Pateikiame A. Kirilenkos paaiškinimą apie susidariusią situaciją.

„Labai daug žmonių šiuo metu daro ankstyvas išvadas, tačiau jiems trūksta elementarios informacijos. Todėl privalau viską paaiškinti. Balandžio 15-ąją mes gavome laišką iš FIBA organizacijos apie automatinį Rusijos rinktinės diskvalifikavimą. Dalyvauti 2017-ųjų Europos čempionate mums neleista dėl VTB Jungtinės lygos spaudos pranešimo, kuriame informuota apie trijų Rusijos klubų dalyvavimą kito sezono Europos taurės turnyre, kurį organizuos Eurolyga.

Paaiškėjo, kad turėjome dvi išeitis. Arba mes toliau vykdome savo, kaip FIBA narės, įsipareigojimus, arba Rusija išmetama iš olimpinės šeimos. Viskas paprasta: yra taisyklės, kurioms mes paklūstame.
Andrejus Kirilenka
Šiandien FIBA pozicija yra tokia, kad Eurolygoje klubai gali žaisti, tačiau Europos taurėje – ne. Rusijos krepšinio federacija yra FIBA judėjimo narė, o FIBA, savo ruožtu, yra Tarptautinio olimpinio komiteto narė. Mes prisiėmėme šitą atsakomybę ir jos kratytis negalime. Taip pat ir VTB Jungtinė lyga, iš Rusijos krepšinio federacijos gavusi leidimą organizuoti šalies čempionatą ir automatiškai perėmusi pareigą vykdyti FIBA nurodymus. Iki šiol jokių pažeidimų nebuvo, todėl nebuvo ir jokių draudimų. Tačiau balandžio 15-ąją mes gavome nemalonią žinią.

Kai gavome FIBA laišką, jis atrodė kaip ultimatumas. Tačiau tada mes neturėjome visos informacijos, kuria disponuojame po susitikimo su generaliniu FIBA sekretoriumi Patricku Baumannu, po pokalbių su Eurolygos prezidentu Jordi Bertomeu, VTB Jungtine lyga, po konsultacijų su Rusijos olimpinio komiteto teisininkais. Paaiškėjo, kad turėjome dvi išeitis. Arba mes toliau vykdome savo, kaip FIBA narės, įsipareigojimus, arba Rusija išmetama iš olimpinės šeimos. Viskas paprasta: yra taisyklės, kurioms mes paklūstame“, – išsamiai kalbėjo A. Kirilenka.

Kai kas jau kalba, kad Rusijos krepšinio federacija „persigando“, ėmė drebinti kinkas, nestojo klubų pusėn. Tačiau esmė slypi ne baimėje – mes veikiame pagal įstatymus.
Andrejus Kirilenka
Paklaustas, ar iš FIBA organizacijos gautas laiškas neatrodo kaip šantažas, A. Kirilenka nuo tiesaus atsakymo išsisuko, tačiau dar sykį pažymėjo, kad kito pasirinkimo Rusija neturėjo – kitu atveju šalis sankcijų nebūtų išvengusi ir netgi prarastų galimybę kovoti dėl teisės patekti į 2020-ųjų olimpines žaidynes.

„O koks skirtumas, kaip tai atrodo? Jeigu mes priėmėme FIBA taisykles, reikia jas ir vykdyti – kitu atveju, kam jas reikėjo apskritai priimti? Mes visi mylime savo klubus, visi, įskaitant ir Rusijos krepšinio federaciją, norime jiems padėti. Tačiau tai daryti reikia taisyklių ribose.

Kai kas jau kalba, kad Rusijos krepšinio federacija „persigando“, ėmė drebinti kinkas, nestojo klubų pusėn. Tačiau esmė slypi ne baimėje – mes veikiame pagal įstatymus, – pažymėjo jis. – FIBA rankose – visi svertai. Jeigu Rusija būtų diskvaliifikuota, mes prarastume ne tik galimybę varžytis 2017-ųjų Europos čempionato atrankoje, bet ir visuose FIBA organizuojamuose turnyruose penkerius metus. Tai – ir Europos čempionatas, ir 2019-ųjų pasaulio čempionatas, ir 2020-ųjų Tokijo olimpinės žaidynės. Todėl mes ir priėmėme tokį sprendimą, apie kurį jau žino visi.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)