Septintose olimpinėse žaidynėse iš eilės dalyvausianti Lietuva Rio de Žaneire kovas dėl medalių pradės B grupėje, kurioje teks grumtis su Ispanija, Argentina, šeimininke Brazilija, Nigerija ir viena atranką laimėjusia komanda.

Kad varžovai – išties pajėgūs, įrodo ir NBA žaidėjų skaičius jų sudėtyse. Brazilija į stipriausią pasaulio krepšinio lygą šį sezoną delegavo net 9, Ispanija – 6, Argentina – 3, Nigerija – 1 krepšininkus.

Maža to, tarp galimų atrankas laimėjusių komandų gali būti daugiausiai NBA žaidėjų iš užsienio šalių užauginanti Prancūzija, talentais pasigirti galinti Italija, kovingoji Serbija ar kartas nuo karto nustebinanti Kroatija.

Kol lietuviai laukia savo penktojo varžovo olimpiniame krepšinio turnyre, Krepšinis.lt pasižvalgė po istoriją ir siūlo prisiminti, kaip ankstesnėse šešeriose olimpinėse žaidynėse mūsiškiams sekėsi grumtis su būsimais konkurentais dėl vietos ketvirtfinalyje.

Brazilija

Rezultatas – 1:0

1992 metų debiutinėse žaidynėse, kurios vyko Barselonoje (Ispanija), Lietuvos krepšinio žvaigždynas savo grupėje finišavo antras, o brazilai – treti, todėl abi rinktines likimas suvedė ketvirtfinalyje. Jame Vlado Garasto auklėtiniai turėjo nemažai vargo, tačiau antrojo kėlinio pabaigoje (tuomet dar buvo žaidžiami du kėliniai) sugebėjo perimti iniciatyvą ir, laimėję 114:96, žengė į pusfinalį.

Lietuviai tuomet išsivertė praktiškai penkių krepšininkų pagalba, kurių rezultatyvumo viršūnėje buvo Arvydas Sabonis (32 tšk. ir 13 atk. kam.), Šarūnas Marčiulionis (29 tšk. ir 10 rez. perd.) ir Rimas Kurtinaitis (20 tšk.).

Nigerija

Rezultatas – 1:0

2012 metų žaidynės Lietuvos krepšininkams buvo pačios prasčiausios istorijoje – vienintelį kartą nepavyko prasibrauti tarp 4 pajėgiausių pasaulio komandų. Tiek Kęstučio Kemzūros auklėtiniai, tiek Nigerijos žaidėjai į Londono olimpines žaidynes prasibrovė tik įveikę atrankos etapą Venesueloje.

Prieš ketverius metus grupės etape, kaip ir artėjančią vasarą, lietuviams akistata su afrikiečiais buvo antrasis mačas turnyre. Tąkart visus kėlinius laimėjusi Lietuvos komanda rungtynes baigė su pergale kišenėje – 72:53.

Dviženkliais taškų skaičiais pasižymėjo tik trys žaidėjai – Linas Kleiza (13 tšk.), Darius Songaila (12 tšk.) ir Rimantas Kaukėnas (10 tšk.), o Šarūnas Jasikevičius buvo labai arti dvigubo dublio – 9 taškai ir 9 rezultatyvūs perdavimai.

Ispanija

Rezultatas – 0:1

2008 Pekino olimpiada – trečiasis iš penkių Lietuvos rinktinės pusfinalių olimpiadoje, kuomet teko žaisti ne su JAV žvaigždėmis. Deja, kaip nepavyko įveikti jugoslavų ar italų, taip neperžengiamas buvo ir Ispanijos krepšininkų barjeras.

Tiesa, kad pirmą kartą istorijoje lietuviai sugebėtų patekti į finalą, trūko visai nedaug – po trijų kėlinių Simo Jasaičio tritaškių tempiami mūsiškiai pirmavo 66:62. Tačiau lemiamame ketvirtyje ispanai surengė taškų lietų, laimėjo 10 minučių atkarpą 29:20 ir, nervinantis įsiaudrinusiam Linui Kleizai, žengė į finalą, kuriame su JAV žvaigždėmis surengė tikrą šou.

Nesėkmingame lietuviams pusfinalyje rezultatyviausiai žaidė po 19 taškų pelnę S. Jasaitis (23 min., 5/10 trit., 8 atk. kam.) ir Š. Jasikevičius (6 rez. perd.). Tąkart dviženklius taškų skaičius taip pat surinko ir Robertas Javtokas (15 tšk.), Kšyštofas Lavrinovičius (13 tšk.) bei Rimantas Kaukėnas (11 tšk.).

Argentina

Rezultatas – 1:3

Daugiau kartų nei su argentiniečiais Lietuvos rinktinei žaidynėse teko susikauti tik su JAV (7) ir Australijos (5) krepšininkais. Po amerikiečių būtent tik Argentina yra sugebėjusi lietuvius įveikti 3 kartus. Taip pat abi dvikovas su lietuviais yra laimėję italai.

Pirmasis mūšis su Argentina vyko lygiai prieš 20 metų, kai dabartinės žvaigždės Manu Ginobili, Andresas Nocioni ar Luisas Scola dar tik skynėsi kelią į vyrų rinktinę.

1996-ųjų Atlantos olimpiadoje lietuviai Argentinos komandai po itin atkaklios kovos nusileido grupės mače – 61:65. Tąkart mūsiškių neišgelbėjo net pusę taškų surinkęs A. Sabonis (30 tšk. ir 11 atk.). Kitiems lietuviams ta liepos 22-oji buvo tiesiog „juoda diena“, o vėliau dalis krepšininkų kaltino apsinuodijimą.

Vienintelis Gintaras Einikis dar sugebėjo surinkti dviženklį taškų skaičių (12 tšk.) – R. Kurtinaitis pataikė vos 1 tritaškį iš 6 (5 tšk.), o Š. Marčiulionis, nors ir atliko 8 rezultatyvius perdavimus, savo kraityje turėjo vos 6 taškelius.

Revanšo reikėjo laukti net 12 metų – Pekine rinktinės vėl akis į akį stojo grupių turnyre, o lietuviai rungtynes laimėjo 79:75. Mūsiškiams pergalę tuomet padovanojo sėkmingas pergalingą tritaškį pataikiusio L. Kleizos (13 tšk.) ir R. Javtoko (12 tšk.) žaidimas.

Bet po poros savaičių Argentinos lyderiai mūsiškiams į paširdžius dūrė dar smarkiau – tuometiniai olimpiniai čempionai Lietuvos rinktinę parklupdė mažajame finale ir vėl ją paliko su „mediniais“ medaliais – 87:75.

Ramūno Butauto auklėtinius skandino Carloso Delfino tritaškiai (20 tšk. ir 10 atk. kam.) ir vikrūs L. Scola (16 tšk.) bei A. Nocioni (14 tšk.) veiksmai po krepšiais. Lietuvos komandoje išsiskyrė Ramūnas Šiškauskas (16 tšk.) ir R. Kaukėnas (14 tšk.).

Paskutinė lietuvių ir argentiniečių olimpinė kaktomuša vyko grupės varžybose Londone, kurioje K. Kemzūros kariauna, tiesiogine to žodžio prasme, buvo sudaužyta – 79:102.

Varžovų gretose siautė visi: tiek L. Scola (32 tšk.), tiek M. Ginobili (21 tšk.), tiek 6 tritaškius iš 9 pataikęs C. Delfino (20 tšk.). Iš lietuvių mažiausiai raudonuoti galėjo tik L. Kleiza ir Paulius Jankūnas, pasižymėję atitinkamai 20 ir 14 taškų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)