Kaip ir prašyta, antradienį LKF išsiuntė raštą „FIBA Europe“, kuriuo informavo skatinanti visus Lietuvos klubus rinktis FIBA organizuojamus kontinentinius turnyrus.

Bet tokio atsakymo nepakako. Krepšinis.lt žiniomis, reaguodama „FIBA Europe“ nurodė lietuviams ne tik „skatinti“, bet ir imtis konkrečių priemonių, kad klubai atsiribotų nuo FIBA konkurentės Eurolygos rengiamų Europos taurės varžybų.

Dar labiau įtampą padidino žinia apie šeštadienį vyksiantį FIBA vykdomojo komiteto posėdį, kuriame sankcijos neklusnioms nacionalinėms Europos federacijoms esą turėtų būti išplėstos pasauliniu mastu. Kitaip tariant, nuo Eurolygos organizuojamų turnyrų neatsiribojusioms šalims gali būti neleista dalyvauti ne tik kitų metų Europos čempionate, bet ir Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse ar liepą vyksiančiose atrankos varžybose.

Iki šiol vengusi kategoriškos pozicijos ir lėtai reagavusi į Europos krepšinyje aidinčią kanonadą, LKF trečiadienį sukruto.

Skubama buvo taip, kad taupant laiką net nešauktas neeilinis LKF vykdomojo komiteto posėdis – vietoje to trečiadienį ryte komiteto nariams išplatinti laiškai su balsavimo biuleteniais.

LKF vadovybė tokia beprecedente skubos tvarka nusprendė suspenduoti Europos taurės turnyre dalyvausiančius klubus. O kalbant konkrečiai – „Lietuvos rytą“, kovo pabaigoje paskelbusį apie trejų metų sutartį, sudarytą su Europos taurės varžybų organizatoriais.

Įdomu, kad tarp keturiolikos LKF vykdomojo komiteto narių yra ir „Lietuvos ryto“ viceprezidentas Darius Gudelis, atstovaujantis trečiai pagal pajėgumą šalyje Regionų krepšinio lygai.

Suspendavus „Lietuvos ryto“ narystę LKF, šalies vicečempionai nebegalės rungtyniauti Lietuvos krepšinio lygoje (LKL). Nebent pastaroji nuspręstų ginti vilniečius, pati nutrauktų ryšius su LKF ir toliau rengtų oficialiai nepripažintą čempionatą.

Tiesa, Krepšinis.lt žiniomis, trečiadienio LKF sprendimas šio sezono neturėtų liesti: jis įsigalios tuo atveju, jei vilniečiai laikysis savo plano ir patvirtins savo dalyvavimą kito sezono Europos taurės turnyre.

„Gavome informacijos, kad LKF privalo spręsti šią problemą iškart. Tai galėjo padaryti tik LKF vykdomasis komitetas. Dėl to skubos tvarka surengėme balsavimą apklausos būdu raštu, kaip numato LKF įstatai. Balsavimo rezultatai abejonių nekelia – bet kuris Lietuvos krepšinio klubas, pasirinkęs Eurolygos rengiamą Europos taurės turnyrą, netenka teisės žaisti oficialiose Lietuvos krepšinio lygose“, – situaciją komentavo LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

Anot jo, apie LKF vykdomojo komiteto sprendimą iškart informuota FIBA vadovybė, jos atsakymą LKF žada pranešti, kai tik jo sulauks.

Dar prieš kelias savaites toks įvykių posūkis buvo neįsivaizduojamas.

„Nežinau, ką LKF ir LKL galvoja apie tai – čia jau reikia klausti jų. Bet aš manau, kad iki klubo šalinimo prieita nebus. Sunku įsivaizduoti, kaip atrodytų Europos čempionatas be pagrindinių krepšinio valstybių. Be to, kiek girdėjau, Eurolyga kreipėsi į teismą dėl tokių FIBA veiksmų“, – tuomet kalbėdamas su Krepšinis.lt, svarstė „Lietuvos ryto“ klubo direktorius Martynas Purlys.

Krepšinio užkulisių specialistams FIBA veiksmai kėlė juoką ir prieš kelias dienas, kuomet „FIBA Europe“ vykdantysis direktorius Kamilis Novakas išplatino laiškus keturiolikai nacionalinių federacijų.

Aštuonioms jų – Europos čempionei Ispanijai, Serbijai, Juodkalnijai, Kroatijai, Makedonijai, Bosnijai ir Hercogovinai, Slovėnijai ir Rusijai – pranešta apie pašalinimą iš kitų metų Europos čempionato.

Likusios – Lietuva, Lenkija, Italija, Izraeliu, Turkija bei Graikija – sulaukė paskutinio įspėjimo priversti klubus nusisukti nuo Eurolygos.

Plačiai užsimojusi FIBA susirado sąjungininkų: į FIBA generalinio sekretoriaus Patricko Baumanno pusę viešai stojo Europos olimpinio komiteto prezidentas Patrickas Hickey, paraginęs „nužudyti pelno siekiančias organizacijas, bandančias užgrobti sportą“.

Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidento Thomaso Bacho bendražygis taip pavadino Eurolygą. Bet ar lygiai toks pat apibūdinimas netinka FIBA, įvertinti dar turi Europos Komisija, kuriai Eurolygos vadovas Jordi Bertomeu yra apskundęs karo kirviu besišvaistančios FIBA veiksmus.

Nepaisant to, kai kurios nacionalinės federacijos jau neatlaikė spaudimo: Ispanija, Serbija ar Rusija ėmė viešai grasinti savo klubams suspendavimu, tą patį kelią renkasi ir Lietuva.

O po metų konfliktas turėtų dar labiau išaugti, kadangi tuomet FIBA jau taikysis į Eurolygos dalyvius, tarp kurių yra ir Kauno „Žalgiris“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (543)