„FIBA Europe“ generalinio sekretoriaus Kamilio Novako pasirašyto laiško sulaukė ir Lietuva, ir kitos galingiausios žemyno krepšinio valstybės.

Iš 2017 metų čempionato dar grasinama diskvalifikuoti Kroatiją, Serbiją, Juodkalniją, Makedoniją, Rusiją, Ispaniją, Turkiją, Bosniją ir Hercegoviną, Slovėniją, Italiją, Lenkiją, Izraelį bei Graikiją.

Tačiau FIBA gali tuo neapsiriboti. Kitame laiške, kuriuo K. Novakas kreipėsi į FIBA generalinį sekretorių Patricką Baumanną, užsimenama apie galimybę sankcijas nepaklusnioms šalims taikyti ne tik Europos, bet ir artimiausiuose pasauliniuose turnyruose.

Esanti netgi tikimybė, jog bus nutarta iš naujo traukti trijų olimpinių atrankos turnyrų burtus, pašalinant iš varžybų Serbijos, Turkijos, Graikijos, Kroatijos ir Italijos rinktines. Be to, iš Serbijos ir Italijos gali būti atimta teisė rengti atrankos turnyrus, kurie vyks jau ateinančią liepą.

Lietuva ir Ispanija į Rio de Žaneiro žaidynes pateko tiesiogiai, bet taip pat nėra apsaugotos nuo naujų FIBA provokacijų.

FIBA švaistytis grasinimais pradėjo nesugebėjusi privilioti stipriausių žemyno klubų į naująsias Čempionų lygos varžybas.

Sankcijomis pagrūmota toms šalims, kurių ekipos pasirinks Eurolygos organizuojamą Europos taurės turnyrą. Lietuvoje tokia kryptimi žengė Vilniaus „Lietuvos rytas“, sutaręs dėl trejų metų licencijos.

„To rezultatas yra tas, jog jūsų šalies federacija prarado galimybę dalyvauti „FIBA Europe“ organizuojamuose turnyruose, tokiuose kaip 2017-ųjų Europos čempionatas.

Jeigu jūsų federacija turi įrodymų, kad aukščiau pateikti faktai yra neteisingi, iki balandžio 20-tos dienos galite juos pateikti“, – rašoma oficialiame laiške.

Pažymėtina, kad Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) posėdis numatytas rengti tik balandžio 26-ąją dieną, kai FIBA duotas terminas jau bus pasibaigęs.

Kitą sezoną Kauno „Žalgiris“ žais Eurolygoje, o „Lietuvos rytas“ priėmė kvietimą rungtyniauti Europos taurės turnyre.

Iš Europos čempionato dar grasinama šalinti Kroatiją, Serbiją, Juodkalniją, Makedoniją, Rusiją, Ispaniją, Turkiją, Bosniją ir Hercegoviną, Slovėniją, Italiją, Lenkiją, Izraelį bei Graikiją.

Laiško, kuris pasiekė Slovėnijos krepšinio federaciją, pavyzdys:

Legendinis „Žalgirio“ krepšininkas, šiuo metu Eurolygos TV, Čekijos krepšinio federacijoje ir „FIBA Europe“ organizacijoje dirbantis Jiri Zidekas Krepšinis.lt dar prieš keletą dienų perspėjo, kad situacija funkcionierių kabinetuose tampa nebevaldoma.

„Tai ypatingai bloga situacija krepšiniui. Visuomet dviejų dominuojančių organizacijų nesutarimai kenkia sportui. Ar arti pabaiga? Nežinau tiek detalių, kad galėčiau nuspėti. Bet žinau, kad laikui bėgant situacija tampa vis rimtesnė, nes abi pusės jau padavė skundus Europos komisijai. Bet galbūt tai vienintelis būdas išspręsti kilusią problemą, nes jie neranda bendros kalbos – Europos komisijos sprendimas bus gana svarbus konflikto pabaigai. O jį užbaigti būtų labai gerai“, – vylėsi jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (143)