Galinga, bet nukraujavusi

„Ketvirtas Eurolygos TOP-8 per ketverius metus. Norisi ir antro finalo ketverto iš eilės!“, – praėjusį savaitgalį, paaiškėjus, kad Madrido klubas prasibrovė į ketvirtfinalį, džiūgavo J. Mačiulis. Ir lietuvio viltys vėl atsidurti tarp 4 geriausių Europos komandų nėra laužtos iš piršto.

Nors pagal logiką šios Eurolygos poros favorite turėtų būti laikoma „Fenerbahce“ komanda, TOP-16 etape pademonstravusi geriausią rezultatą (11/3) ir įtikinamai laimėjusi E grupės varžybas, akivaizdžiais favoritais šioje poroje turkų laikyti negalima.

Faktai kalba patys už save – E grupė, kurioje žaidė J. Mačiulio „Real“, buvo kur kas pajėgesnė, o žengti į ketvirtfinalį iš „mirtininkų“ kolektyvo ispanai sugebėjo pačią paskutinę akimirką. Tuo metu „Fenerbahce“ iš kelio šlavė praktiškai visus, tačiau ir varžovai buvo gerokai menkesnio kalibro.

„Real“ šioje ketvirtfinalio poroje neturės aikštės pranašumo, o tai – vienas iš faktorių, galinčių kyštelėti koją Pablo Laso auklėtiniams. TOP-16 etape „Real“ išvykoje pralaimėjo net 8 kartus, o „Fenerbahce“ savo aikštėje Eurolygoje nesuklupo nė sykio ir apskritai namie nepralaimi nuo 2015-ųjų sausio.

Luigi Datome

Akivaizdūs „Fenerbahce“ lyderiai šiame sezone – po 12 taškų pelnantis, 7 atšokusius kamuolius sugriebiantis ir 15,6 naudingumo balo renkantis čekas aukštaūgis Janas Vesely, po 12,1 taško pelnantis ir 14,6 naudingumo balo atkovojantis amerikietis aukštaūgis Udohas Ekpe, 13,4 taško pridedantis ir 13,5 naudingumo balo renkantis italas puolėjas Luigi Datome bei serbų talentas Bogdanas Bogdanovičius – gynėjas renka po 11 taškų, atlieka po 3 rezultatyvius perdavimus bei surenka po 12,4 naudingumo balo.

Visgi vardinant visus turkų privalumus negalima pamiršti vieno „bet“. Dėl traumos „Fenerbahce“ ilgam prarado savo pagrindinį aukštaūgį J. Vesely, kuris komandai padėti negalės dėl traumos.

Tai – didžiulė netektis turkams ir gera žinia „Real“ kolektyvui, kurį į priekį pastaruoju metu sėkmingai veda du patyrę aukštaūgiai. Meksikietis Gustavo Ayonas per rungtynes vidutiniškai surenka po 12 taškų, sugriebia po 7,9 atšokusio kamuolio ir renka net po 19,1 naudingumo balo. Tuo metu nepailstantis gudrusis veteranas ispanas F. Reyesas prideda po 11,2 taško, 6 kamuolius ir 14,1 naudingumo balo.

„Real“ pasitikėjimo savo jėgomis gali pridėti ir faktas, kad pamažu sportinę formą atgauna dėl traumos sezono pradžioje ilgam iš rikiuotės iškritęs ispanas Rudy Fernandezas.

J. Mačiulio sezonas

Pažymėtina, kad šį sezoną abi komandos tarpusavyje jau du kartus susitiko ir reguliariajame sezone bei pasidalijo po pergalę. Madride „Real“ laimėjo 80:73, o Stambule suklupo 66:77. J. Mačiuliui tie mačai nebuvo sėkmingi. Laimėtose rungtynėse puolėjas taškų apskritai nepelnė, o pralaimėtame susitikime Turkijoje surinko 5 taškus, tačiau jo naudingumo koeficientas buvo neigiamas (-1).

Kaip apskritai šį sezoną sekasi Jonui? Tiek reguliariajame sezone, tiek TOP-16 etape P. Laso lietuviui aikštėje patikėdavo panašiai laiko – beveik po 18 minučių. Vertinant bendrai, jau 10-ąjį sezoną Eurolygoje žaidžiantis 31-erių lietuvis pernelyg niekuo neišsiskiria. „Real“ gretose jis atlieka juodą darbą, per rungtynes vidutiniškai pelno po 4,8 taško, atkovoja po 1,8 kamuolio ir surenka po 3,6 atkovoto kamuolio.

„Toks yra mano vaidmo. Būkime biedni bet teisingi, tačiau „Real“ komandoje lyderiais yra vadinami visai kiti žaidėjai. Jiems krenta visa atsakomybė, viskas sukasi apie juos. O man reikia tenkintis tuo ką gaunu, arba susikrauti daiktus ir važiuoti namo“, – prieš kurį kalbėdamas su Krepšinis.lt savo padėtį „Real“ filosofiškai įvertino Jonas.

Pažymėtina, kad šį sezoną J. Mačiulis rezultatyviausias Eurolygos rungtynes sužaidė ne su bet kuo, o su Kauno „Žalgiriu“, į kurio krepšį sausio 15 d. Madride pelnė 12 taškų. Iš viso per 22 reguliariojo sezono rungtynes J. Mačiulis dviženklį taškų skaičių pasiekė 4 kartus, tačiau pastaruoju metu puolėjo taikiklis yra užsikirtęs.

Per paskutines šešerias TOP-16 etapo rungtynes Jonas kartu sudėjus surinko tik 18 taškų, o trejas iš jų užbaigė nepelnęs nė vieno.

Faktas, kad pastaruoju metu J. Mačiulio laikas aikštėje ir metimų į krepšį skaičius gali būti ir dar labiau apribotas – į rikiuotę sugrįžus R. Fernandezui, P. Laso tikrai mėgins išnaudoti visas geriausias šio universalaus ir patyrusio žaidėjo savybes. Visgi, žinant gerus gynybinius J. Mačiulio įgūdžius, treneris į kovą jį ne kartą gali mesti, kuomet prireiks pristabdyti įsismaginusius L. Datomę ar netgi B. Bogdanovičių.

Optimizmo netrūksta

Jonas Mačiulis ir Pablo Laso

Kaip Eurolygos ketvirtfinalio išvakarėse kalbėjo pats P. Laso, „Real“ komandai teko vienas iš rimčiausių iššūkių, galėjusių kliūti šiame etape.

„Tai – viena iš solidžiausių komandų turnyre, galinti pataikyti iš toli, turinti puikų trenerį Željko Obradovičių. Tačiau tai yra atkrintamosios varžybos, kuriose gali nutikti bet kas. Taip, varžovai nepralaimi savoje aikštėje, turi pranašumą, tačiau jeigu mes susikoncentruosime ir sugebėsime įveikti šį pirmąjį barjerą, svarstyklės gali apsiversti aukštyn kojomis“, – pažymėjo P. Laso.

Dar daugiau optimizmo buvo vieno iš „Real“ gynėjų grandies linijos žaidėjų S. Llullo teiginiuose.

„Mes esame Madrido „Real“ – čempionai, vis dar ginantys savo vardą. Ir mes žygiuosime iki finalo. Tikrai pasitikime savo jėgomis, turime pakankamai tolygią sudėtį, žaidima subalanuostas vis geriau. B. Bogdanovičius ir L. Datome – aukšto meistriškumo žaidėjai, problemų gali pridaryti ir Pero Antičius. Tačiau mes žinome, į ką kreipti dėmesį, todėl esame nusiteikę pozityviai“, – kalbėjo S. Llullas.

Pirmosios Eurolygos ketvirtfinalio rungtynės Stambule antradienio vakarą prasidės 20.45 val. Tuo metu 20 val. Maskvoje į pirmąjį mūšį stos CSKA ir Belgrado „Crvena Zvezda“. Tuo metu trečiadienį ketvirtfinalio kovas pradės Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“ bei „Barcelona“ ir Vitorijos „Laboral Kutxa“ bei Atėnų „Panathinaikos“ poros.

Ketvirtfinaliuose dėl kelialapių į finalo ketvertą Berlyne komandos kovos iki trijų pergalių. Finalo ketvertas gegužės 13-15 dienomis vyks Vokietijos sostinėje Berlyne.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)