39-erių vilnietis per savo karjerą su Sienos „Montepaschi“ klubu yra penkis kartus tapes Italijos čempionu ir trečius metus iš eilės į viršūnę bando užkopti su „Grissin Bon“ ekipa.

Praėjusiame sezone R. Kaukėnui trūko labai nedaug: finalo serijoje Emilijos Redžo komanda pirmavo 3-2, tačiau vis tik 3-4 turėjo pripažinti Sasario „Dinamo“ krepšininkų pranašumą.

Šiemet čempionus R. Kaukėno vedama kariauna 3-0 eliminavo jau ketvirtfinalyje, o pusfinalyje 4-3 įveiktas Avelino „Sidigas“ klubas, kurio garbę gina Benas Veikalas.

Žengdamas į finalą 192 cm ūgio gynėjas tapo trečiu vyriausiu finalininku šalies istorijoje. Pirmame mače jis ant parketo žengs būdamas 39-erių ir 63-ijų dienų amžiaus.

Artimiausi persekiojamieji šiame sąraše – pernai su „Dinamo“ ekipa čempionu tapęs Manuelis Vanuzzo (40 metų ir 80 dienų) ir 1989-aisiais dėl trofėjaus kovojęs Dino Meneghinas (39 metai ir 128 dienos).

Bet tai – ne viskas. R. Kaukėnas iki šiol yra sužaidęs 28 finalo rungtynes (21 – su „Montepaschi“, 7 – su „Grissin Bon“). Per šias akistatas jis ant parketo praleido 731 minutes, pelnė 359 taškus (vid. 12,8) ir atliko 48 rezultatyvius perdavimus.

Pagal finaluose sužaistus mačus ir minutes jis rikiuojasi šeštas, o pagal pelnytus taškus – ketvirtas.

„Nesenstančio“ lietuvio karjeros rezultatyvumo rekordas finale – 25 taškai į Bolonijos „Virtus“ krepšį 2007 metais.

„Man didžiausią įspūdį R. Kaukėno žaidime daro jo sugebėjimas sukurti ataką tada, kai to mažiausiai tikiesi. Ir tai – dėl jo talento bei neįtikėtinų fizinių savybių“, – veteranui iš Lietuvos komplimentų negailėjo „Grissin Bon“ komandos vyriausiasis treneris Massimiliano Menetti.

Prieš pat finalo startą R. Kaukėnas sulaukė ir netikėto žurnalistų klausimo: „Koks jausmas Lietuvos rinktinei buvo įveikti Rusiją 1992-aisiais, iš karto po šalies Nepriklausomybės atkūrimo?“

„Taip, tai buvo daugiau nei krepšinis. Žaidėme ne tik tam, kad laimėtume, bet ir dėl ko kito – už mamą, brolius, už draugus, už Lietuvos žmones. Mes visi augome su ta mintimi, kad krepšinis – tai ne tik sportas, kad per jį mes galime atskleisti pasauliui, kas yra Lietuva ir ką mums tai reiškia. Ir tai tapo įprastiniu dalyku Lietuvoje iki pat šių dienų“, – kalbėjo R. Kaukėnas, kuriam 1992-aisiais buvo 15-a.

Finale „Grissin Bon“ laukia kietas riešutėlis – reguliariojo sezono nugalėtoja Milano „Emporio Armani“ ekipa su Mantu Kalniečiu. Šiemet abi komandos pasidalijo po vieną pergalę. Pirmoji finalo serijos iki keturių pergalių akistata penktadienį vyks Milane.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)