Kelias į finalą

Abi komandos atstovauja skirtingoms reguliariojo sezono grupėms. Vytauto Didžiojo universiteto studentai rungtyniavo A grupėje, kurioje grūmėsi rytinės Lietuvos dalies komandos. Čia kauniečiai labai neišsiskyrė ir iškovoję 10 pergalių bei patyrę 8 pralaimėjimus po pirmojo etapo užėmė 4-tą vietą. Į priekį VDU praleido Pabradės „Žeimeną“, Ukmergės „Olimpą“ ir Alytaus SRC-„Dzūkiją“.

Aštuntfinalyje studentai neturėjo vargo su Kupiškio krepšinio klubu „Kupiškis“, serijoje iki 2 pergalių įveikę jį 2:0. Tačiau ketvirtfinalyje jau laukė tikrai grėsmingas varžovas – B grupės nugalėtojas Radviliškio ŠSPC. Nors kovos būta labai intriguojančios, tačiau ir čia kauniečiams užteko 2 rungtynių (78:76 ir 87:82).

Pusfinalyje VDU atstovams ir vėl teko atlaikyti tikrą nervų karą kovoje su buvusiais A grupės varžovais iš Ukmergės. Pirmas rungtynes išvykoje kauniečiai laimėjo vos 3 taškais – 88:85. Atsakomasis mačas namuose Ukmergės atstovams klostėsi kur kas geriau: net 39 rungtynių minutes jie pirmavo, o lemiamo kėlinuko pradžioje turėjo net 15 taškų pranašumą. Tačiau įvyko stebuklas ir VDU sugebėjo išplėšti pergalę – 76:71. Taigi, kauniečių kelias finalo link buvo išties sunkus, tačiau vertas atiduotų jėgų – VDU tapo antruoju Kauno universitetu, iškovojusiu vietą RKL A divizione. Jau kitame sezone jie prisijungs prie kitų 15 pajėgiausių komandų, tarp kurių nuo praėjusio sezono yra ir KTU atstovai, kurie, beje, šiemet pretenduoja ir į A diviziono čempionų vardus.

Plungės „Olimpas“ reguliariajame sezone grūmėsi vakarinę Lietuvos dalį atstovaujančių komandų būryje. Reguliariajame sezone iškovoję 15 pergalių ir patyrę 3 nesėkmes žemaičiai liko antroje vietoje. Aštuntfinalyje gavę varžovus iš Kauno „Perkūno-Vytritos“ plungiškiai vos nepateikė sensacijos, kuomet pirmose rungtynėse per plauką išnešė sveiką kailį 80:76. Visgi jau antras šių komandų mačas parodė, kad „Olimpas“ pasiruošęs žengti kur kas toliau nei aštuntfinalis 77:47.

Ketvirtfinalyje Plungei teko grumtis su ambicinga ir jauna Alytaus SRC-„Dzūkija“. Tačiau ir čia užteko dviejų serijos rungtynių – 71:61 ir 88:67. Nors pusfinalyje buvo žadama intriguojanti kova su Stakliškių „Guosta“, kuri netikėtai iš atkrintamųjų eliminavo Pabradės „Žeimeną“, tačiau žemaičiai ir šį riešutą išgliaudė per du kartus – namuose laimėjo 86:75, o išvykoje – net 93:60.

Plungės „Olimpo“ komandos vadovas Algirdas Šimkevičius iškart po paskutinių pusfinalio rungtynių prisipažino, kad sezono planas nebuvo toks ambicingas, kaip rodo dabartiniai rezultatai.

„Atvirai sakant, norėjau, kad pirmas sezonas būtų ramus. Visai būčiau buvęs patenkintas, jeigu būtume kovoję ir dėl trečios vietos. Tačiau dabar žinoma, kad kovosime tik dėl pergalės. O kadangi jau patekome ir į A divizioną, reikės tinkamai pasiruošti ir kitam sezonui“, – sakė A. Šimkevičius.

Tuo tarpu VDU vadovas Vladas Juknevičius paminėjo, kad komandai šiuo metu tenka grumtis dviem frontais – RKL ir studentų pirmenybėse: „Turėsime iš tiesų rimtą seriją ir čia, ir LSKL čempionate, kur šią savaitę žaisime pusfinalį, o kitą – didžiajame arba mažajame finale. Krūvis išties didelis, bet tegul visi varžovai žino, kad kausimės iš paskutiniųjų, pasiduoti nežadame niekam“.

Istorija

Plungės miestas turi gilias krepšinio tradicijas. Vyresni šios sporto šakos entuziastai nesunkiai atsimins tuos laikus, kuomet Plungės „Olimpas“ grūmėsi LKL pirmenybėse ir buvo viena iš elitinių komandų. Nuo 1999 m. kone dešimtmečiui Plungė buvo pradingusi iš Lietuvos krepšinio žemėlapio ir tik 2009 m. sugrįžo į RKL pirmenybes. 2010 ir 2011 m. plungiškiai iškovojo sidabro medalius, o 2012 m. tapo čempionais ir pateko į Nacionalinę krepšinio lygą (NKL).

Pirmame sezone antroje pagal pajėgumą mūsų šalies lygoje „Olimpas“ pasirodė neblogai – reguliariajame sezone užėmė 3-ią vietą, tačiau iškrito ketvirtfinalyje. Lemtingas buvo 2013-2014 m. sezonas, kuomet Plungės komanda liko paskutinėje vietoje ir po to metams vėl pradingo iš horizonto. Na, o 2015 m. „Olimpas“ subūrė po savo sparnu visiškai naują kolektyvą, su kuriuo pradėjo naują etapą nuo žemiausio piramidės laiptelio – RKL B diviziono.

VDU komandos istorija RKL čempionate prasidėjo 2005 m., kuomet buvo įkurta Regionų krepšinio lyga. Tuomet Kauno ekipa pateko į finalą, kuriame pralaimėjo Mažeikių „Mažeikiams“. Sekančiame sezone kauniečiai tarp elitinių komandų jau nepateko. Vėliau 5 metus VDU komanda čempionate nedalyvavo, o sugrįžo į jį tik 2013 m.

Čia savo naują kelią studentai pradėjo nuo B diviziono. 2013-2014 m. sezone po 3 ketvirtfinalio rungtynių serijos jie nusileido LKSK kolektyvui ir baigė savo pasirodymą užimdami 5-8 vietas. 2014-2015 m. scenarijus buvo panašus – ketvirtfinalyje VDU neatsilaikė prieš Gargždų SC ir sezoną baigė už ketvertuko ribos. Na, o šiemet žengtas nemažas žingsnis pirmyn – iškovota vieta finale ir kito sezono A divizione.

Statistika

Plungės „Olimpas“ ir Kauno VDU-2 tarpusavyje dar nėra susitikusios. Žvelgiant į statistinius rodiklius, išsiskiria „Olimpo“ gynyba – žemaičiai yra pirmi visame B divizione pagal mažiausiai praleidžiamų taškų skaičių. Per rungtynes jie vidutiniškai praleidžia 64,9 taško. Tuo tarpu VDU komandos rodiklis šioje vietoje smarkiai atsilieka – 77,9 taško.

VDU labiau pasižymi kaip puolančioji komanda. Kauniečiai daugiausiai taškų per rungtynes įmetančių ekipų sąraše rikiuojasi trečioje vietoje su 82,9 įmestų taškų vidurkiu. „Olimpas“ šioje kategorijoje yra 8-oje vietoje – 79,1 taško.

VDU taip pat išsiskiria lygoje perimtų kamuolių skaičiumi. Šioje kategorijoje kauniečiai nepralenkiami su 12,6 perimto kamuolio per rungtynes.

Spėjimai skirtingi

Nors Plungės ir Kauno komandos grūmėsi skirtingose reguliariojo sezono grupėse, tačiau Kauno „Perkūnas-Vytrita“ šiame sezone žaidė su abiem finalo serijos komandomis – su viena reguliariajame sezone, su kita – aštuntfinalyje. „Perkūno“ ekipos treneris Rytis Anskaitis yra susipažinęs su abiejų finalininkių žaidimu, todėl paprašėme išsakyti savo nuomonę apie artėjančią finalo seriją.

„Labai įdomi dvikova ir serija turėtų laukti. VDU komanda šiek tiek staigmeną pateikė išeidama į finalą ir tai galėtų būti jų koziris – netikėtumas. Plungė žaidžia ramesnį žaidimą, remiasi protingesniais sprendimais. VDU pasižymi jaunatviška energija, bėgimu, tolimais metimais. Taigi, skirtingų žaidimo stilių komandos susitiks“, – kalbėjo R. Anskaitis.

„Labai sunku prognozuoti, bet manau, kad bus 2-1 Plungės naudai. Abi komandos labai stiprios savose salėse, tad Plungė turės čia pranašumą. Taip pat jų priekinė linija stipresnė ir gynėjai neblogi. O VDU su priekine linija šiek tiek sunkiau. Manau, tai yra stiprus pranašumas Plungei“, – savo verdiktą pateikė „Perkūno“ strategas.

Kita komanda, kuri šiame sezone grūmėsi su abiem finalo dalyvėmis – Alytaus SRC-„Dzūkija“. Šios komandos strategas Mindaugas Jaruševičius pateikė kitokį spėjimą nei kolega iš Kauno.

„Manau, kad VDU laimės 2-1. Jie turi daugiau įvairesnių žaidėjų rotacijoje. Plungę traukė keli pagrindiniai žaidėjai. Tiesa, su Plunge namie yra sunku žaisti – turi įtakos salė ir vietiniai žiūrovai“, – mintimis pasidalijo alytiškis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją