Krepšinis Lietuvoje nebuvo tik hobis ir žaidimas. Tai buvo pasipriešinimo forma, todėl lietuviai žaidė lyg kaudamiesi dėl savo gyvybių. Tai jausmas, kurio mes niekada negalėsime suprasti.
Gavinas MacPhersonas
Po įspūdingo J. Valančiūno pasirodymo pirmose dvejose NBA atkrintamųjų varžybų rungtynėse (bendrai – 35 taškai ir 34 atkovoti kamuoliai) kanadiečiai nusprendė plačiau pažvelgti į savo komandos aukštaūgio šaknis.

„Raptors“ žaidimą nuolat nušviečiantis portalas „Raptors Republic“ publikavo straipsnį, kuriame žavimasi nedidelės Europos šalies krepšinio istorija ir stebimasi pasiekimais.

„Lietuva yra didelė jėga tarptautiniame krepšinyje, turi tris olimpinius bronzos medalius, Europos čempionato apdovanojimų ir bronzą pasaulio pirmenybėse. Nuo šalies nepriklausomybės atkūrimo į NBA jie jau yra išsiuntę 10 žaidėjų, taip pat išugdę aukšto lygio žaidėjų, kurie liko Europoje ir išsiskyrė įspūdingomis savo karjeromis įvairiose Senojo žemyno lygose.

Lietuva šiuo metu užima 4-ąją vietą FIBA reitinge (čia kanadiečiai suklydo – lietuviai šiuo metu yra treti, – Krepšinis.lt). Galbūt tai ir neatrodytų labai išskirtinai, kol sužinai faktą, kad Lietuvos gyventojų skaičius yra labai panašus kaip Toronto miesto (daugiau nei 2,6 mln. gyventojų, – Krepšinis.lt), o pasaulyje yra 100 ir daugiau miestų su gerokai didesnėmis gyventojų populiacijomis nei visoje Lietuvoje.

1992 metų gegužės 6-ąją, likus keliems mėnesiams iki tų rungtynių, kai Lietuva pirmą kartą iškovojo olimpinę bronzą, Utenoje gimė J. Valančiūnas. Ir jis gimė šalyje, kur krepšinis yra laikomas ne tik sportu, bet ir tikra religija“, – pasakoja G. MacPhersonas.

Jis kanadiečiams primena ir apie išskirtinę krepšinio reikšmę Lietuvos gyventojams, kuomet jie savo jėgą prieš juos užgrobusią Sovietų Sąjungą demonstravo krepšinio aikštėje.

Nepamirštami Kauno „Žalgirio“ ir Maskvos CSKA mūšiai, Nepriklausomybės atkūrimas, 1991 metų sausio 13-osios įvykiai ar 1992 metų olimpiniai bronzos medaliai – kanadiečiai negali atsistebėti, kokį sunkų kelią lietuviai praėjo ir kaip kovojo už savo identitetą.

„Okupacijos metais Lietuvos gatvės ištuštėdavo, kai visi vieningai palaikydavo„Žalgirį“, kovojantį prieš sovietų žvaigždžių perpildytą Maskvos CSKA. Krepšinis Lietuvoje nebuvo tik hobis ir žaidimas. Tai buvo pasipriešinimo forma, todėl lietuviai žaidė lyg kaudamiesi dėl savo gyvybių. Tai jausmas, kurio mes niekada negalėsime suprasti“, – rašoma emocingoje publikacijoje.

G. MacPhersonas siūlo Toronto ekipos žaidėjams iš 23-ejų metų J. Valančiūno ir visos Lietuvos pasimokyti troškimo laimėti, taip tarsi motyvuodamas „dinozaurus“ prieš svarbias NBA Rytų konferencijos ketvirtfinalio serijos rungtynes Indianoje.

Serijoje iki keturių pergalių kol kas yra lygybė 1-1, o būtent JV ir buvo to pirmojo vienetuko kalvis. 213 cm ūgio uteniškis paskutiniame mače, pelnęs 23 taškus, pagerino atkrintamųjų rezultatyvumo rekordą ir dar pridėjo 15 atkovotų kamuolių.

O štai pirmose rungtynėse lietuvis atkovojo net 19 kamuolių, taip pagerindamas jam iki šiol priklausiusį „Raptors“ rekordą atkrintamosiose.

Visas likusios serijos tvarkaraštis:

3 rungtynės – Indianoje balandžio 22 d. 2.30 val. Lietuvos laiku
4 rungtynės – Indianoje balandžio 23 d. 22.00 val. Lietuvos laiku
5 rungtynės* – Toronte balandžio 26 d.
6 rungtynės* – Indianoje balandžio 29 d.
7 rungtynės* – Toronte gegužės 1 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)