Portalas lrytas.lt skelbia, kad klubas su turnyro organizatoriais pasirašė trejų metų trukmės sutartį.

Jau kurį laiką eskaluotas konfliktas tarp Eurolygos ir FIBA organizacijų pastarosiomis savaitėms pasiekė įtampos viršūnę. FIBA netgi pagrasino, kad federacijos, nepriversiančios žaisti klubų naujame Čempionų lygos turnyre, sulauks sankcijų. Oficialiu laišku gąsdinta, jog iš Europos čempionatų gali būti pašalintos nacionalinės rinktinės, tarp kurių ir Lietuvos.

Pagal paskutinius FIBA nurodymus, Čempionų lygoje atsisakę žaisti ir į Eurolygos organizuojamos Europos taurės glėbį pasukę klubai turi būti šalinami iš nacionalinių pirmenybių (LKL).

Apie tai dar praėjusią savaitę Krepšinis.lt tvirtino generalinis LKF sekretorius Mindaugas Špokas, pareiškęs, kad tiek „Lietuvos rytui“, tiek Klaipėdos „Neptūnui“, kuris taip pat norėtų žaisti Europos taurėje, kitą sezoną gali tekti susidurti su dilema: arba Europos taurė, arba nacionalinės pirmenybės.

Tuo metu Eurolygos klubai, tarp kurių yra ir ilgalaikę licenciją turintis Kauno „Žalgiris“, kol kas buvo palikti ramybėje.

Kaip lrytas.lt sakė Vilniaus klubo prezidentas Gedvydas Vainauskas, FIBA šnekos – tik gąsdinimai ir šantažas. Anot jo, situacija absurdiška, kadangi į tos pačios organizacijos rengiamus turnyrus lyga reaguoja neadekvačiai ir skirtingai – „Žalgiris“ paliekamas ramybėje, o „Lietuvos rytas“ – ne. Pasak jo, visoje šioje situacijoje nėra visiškai jokios teisinės logikos.

Kad su nenori turėti jokių reikalų su FIBA, G. Vainauskas kalbėjo ir savo pagarsėjusiame interviu žurnalistui Vidui Mačiuliui.

„Į FIBA turnyrą aš tikrai neisiu. Man jau 60 metų, nenoriu mėtytis. Šita Eurolyga tęsėjo pažadus, o iš FIBA aš neturiu garantijų. Čia kova, pyktis, neapykanta. Tik Eurolyga būtų daugiau laimėjusi, jei būtų padariusi 32 komandų turnyrą, o ne uždarą 16 komandų turnyrą. Ir visi būtų patenkinti“, – pažymėjo jis.

„Apskritai, krepšinyje esu padaręs vieną didžiulę klaidą. Kai Europos taurėje 1999 metais patekome į pusfinalį, gavome teisę žaisti ULEB Eurolygoje, kuri susikūrė tuo metu ir pagal sudėtį buvo labai silpna. Bet mes nuėjome į FIBA Suprolygą, kur žaidė „Maccabi“, CSKA, turkų pagrindinės komandos, – pasakojo G. Vainauskas. – Tačiau krepšinio federacija nuo mūsų nuslėpė, kokia yra reali situacija. Mes iš esmės pasirinkome neva rimtesnį turnyrą – buvo žadama, kad visos komandos žais čia, tačiau vėliau tas turnyras sužlugo. O „Žalgiris“ nuėjo kitu keliu, galbūt čia buvo ir genialumo išraiška. Ir dėl šito pasirinkimo aš nuolat girdėdavau Eurolygos priekaištus“.

LKF savo poziciją šiuo klausimu žaidėjo viešai išsakyti balandžio pabaigoje, po vykdomojo komiteto posėdžio.

Kito sezono Europos taurės varžybose turėtų kovoti 24 klubai. Tuo metu FIBA Čempionų lygos varžybose – 32 klubai, kuriems vien už dalyvavimą turnyre žadama skirti po 100 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)