Deividas Gailius, Marius Runkauskas, Rokas Giedraitis, Julius Jucikas, Nicolas Laprovitolla – visi jie buvo savo ankstesnių komandų lyderiai. Pridėkime debiutui NBA besiruošiantį Artūrą Gudaitį, kovingąjį Antaną Kavaliauską, žudančius tritaškius laidantį Gediminą Oreliką ar nuolatinį Lietuvos rinktinės kandidatą Adas Juškevičių.

Svajonių sudėtis? Bent jau taip prieš sezoną galvojo tiek Gedvydas Vainauskas, tiek M. Nicola, tiek patys „Lietuvos ryto“ žaidėjai.

„Mūsų tikslas laimėti visus turnyrus, kuriuose žaisime. Negalvojame nei apie ketvertuką, nei apie aštuntuką. Mūsų tikslas – laimėti viską, ką žaidžiame“, – grėsmingą žinutę prieš pat startą Europoje visiems siuntė A. Kavaliauskas.

Bet bėgant mėnesiams „Lietuvos ryto“ kapitonui iš gėdos turėjo kaisti ausys. LKL vicečempionai bejėgiškai atrodė Europos taurės turnyre, „Siemens“ areną palikę be pergalės džiaugsmo ir sugebėję nusileisti net menkai Solnoko „Olaj“ komandėlei iš Vengrijos.

Sezonas Europoje sostinės ekipai baigėsi jau po reguliaraus sezono – išsiropšti iš E grupės dugno nepadėjo nei rokiruotės vyriausiojo trenerio poste – savų šansų sužibėti neišnaudojo nei Aurimas Jasilionis, nei Arvydas Gronskis.

Užduotį ištraukti komandą iš gėdos liūno, po ilgų tarpusavio derybų, „Lietuvos ryto“ vadovai patikėjo 44-erių T. Pačėsui.

„Yra keli faktoriai: tiek fiziniai, tiek psichologiniai, o taktiniai nueina į antraeilį planą. Yra didžiulis atsakomybės klausimas su kiekvienu žaidėju, nes iki šiol tą atsakomybę buvo bandoma dalintis. Kiekvienas turi nešti atsakomybę. Daug klausimų kelia fizinė forma, o iš to išplaukia ir psichologiniai dalykai“, – prieš pat Kalėdas, vos tik atvykęs į Vilnių, žurnalistams apie vilniečių bėdas pasakojo treneris.

Pirmieji pokyčiai įvyko trenerių poste – alytiškio dešiniąja ranka tapo senas geras pažįstamas Nikola Vasilevas. Netrukus komandą paliko ir akivaizdus lyderis, bet savanaudiškumu pasižymėjęs, N. Laprovittola.

Jo vietą užėmė niekam nežinomas žemaūgis amerikietis Kendrickas Brownas. Neilgai trukus T. Pačėsas priėmė dar vieną keistą sprendimą, po kurio daugelis tik gūžčiojo pečiais – pasikvietė 217 cm ūgio lenką Adamą Lapetą, o į Alytaus „Dzūkiją“ išsiuntė Julių Juciką.

Adamas Lapeta

Pirmuosius darbo vaisius „Lietuvos rytas“ paragavo sausio viduryje, kuomet po pusantrų metų pertraukos sugrąžino pergalių džiaugsmą į „Siemens“ areną. Negana to, tąkart vilniečiai „Žalgirį“ sugebėjo įveikti po 7 nesėkmių iš eilės.

Tarsi įrodęs sau, žaidėjams, sirgaliams ir visiems kritikams, kad „Lietuvos rytas“ – išties pajėgus, T. Pačėsas tęsė savo darbus. Sugrąžinęs žaidėjams psichologinį pasitikėjimą, jis ėmėsi fizinio parengimo.

Bet tai turėjo savo kainą – treniruotėse ardami tarsi bėriai, sostinės ekipos žaidėjai įkrito į duobelę – pralaimėjo dvejas LKL išvykos rungtynės: Pasvalyje prieš „Pieno žvaigždes“ (77:81) ir Utenoje prieš „Juventus“ (88:82).

Bet pailsėję ir atgavę jėgas po alinančių krūvių, „Lietuvos ryto“ krepšininkai ėmė demonstruoti tikrąją savo jėgą – Alytuje 93:58 nušlavė „Dzūkiją“, o savų žiūrovų akivaizdoje 79:58 nepaliko vilčių „Šiauliams“.

Tai buvo ženklas, kad vilniečiai – pasirengę svarbiausiam įpusėjusio sezono iššūkiui – Karaliaus Mindaugo taurės turnyrui. Negana to, prieš pat jo startą jie pasipildė prieštaringai vertintu ukrainiečiu Denisu Lukašovu.

Ketvirtfinalyje, kiek patampę nervus savo sirgaliams, jie 88:82 palaužė Panevėžio „Lietkabelį“, pusfinalyje NBA stiliumi 97:79 susidorojo su Klaipėdos „Neptūnu“, o finalinėje akistatoje supančiojo „Žalgirį“ ir, triumfavę 67:57, nutraukė net šešerius metus trukusį titulų badą.

T. Pačėso sprendimas R. Giedraičiui leisti dalyvauti tiek tritaškių, tiek dėjimų konkursuose, bet neregistravimas turnyro mačams sukėlė nemažai diskusijų, kurias, kiek aprimus emocijoms po triumfo, paaiškino Vilniaus klubo žingsnis – 23-ejų talentingasis puolėjas skolinamas „Šiaulių“ komandai.

Artūras Jomantas

Bet ir tai nebuvo pabaiga. Penktadienio popietę Lietuvos žiniasklaidą apskriejo žinia, kad į „Lietuvos rytą“ sugrįžta gynybos specialistas Artūras Jomantas.

„Vertinu kaip pasisekusį sprendimą. Treneris kartais turi daug rizikuoti, kad įrodytų savo tiesą, o sporte tikroji tiesa yra pasiekti rezultatai“, – į naujienas sostinės ekipoje teigiamai reagavo Rūtenis Paulauskas.

Akivaizdu, kad snausti T. Pačėsas neketina ir jau dabar pradeda ruoštis neišvengiamai LKL finalo serijai (jeigu neįvyks stebuklas), kurioje vėl teks akis į akį stoti prieš sužeistą žvėrį „Žalgirį“.

„Mes turime galimybę pamatyti unikalų atvejį – kas yra geriau: ruoštis LKL finalui žaidžiant Eurolygoje ar neturint rimtų varžovų ir koncentruojantis tik į vieną tikslą. Ir viename, ir kitame kelyje galima atrasti teigiamų dalykų“, – neeilinę situaciją šalies krepšinyje įžvelgė R. Paulauskas.

Kadangi vilniečių gretose – vis dar 13 žaidėjų, todėl jau tikrai nieko nenustebintų, jeigu būtų nuspręsta kažką išsiųsti „pasitobulinti“ į kitą LKL ekipą. Pavyzdžiui, vieną iš gynėjų, kurių šiuo metu klube – net keturi.

Kol „Žalgiris“ dar sprendžia savo problemas Eurolygoje, T. Pačėsas šachamtų partijoje prieš Šarūną Jasikevičių jau sugalvojo kelis ėjimus į priekį. Ar jie pasiteisins ir ar žalgiriečiai ras priešnuodžių, pamatysime jau ne už ilgo. Artimiausias LKL grandų mūšis – balandžio 17 dieną Kaune vyksianti paskutinė reguliariojo sezono akistata.

„Jūs pažiūrėkite į Eurolygos formatą – žaidi reguliariajame sezone, TOP-16 etape, atkrintamosiose varžybose, o viską lemia tik du mačai – pusfinalis ir finalas. Sporte reikia galvoti ne tik apie serijas, bet ir apie pavienes rungtynes, kurios yra svarbiausios.

„Žalgirio“ vienerių rungtynių didžiausias priešas yra nuovargis, bet finalo serijoje patirtis ir žaidėjų meistriškumas bus lemiami veiksniai“, – skirtumus tarp taurės ir LKL finalų išskyrė R. Paulauskas.

Kas šiemet džiaugsis LKL čempionų žiedais – visiškai neaišku. O tai – puiki žinia krepšinio gerbėjams, išsiilgusiems kovingų „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ mūšių.

„Mane nustebintų, nes aš manau, kad „Žalgiris“ serijoje turėtų turėti pranašumą ir juo pasinaudoti“, – paklaustas, kaip vertintų vilniečių triumfą LKL čempionate, savo mintimis pasidalijo R. Paulauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (261)