Trijuose turnyruose varžysis po šešias komandas, kurios sausio pabaigoje burtų kelių buvo suskirstytos į grupes po tris (3 miestai po 2 pogrupius).

Po dvi geriausias grupių ekipas iškops į pusfinalį, kuriame žais prieš varžovus, rungtyniaujančius tame pačiame mieste. Pusfinalių laimėtojai dėl vienintelio kelialapio į Brazilija kovos finaliniame mūšyje.

Turinas, Italija. „Pala Alpitour“ arena (16,6 tūkst. žiūrovų)

A grupė

Graikija: Nickas Calathesas, Vangelis Mantzaris, Ioannis Athinaiou, Thanasis Antetokounmpo, Ioannis Papatreou, Casilis Charalampopoulos, Dimitrios Agravanis, Kostas Koufos, Ioannis Bourousis, Georgos Bogris, Giannis Antetokounmpo, Stratos Perperoglou.

Iranas: Hamedas Haddadi, Oshinas Sahakianas, Arsalanas Kazemi, Behnamas Yakchali, Mohmmadas Jamshidi, Armanas Zangenehas, Sajjadas Mashayekhi, Adnanas Doraghi, Amiras Sedighi, Asgharas Kardoustas, Mohammadas Hassanzadehas, Faridas Aslani.

Meksika: Paulas Stollis, Marco Rasmosas, Juanas Toscano, Jorge Gutierrezas, Israelis Gutierrez, Francisco Cruzas, Gabrielis Gironas, Edgaras Garibay, Hectoras Hernandezas, Orlando Mendezas, Lorenzo Mata ir Adrianas Zamora.

B grupė

Italija: Peppe Poeta, Danielis Hackettas, Marco Belinelli, Alessandro Gentile, Pietro Aradori, Luigi Datome, Stefano Tonutas, Danilo Gallinari, Nicolo Melli, Andrea Bargnani, Marco Cusinas ir Riccardo Cervi.

Tunisas: Omaras Abada, Ziyedas Chennoufi, Firas Lahyani, Mohamedas Abbassi, Mouradas El Mabroukas, Omaras Mouhli, Makramas Ben Romdhane, Mokhtaras Ghyaza, Michaelis Rollas, Hamdi Braa, Nizaras Knioua ir Mhdi Seyehas.

Kroatija: Bojanas Bogdanovičius, Mario Hezonja, Roko-Leni Ukičius, Krunoslavas Simonas, Luka Babičius, Rokas Stipcevičius, Filipas Kruslinas, Dario Šaričius, Zeljko Šakičius, Marko Arapovičius, Miro Bilanas ir Darko Planiničius.

.@CbfHks ready for the #FIBAOQT! 📸🎥 #RoadToRio pic.twitter.com/B99nYcqHxu
— FIBA (@FIBA) July 4, 2016

„Mirtininkų“ vardu pakrikštytas turnyras, kurio baigties prognozuoti nesiryžta net didžiausi krepšinio ekspertai. Iš A grupės tolyn iš pirmos pozicijos turėtų žengti Graikija, o dėl antro bilieto į pusfinalyje kovos Iranas ir Meksika, kuriai padėti atsisakė didžiausia žvaigždė Gustavo Ayonas.

B grupėje kova dėl nugalėtojos vardo virs tarp NBA žvaigždžių pripildytos Italijos ir Kroatijos. Tačiau kad ir kaip be pasibaigtų ši akistata, panašu, kad abi ekipos žengs toliau, nes Tuniso galimybės sukurti stebuklą sunkiai įmanomos.

O kaip susiklostys pusfinaliai ir finalai – visiškai neaišku. Galima tik prognozuoti, kad B grupės laimėtoja tikrai žengs į finalą.

Marco Belinelli

Belgradas, Serbija. „Kombank“ arena (25 tūkst. žiūrovų)

A grupė

Serbija: Milošas Teodosičius, Marko Simonovičius, Nemanja Dangubičius, Bogdanas Bogdanovičius, Stefanas Markovičius, Nikola Kaliničius, Nemanja Nedovičius, Srtefanas Birčevičius, Miroslavas Raduljica, Nikola Jokičius, Vladimiras Štimacas ir Stefanas Jovičius.

Angola: Hermenegildo Santosas „Gildo“, Gersonas Domingosas, Gersonas Goncalvesas „Lukeny“, Carlosas Moraisas, Islando Manuelis Edsonas Ndoniema, Leonelis Paulo, Reggie Moore'as, Felizardo Ambrosio „Miller“, Valdelicio Joaquimas „Vander“, Silvio Sousa ir Bruno Fernandesas.

Puerto Rikas: Carlosas Arroyo, Guillermo Diazas, Peteris Ramosas, Renaldo Balkmanas, Jorge Bryanas Diazas, Johnas Hollandas, Jose Juanas Barea, Alexanderis Galindo, Ricky Sanchezas, Ramonas Clemente'as, Davidas Huertas ir Angelis Vasallo.

B grupė

Čekija: Patrikas Auda, Petras Benda, Pavelas Houska, Vojtechas Hrubanas, Martinas Krizas, Lukašas Palyza, Pavelas Pumprla, Tomašas Satoransky, Blake'as Schilbas, Jakubas Sirina, Janas Vesely ir Jiri Welschas.

Japonija: Takatoshi Furukawa, Keijuro Matsui, Joji Takeuchi, Ryoma Hashimoto, Ryumo Ono, Kosuke Takeuchi, Makoto Hiejima, Atsuya Ota, Naoto Tsuji, Kenta Hirose, Yuta Tabuse ir Yuta Watanabe.

Latvija: Janis Strelniekas, Ingusas Jakovicas, Aigaras Škele, Dairis Bertanis, Janis Blūmas, Janis Timma, Janis Beržinis, Ojaras Silinas, Marekas Mejeris, Kasparas Beržinis, Martinas Meieris ir Anžejus Pasecnickis.

Latvių tikslas – į olimpinį krepšinio turnyrą patekti po 80 metų pertraukos ir tik antrą kartą šalies istorijoje. Ir jų viltis – ganėtinai gyva. B grupėje jų laukia japonai ir čekai, todėl bent antra vieta čia nesunkiai pasiekiama.

A grupė didesnių klaustukų nekelia – čia triukšmingai savų sirgalių palaikomi serbai turėtų nesunkiai susidoroti tiek su Angola, tiek su Puerto Riku, kurios tarpusavyje grumsis dėl antros vietos.

Nors Saša Djordjevičiaus auklėtiniai yra laikomi pagrindiniais favoritais laimėti turnyrą, tačiau tiek čekai, tiek latviai, pasimokę iš Lietuvos rinktinės (Europos čempionato pusfinalyje parklupdė serbus), gali pateikti staigmenų.

Milošas Teodosičius, Pavelas Pumprla

Manila, Filipinai. „Mall of Asia“ arena (20 tūkst. žiūrovų)

A grupė

Kanada: Shai Alexanderis, Joelis Anthony, Anthony Bennettas, Khemas Birchas, Melvinas Ejimas, Tyleris Ennisas, Brady Heslipas, Cory Josephas, Levonas Kendallas, Philipas Scrubbas, Thomas Scrubbas ir Tristanas Thompsonas.

Turkija: Bobby Dixonas, Kenanas Sipahi, Enderas Arslanas, Sinanas Guleras, Furkanas Korkmazas, Birkanas Batukas, Melihas Mahmutoglu, Cedi Osmanas, Sametas Geyikas, Omeras Ašikas, Oguzas Savašas ir Semihas Erdenas.

Senegalas: Louisas Adamsas, Clevinas Hannahas, Thierno Ibrahima Niangas, Antoine Mendy, El Hadji Malickas Ndiaye, Maurice'as Ndouris, Maleye Ndoye, Serigne'as Gueye, Cheikhas Tidiane'as Mbodjis, Hamady Ndiaye, Abdoulaye Ndoye ir Ibrahimas Thomas.

Team Senegal getting ready for the #FIBAOQT headshots😉👍 pic.twitter.com/NdVbWYJPzkFIBA (@FIBA) July 4, 2016

B grupė

Prancūzija: Thomasas Heurtelis, Antoine‘as Diotas, Tony Parkeris, Nicolas Batumas, Nando de Colo, Borisas Diaw, Charlesas Kahudi, Joffrey Lauvergne, Adrienas Moermanas, Mickaelis Gelabale, Florentas Pietrusas ir Kimmas Tillie.

Filipinai: Andray Blatche, Jaysonas Castro, Gabe Norwoodas, June Maras Fajardo, Japethas Aguilaras, Ranidelis De Ocampo, Terrence'as Romeo, Marcas Pingrisas, Jeffas Chanas, Ray Parksas, Ryanas Reyesas ir Troy Rosario.

Naujoji Zelandija: Tomas Abercrombie, BJ Anthony, Everardas Bartlettas, Isaacas Fotu, Shea Ili, Michaelas Karena, Robas Loe, Jordanas Ngatai, Derone'as Raukawa, Mika Vukona, Corey Websteris ir Tai Websteris.

It's headshot time for @BasketballNZ📸😎 pic.twitter.com/a5uumLcdAy— FIBA (@FIBA) July 4, 2016

Nicolas Batumas praėjusį rudenį „Twitter“ tinkle ginčijosi su Donatu Motiejūnu, kuri komanda: Lietuva ar Prancūzija yra geresnė? Nors prancūzai yra įsitikinę, kad jų vieta – Rio de Žaneire, ją dar reikės išsikovoti. Taip, jie yra aiškūs favoritai, ir taip, jų grupėje – nesunkiai įveikiamos Naujosios Zelandijos ir Filipinų rinktinės, tačiau lemiamuose mūšiuose gali būti ne taip lengva.

Turkai į tolimąją Manilą atvyko surinkę geriausius žaidėjus, o ir Kanada, nors ir nukraujavusi, taip pat gali pasigirti NBA žaidėjų ir jaunų talentų lydiniu. Būtent šios dvi ekipos ir grumsis dėl pirmos vietos A grupėje, leisiančios dar pusfinalyje išvengti grėsmingosios Prancūzijos.

Tony Parkeris

Į atrankos turnyrą viena akimi žvalgysis ir Lietuvos rinktinės treneris Jonas Kazlauskas, su 16 kandidatų Palangoje besiruošiantis olimpinėms kovoms.

Kovo viduryje, ištraukus burtus, paaiškėjo, kad mūsiškiai, kurie į olimpiadą iškopė septintą kartą iš eilės, kovas dėl medalių pradės B grupėje. Čia teks žaisti prieš Ispaniją, Argentiną, Braziliją, Nigeriją ir vieną iš atrankos laimėtojų.

Tuo metu A grupėje kovos JAV, Venesuela, Kinija, Australija ir dvi kvalifikacinio turnyro nugalėtojos.