Pabūgusi Tarptautinės krepšinio organizacijos (FIBA) grasinimų Serbijos krepšinio federacija nusprendė, kad taikys sankcijas kiekvienam šalies klubui, pasirinksiančiam rungtyniauti Europos taurės turnyre. Visgi Eurolygos klubų federacija nelies.

Šį sezoną Europos taurėje nerungtyniavo nei vienas serbų klubas, o Eurolygoje neseniai pasirodymą baigė Belgrado „Crvena Zvezda“ komanda. Tačiau Serbija pašalinta buvo dėl to, kad simpatizavo Eurolygai, ne FIBA Čempionų lygai.

Serbija yra viena iš aštuonių šalių, kuri sulaukė FIBA laiško su žinute, jog yra šalinama iš 2017-ųjų metų Europos čempionato. Kitos šalys – Juodkalnija, Kroatija, Makedonija, Bosnija ir Hercegovina, Ispanija, Slovėnija ir Rusija.

Grasinimo pašalinti iš Senojo žemyno turnyro sulaukė ir Lietuvos rinktinė. Tačiau LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas tikina, jog nei jis pats, nei LKF negali nurodyti klubams, kurį turnyrą rinktis.

„Mūsų pozicija lieka tokia pati – LKF, būdama FIBA narė, rekomenduoja visiems klubams rinktis FIBA organizuojamas varžybas. Tačiau reikia suprasti svarbų dalyką – krepšinio klubai yra privačios bendrovės, todėl federacijos vadovybė viena pati teisiškai negali nurodinėti ar diktuoti jiems, kokiose varžybose jie privalo žaisti arba privalo nežaisti, – juridinę tarpusavio santykių situaciją aiškino M. Špokas. – Be to, kalbant apie tokius svarbius sprendimu, asmeninė prezidento ar generalinio sekretoriaus pozicija nieko nelemia. Tokiais klausimais sprendimą gali priimti tik visa krepšinio bendruomenė – visuotinė LKF narių konferencija.“

M. Špokas neatmetė galimybės, kad šis klausimas gali būti svarstomas visuotinėje LKF konferencijoje, kurią numatoma surengti šių metų gegužės 31 d.

„Balandžio 26 d. turime LKF vykdomojo komiteto posėdį, kuriame bus tvirtinama konferencijos darbotvarkė – jei komiteto narių dauguma nuspręs, konferencijos darbotvarkėje gali atsirasti ir šis klausimas“, – dėstė vienas LKF vadovų.

Kalbėdamas apie artimiausius federacijos žingsnius, M. Špokas pasakė: „Kaip FIBA ir pageidauja, iki balandžio 20 d. LKF išsiųs „FIBA Europe“ laišką, kuriame bus patvirtinta, kad LKF pozicija šiuo klausimu ir toliau nesikeičia – federacija rekomenduoja klubams žaisti FIBA organizuojamose varžybose.“

Šiuo metu „Lietuvos rytas“ su Europos taurės turnyru yra sutaręs dėl trejų metų licencijos. Šiame turnyre vilniečiai su pertraukomis rungtyniauja nuo 1998-1999 metų sezono.

Visgi ne tik „Lietuvos rytas“ turės rinktis tarp Eurolygos turnyrų ir FIBA. Italų dienraštis „La Gazzetta dello Sport“ skelbia, kad FIBA nepripažino 10 metų sutarčių, kurias su Eurolyga pasirašė 11 klubų, tarp kurių yra ir Kauno „Žalgiris“.

FIBA yra pripažinusi tik trejų metų sutartis, kurias komandos su Eurolyga pasirašė prieš porą metų. Jos baigs galioti 2017 metų birželį.

Kuomet sutartys nustos galioti, tikimasi, kad FIBA prašys tuos 11 elitinių Europos klubų prisijungti prie naujai organizuojamo FIBA Čempionų lygos turnyro ir nuošalyje palikti Eurolygą.

Galiausiai tik laikas parodys, kaip privalės elgtis Lietuvos klubai. Dar nėra aišku, ar „Lietuvos rytui“ reikės keisti savo sprendimą dėl rungtyniavimo Europos taurėje. Tačiau žinoma viena – tokias pat dilemas kitais metais turės spręsti ir „Žalgiris“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (225)