Per keturis kontrolinius mačus lietuviai nuskynė keturias lengvas pergales – visas didesniais nei 20 taškų skirtumais: mūsiškiai Klaipėdoje sutriuškino Naująją Zelandiją (88:58) ir Tunisą (81:56), Vilniuje – Venesuelą (84:53), o Alytuje – Nyderlandus (84:61).

Visose akistatose J. Kazlauskas išbandė vos keturis žaidėjus: Mindaugą Girdžiūną, Marių Grigonį, Deividą Gailių ir Edgarą Ulanovą. Iš jų kol kas geriausią įspūdį palieka 22-ejų metų gynėjas M. Grigonis, vidutiniškai pelnantis 11 taškų ir atliekantis 1,75 rezultatyvaus perdavimo, o tritaškius metantis įspūdingu 66,7 proc. taiklumu (10 iš 15).

Jonas Kazlauskas ir Marius Grigonis

Į Manto Kalniečio dublerio pareigas besitaikantis 27-erių metų „Neptūno“ atstovas M. Girdžiūnas kol kas kelia didelį galvos skausmą J. Kazlauskui, kuris pastebėjo, jog klaipėdietis geriau jaučiasi ne įžaidėjo, o atakuojančio gynėjo pozicijoje. Krepšininkas kol kas gali pasigirti 9,5 taškų, tačiau vos 1,5 rezultatyvaus perdavimo vidurkiu. Ir visa tai – per vidutiniškai 21 aikštėje praleistą minutę.

Juodadarbio E. Ulanovo tiek žaistos minutės, tiek pelnyti taškai tendencingai ėmė mažėti, kai į rinktinės stovyklą sugužėjo pagrindiniai kandidatai. 198 cm ūgio nacionalinės ekipos debiutantas prieš Naująją Zelandiją žaidė net 27 minutes ir pelnė 16 taškų, bet jau su Nyderlandais aikštėje išlakstė tik 12 minučių, per kurias pasižymėjo vos vienu tašku.

Mažai žaidimo laiko nuo pat pasirengimo ciklo pradžios sulaukia D. Gailius. 2015 metų Europos vicečempionas vidutiniškai rungtyniauja tik 12 minučių, o paskutinius du mačus ant parketo apskritai žengė tik po pertraukos. Visgi Vilniaus „Lietuvos ryto“ puolėjo rezultatyvumo vidurkis siekia 5,75 taško.

Didelį žingsnį link galutinio dvyliktuko žengė Adas Juškevičius. Combo gynėją savo gretose turėti norintis J. Kazlauskas veikiausiai džiaugiasi tai, ką pamatė per pirmus tris 27-erių kauniečio pasirodymus: jis rinko net tik po 13 taškų, bet ir po 2,6 rezultatyvaus perdavimo. Pirmose rungtynėse su Okeanijos vicečempionais (1/5 tritaškiai) riešą išjudinęs Adas vėliau į tunisiečių ir venesueliečių krepšį taikliai suleido net 9 tolimus šūvius iš 10.

Bent jau kol kas snaiperio vardo visiškai nepateisina Artūras Milaknis, virš kurio galvos ėmė kauptis pilki debesys. Kazanės „Uniks“ komandoje pasitikėjimą savimi praradęs gynėjas per tris dvikovas realizavo vos 2 tolimus metimus iš 12. Negana to, keli iš jų net nelietė lanko...

Treneris ne už ilgo už darbą rinktinėje turėtų padėkoti reikiamo lygio dar nedemonstruojančiam naujokui Vaidui Kariniauskui, kuris apskritai tik antradienio vakarą atliko pirmuosius savo metimus iš žaidimo. Bet tai darė gana sėkmingai – prieš olandus pelnė 7 taškus (2/3 dvit, 1/1 trit., 0/0 baud. met.). Tiesa, gana pavydėtinai atrodo 22-ejų metų gynėjo rezultatyvių perdavimų statistika – vidurkis siekia 4,6.

Debiutantas komandos draugams asistuoja netgi geriau nei M. Kalnietis, kuris jau spėjo ant parketo žengti dvejose rungtynėse, bet dar tik po truputį įsivažiuoja į savo žaidimo ritmą. Gynėjas per 15 minučių atlikdavo po 4 rezultatyvius perdavimus ir pelnydavo po 4,5 taško.

Mantas Kalnietis

Po truputį įsibėgėja ir Robertas Javtokas, kuris tik gegužės pabaigoje išsigydė stresinį pėdos lūžį. Lietuvos rinktinės kapitonas per tris mačus daugiausiai plušėjo gynyboje, bet ir pažiūrėjęs į krepšį sugebėdavo užbaigti savas atakas. Vis tik 4 taškų vidurkis to neiliustruoja, nes 36-erių veteranas metė vos 7 dvitaškius ir 3 baudų metimus. Lygiai toks pats ketvertukas kabo ir ties atkovotų kamuolių vidurkiu.

Pagal pastarąjį rodiklį kol kas geriausiai atrodo Antanas Kavaliauskas per tris mačus sugriebęs 23 atšokusius kamuolius (vid. 7,7). Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas, žaidę po dvejas rungtynes, atkovojo atitinkamai 15 ir 13 kamuolių.

Itin Lietuvos sirgaliams pasirodyti norėjęs naujai iškeptas NBA žaidėjas Domantas kiek strigo puolime – pataikė 6 dvitaškius iš 12 ir prametė visus 6 tritaškius. O štai keturis sezonus stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje jau sužaidęs JV didesnio vargo su Venesuelos ir Nyderlandų aukštaūgiais neturėjo – vidutiniškai vos per 16,5 minučių rinko po 15 taškų bei išprovokavo net po 6 varžovų pražangas. Negana to, žiūrovus džiugino triuškinančiais dėjimais.

Jonas Valančiūnas

Tuo metu Paulius Jankūnas (vid. 14 min., 6 tšk., 3 atk. kam., 3 rez. perd.), Renaldas Seibutis (vid. 14 min., 4,5 tšk., 2 rez. perd.) ir Mindaugas Kuzminskas (16,5 min., 8 tšk., 2 atk. kam.), kurie dėl savo vietų galutiniame dvyliktuke yra ramūs, dėl skirtingų priežasčių sužaidė tik po du mačus: Paulius prie komandos prisijungė vienas paskutiniųjų, Renaldas kryptelėjo čiurną, o Mindaugas buvo išvykęs į Niujorką pasirašyti sutarties su „Knicks“ klubu.

O štai Jonas Mačiulis, kuris į rinktinės stovyklą atvyko liepos 6-ąją, apskritai tik antradienį pirmą kartą šią vasarą užsivilko nacionalinės komandos marškinėlius. 31-erių metų Madrido „Real“ narys Alytaus arenoje prieš olandus žaidė 18 minučių, per kurias pelnė 6 taškus (1/3 dvit, 1/3 trit., 1/2 baud. met.), atkovojo 4 kamuolius, kartą suklydo, 2 sykius pažeidė taisykles ir tiek pat kartų privertė prasižengti varžovus.

Artimiausias šių 16-os rinktinės kandidatų patikrinimas – jau ketvirtadienį Kėdainiuose, kuriuose bus žaidžiama prieš Baltarusijos krepšininkus. Paskutinis išbandymas gimtinėje bus surengtas liepos 18-ą dieną Kaune su galingąja Ispanijos ekipa. Po šios dvikovos J. Kazlauskas atsisveikins su dviem krepšininkais – į turnyrus užsienyje skris tik 14 kandidatų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (229)