Karas tarp Barselonos (Ispanija) ir Mieso (Šveicarija) nesiliauja. Eurolygai pasiskundus Europos komisijai dėl konkurencijos suvaržymų, FIBA netruko žengti atsakomąjį žingsnį.

Aistrų sūkuryje atsidūrė Eurolygos rengiamame Europos taurės turnyre ketinantys rungtyniauti klubai.

Paryžiuje viešintis Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Špokas Krepšinis.lt patvirtino, kad pastariesiems kitą sezoną gali tekti susidurti su dilema: arba Europos taurė, arba nacionalinės pirmenybės.

„Yra įrankių, kuriuos FIBA gali priešpastatyti: nacionalinės rinktinės ir kiti dalykai“, – aiškino vienas LKF vadovų.

Iš Lietuvos ekipų pasinaudoti kvietimais į Europos taurės varžybas iki šiol ketino Vilniaus „Lietuvos rytas“ ir Klaipėdos „Neptūnas“.

Nors oficialiai apie jiems gresiančias sankcijas FIBA turėtų paskelbti artimiausiu metu, neoficialiomis žiniomis, Europos taurę pasirinkę klubai bus suspenduojami nacionaliniame lygmenyje.

Jei nacionalinės federacijos ir lygos nesiimtų tokių griežtų priemonių, FIBA neleistų atitinkamų šalių rinktinėms dalyvauti tarptautinėse varžybose.

M. Špokas teigė negalintis komentuoti, kaip šioje situacijoje elgsis lietuviai – esą pirma reikia sulaukti oficialaus FIBA pranešimo ir balandį vyksiančio LKF vykdomojo komiteto posėdžio, kuriame bus tariamasi, kaip reaguoti į įvykius.

Tuo metu Eurolygos klubai, tarp kurių yra ir ilgalaikę licenciją turintis Kauno „Žalgiris“, kol kas paliekami ramybėje.

Tiesa, pirmadienį Paryžiuje FIBA atstovai stengėsi ne tik bauginti, bet ir vilioti. Visoms 32 Čempionų lygos komandoms vien už dalyvavimą turnyre žadama skirti po 100 tūkst. eurų. Premijas dar labiau išaugintų sėkmingas pasirodymas – pavyzdžiui, nugalėtojams atiteks apie 0,5 mln. eurų.

Planuojama, kad 2016-2017 m. turnyre dalyvaus 56 komandos iš 30 šalių. Iš viso turnyre per sezoną bus sužaista per 300 rungtynių. Reguliarusis sezonas startuos 2016-ųjų spalį, o finalo ketverto varžybos bus surengtos balandžio 28-30 dienomis.

Apskritai situacija FIBA ir Eurolygos kare yra gerokai absurdiška. Blaškosi ne vienas garsus Europos klubas, tarp kurių atsidūrė ir Malagos „Unicaja“ su Mindaugu Kuzminsku.

Prieš kurį laiką „Unicaja“ viešai skelbė, kad nebenori turėti nieko bendro nei su Eurolyga, nei su šios organizacijos rengiamomis varžybomis, tačiau į Paryžiuje vykusį FIBA Čempionų lygos pristatymą klubas savo atstovo nesiuntė.

Lygiai taip, kaip ir Valensijos „Basket“ bei Las Palmo „Gran Canaria“ komandos. Visgi kol kas deklaruojama, kad „Unicaja“ dar nėra apsisprendusi, kuriame turnyre dalyvaus, o klubą Paryžiuje atstovavo ACB lygos delegatas.

Lietuva – ne pirma šalis, kuri išgirdo apie galimas FIBA sankcijas. Suspendavimu organizacija jau baugina ir Italijos komandas, norinčias žaisti ne FIBA Čempionų lygoje, o Eurolygos organizuojamoje Europos taurėje.

FIBA Čempionų lygos sistemos pristatymas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)