Kauną ir Klaipėdą prikaustęs Lietuvos krepšinio lygos (LKL) finalas bei NBA virtuvės užkulisiai turi atsakyti į paskutinius galvosūkius, likusius nacionalinės komandos strategui Jonui Kazlauskui.

Tačiau iki šiol būdavo įprasta nelaukiant, kol bus panaikinti visi klaustukai, supažindinti tris milijonus šalies krepšinio aistruolių su išplėstiniu pretendentų į rinktinės dvyliktuką sąrašu.

Lietuvos krepšinio federacija (LKF) dar balandį pateikė Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui (LTOK) keturių dešimčių žaidėjų pavardes.

Išankstinis sąrašas, į kurį J. Kazlauskas sudėjo visus įmanomus pasirinkimus, buvo reikalingas dėl ilgai trunkančių akreditavimo olimpinėms žaidynėms procedūrų.

Iki birželio 3 d. preliminarią komandos sudėtį reikia susiaurinti iki 24 krepšininkų – tokios apimties kandidatų sąrašas turės būti nusiųstas Tarptautinei krepšinio federacijai (FIBA).
Nemanau, kad žaidėjams kyla kokių nors neaiškumų. Visi ir taip turbūt gali nuspėti, kas bus tame sąraše.
Mindaugas Špokas, LKF generalinis sekretorius
Bet viešai skelbti jo neketinama. Pirmiausia todėl, jog to negalės padaryti pats J. Kazlauskas. Specialistas pastarosiomis savaitėmis atostogauja Graikijoje, vėliau dalyvaus 2019 metų pasaulio čempionato pristatymo renginiuose Kinijoje, kur buvęs šios šalies rinktinės strategas iš Lietuvos tebėra neginčijamas autoritetas.

Į tėvynę treneris turėtų grįžti tik birželio viduryje, o pirmoji rinktinės stovykla Palangoje prasideda jau birželio 20 d. Todėl J. Kazlauskas veikiausiai iš karto išvardins žaidėjus, kviečiamus kibti į darbą pajūryje.

Ar taip ilgai paslaptyje laikomas kandidatų sąrašas netrukdo krepšininkams planuotis vasaros?

„Nemanau, kad žaidėjams kyla kokių nors neaiškumų. Visi ir taip turbūt gali nuspėti, kas bus tame sąraše. Šiaip ar taip, bendrauti su krepšininkais yra trenerio prerogatyva“, – Krepšinis.lt sakė LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

Iki šiol išplėstiniai Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašai paprastai būdavo skelbiami gegužę, nors pasitaikydavo ir išimčių.

Pavyzdžiui, 2009 metais tuometis ekipos vairininkas Ramūnas Butautas preliminarią 20 žaidėjų sudėtį paviešino jau vasarį.

2012-aisiais Kęstutis Kemzūra 24 kandidatų sąrašą pristatė balandžio viduryje. Tiesa, tuomet ir rinktinės pasirengimas prasidėjo anksčiau nei įprasta, kadangi K. Kemzūros auklėtiniams liepos pradžioje atrankos turnyre Karakase (Venesuela) teko kovoti dėl kelialapio į Londono olimpines žaidynes.

Prie rinktinės vairo grįžus J. Kazlauskui, 2013-2015 metais preliminaria rinktinės sudėtimi su visuomene kaskart būdavo pasidalinama gegužę. Beje, 2013 metais specialistas išsyk išdalino kvietimus į treniruočių stovyklą 15 žaidėjų, prie kurių vėliau buvo prijungtas ir studentų rinktinėje užsirekomendavęs Vytenis Čižauskas.

Primename, kad olimpinis krepšinio turnyras Rio de Žaneire vyks rugpjūčio 6-21 dienomis. Lietuvos rinktinė žaidynes pradės B grupėje kartu su Ispanija, Argentina, Brazilija, Nigerija ir viena iš atrankos barjerą liepą įveiksiančių komandų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)