Naujuoju formatu, kai dviejose Eurolygos grupėse varžosi po 8 komandas, TOP-16 etapas pradėtas rengti 2012-2013 metų sezone. Per šį laikotarpį tarp elitinių 16 Senojo žemyno klubų „Žalgiris“ pateko visus keturis kartus, tačiau prasibrovimas į ketvirtfinalį kauniečiams tapo neįgyvendinama užduotimi.

2012-2013 m. – 6 pergalės ir 8 pralaimėjimai

Ibrahimas Jaaberas, Oliveris Lafayette'as, Marko Popovičius, Tremmellas Dardenas, Mindaugas Kuzminskas, Rimantas Kaukėnas ir broliai Darjušas bei Kšyštofas Lavrinovičiai – tokia sudėtimi pasigirti galėjo tuomet dar Vladimiro Romanovo valdoma „Žalgirio“ komanda. O jai dirigavo buvęs Madrido „Real“ vairininkas Joanas Plaza.

Nors sezonas prasidėjo pakiliai – pirma vieta reguliariojo sezono C grupėje (8/2), po Naujųjų metų reikalai ėmė blogėti. Finansinėje duobėje atsidūrę kauniečiai vis dar sugebėjo džiuginti pergalėmis, tačiau ekipą ėmė palikti vienas žaidėjas po kito, kudašių iš Lietuvos nešė pats V. Romanovas, o likusieji ekipoje žaidėjai pamažu prarado motyvaciją, susidūrė su nenukraujavusiais varžovais ir nepasiekė išsvajotojo aštuntuko.

„Žalgiris“ TOP-16 etape po du sykius parklupdė Malagos „Unicaja“ ir Bambergo „Brose Baskets“ bei po kartą įrodė pranašumą prieš Stambulo „Anadolou Efes“ ir Berlyno ALBA krepšininkus.

Verta pažymėti, kad iš 8 nesėkmių, net trys buvo patirtos vos 1 taško skirtumu – prieš Madrido „Real“ (74:75 ir 104:105) ir Atėnų „Panathinaikos“ (66:67).

Galutinėje E grupės rikiuotėje žalgiriečiai finišavo šešti, aplenkę tik abi Vokietijos komandas.

2013-2014 m. – 2 pergalės ir 12 pralaimėjimų

Dėl užgriuvusių finansinių bėdų diržus susiveržę Lietuvos čempionai sezoną pasitiko kaip reikiant pasikeitę – komandą papildė jaunieji Vytenis Čižauskas, Artūras Gudaitis, Mindaugas Kupšas ir Tomas Dimša.

„Žaliai-baltus“ marškinėlius po pertraukų užsivilko ir Martynas Pocius su Artūru Milakniu. Prie komandos prisijungė ir Šarūnas Jasikevičius, tačiau komandoje buvo vos vienas tikras legionierius – Justinas Dentmonas.

Natūralu, kad eksperimentinės sudėties komandai ir tikslai buvo keliami ne tokie aukšti, kaip ankstesniame sezone.

Per 10 reguliariojo sezono rungtynių 5 kartus laimėję žalgiriečiai iš C grupės išsikapstė būdami trečioje pozicijoje. Bet TOP-16 etape jie akivaizdžiai susidūrė su visa galva pajėgesniais varžovais ir pergalės skonį beveik pamiršo.

Antrą Eurolygos sezono etapą „Žalgiris“ pradėjo 5 pralaimėjimais iš eilės. Nors tuomet pavyko namuose palaužti Belgrado „Partizan“ krepšininkus (89:77), netrukus sekė dar 7 nesėkmių serija.

Savo pasirodymą Eurolygoje Kauno klubas užbaigė trinktelėdamas durimis – namuose 87:80 nukovė „Real“ ekipą, bet turnyro lentelėje vis tiek liko paskutinis.

2014-2015 m. – 5 pergalės ir 9 pralaimėjimai

„Žalgirį“ palikus J. Dentmonui, klubo vadovai ieškojo naujo lyderio ir kiek netikėtai jį rado NBA. Komandą papildė tuomet po 10,1 taško stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje pelnydavęs Jamesas Andersonas.

Jis, Artūras Milaknis, Darius Songaila, Paulius Jankūnas, nelauktai sužibęs Lukas Lekavičius ir sezono eigoje prisijungęs Willas Cherry vargais negalais ištempė kauniečius į TOP-16 etapą.

Daugiausiai laurų už šį žygdarbį nusipelno J. Andersonas – būtent šis krepšininkas ne kartą traukė žalgiriečius paskutinėmis minutėmis, lemiamose rungtynėse padėjo įveikti Sasario „Dinamo“ ir, kaip buvo kalbėta tuomet, išsaugojo G. Krapiko kėdę.

Reguliariojo sezono A grupėje, kaip ir „Žalgiris“, 5 pergales per 10 turų turėjo dar dvi komandos – Žemutinio Naugardo „Nižnij Novgorod“ ir Kazanės „Uniks“. Vis tik dėl geresnio tarpusavio akistatų taškų santykio Kauno klubas finišavo trečias.

Daugiausiai J. Andersono pastangomis „Žalgiris“ TOP-16 etape dukart įveikė Belgrado „Crvena Zvezda“ ir po kartą – ALBA, „Panathinaikos“ ir Stambulo „Galatasaray“ krepšininkus.

Aplenkę serbų ir turkų klubus žalgiriečiai grupėje užėmė šeštąją vietą.


Apskritai be „Žalgirio“ Eurolygos TOP-16 etapas paskutinį kartą vyko 2008-2009 m. sezone, kuomet kauniečiams nepavyko įveikti reguliariojo sezono barjero – jame buvo laimėtos vos dvejos rungtynės. Taigi, į TOP-16 kauniečiai prasibrovė net 7 kartus iš eilės, tačiau šios ribos perkopti taip ir nesugebėjo.

Taigi,„Žalgiris“ eilinį kartą atsidūrė identiškoje situacijoje. Kad ir kokios permainos buvo atliktos komandos sudėtyje, kad ir kokie tikslai iškelti, komanda sezoną užbaigia ten pat, kur ir ankstesniais metais – TOP-16 etape.

Vienintelį kartą Eurolygoje žalgiriečiai triumfavo 1999-aisiais, o vėliau arčiausiai finalo ketverto buvo atsidūrę 2003-2004 m. sezone, kuomet komandoje žaidė Arvydas Sabonis, tačiau „Žalgiris“ itin apmaudžiai lemiamą mačą pralaimėjo Tel Avivo „Maccabi“.

Pastarąjį sezoną žalgiriečiai galutinai užbaigs ketvirtadienio vakarą rungtynėmis namie su „Barcelona“ ekipa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)