie Dainių Adomaitį, kuris su rinktine yra laimėjęs Europos čempionatą, jis ir Eurolygos čempionas, puikiai dirba klube. Tų trenerių tikrai galime įvardinti daug – ne taip, kaip kitos valstybės, pvz., Kroatija, kur vienas pabuvo, išėjo, vėl tas pats atėjo – jie sukasi lyg ir tame pačiame rate. Mes turime ir subrendusių trenerių, ir augančių trenerių. Mums bėdos dėl šito nėra“, - įsitikinęs krepšinio specialistas.

Todėl jis kategoriškai atmeta mintį, kad ieškant naujojo rinktinės vyr. trenerio reikėtų pasidairyti ir už Lietuvos sienų.

„Manau, labai mažai tuo klausimu kas pasisakytų teigiamai. Nematau, kur galėtume rasti geresnį trenerį nei lietuvį. Gal Mike'as Krzyzewskis sutiktų treniruoti Lietuvos rinktinę, bet abejoju. Be to, vargu ar jis kuo padėtų. Antra, esame krepšinio šalis ir tikrai negalėtume savęs, sakyčiau, nuvertinti – nurašyti savo trenerius. Tiek metų auginamės žaidėjus, mūsų jaunimo rinkinės žaidžia gerai, o štai vienas treneris išėjo ir nebeturime pamainos? Tai būtų visiškas nesusipratimas. Kas tie „užsienio treneriai“? Yra Eurolygos lygio trenerių, kur galime suskaičiuoti ant dviejų rankų pirštų, bet tiesiog neįsivaizduojama, kad prie Lietuvos rinktinės vairo stovėtų kitos šalies atstovas“, - kalbėjo R. Paulauskas.

Išėjo J. Kazlauskas, ateis naujas treneris. Tačiau nereikia pamiršti, kad rinktinės pagrindas, pasak pašnekovo, yra žaidėjai: „Treneriai svarbu, jie reikalingi, bet tik stiprūs žaidėjai gali padaryti komandą stiprią. O jų neatsiras naujų, gal Donatas Motiejūnas prisijungs, bet visi geriausi buvo pakviesti į rinktinę“.