Ieškant didžiausių konkurentų pastaraisiais metais dominuojantiems kauniečiams, žvilgsnis pirmiausiai krypsta į Vilnių – sezoną Europoje anksti baigęs „Lietuvos rytas“ prie komandos vairo Tomą Pačėsą pastatė būtent dėl troškimo nutraukti titulų badą.

Kosmetinius pakeitimus sudėtyje atlikęs karštakošis alytiškis ekipos žaidimą ėmėsi keisti iš esmės. Tarsi kuinai treniruotėse nuvaryti vilniečiai buvo įkritę į žaidybinę duobę, bet pastarosios dvi pergalės LKL čempionate suteikia kiek daugiau optimizmo – 93:58 sudaužyta Alytaus „Dzūkija“ ir be didesnio vargo 79:58 įveikti „Šiauliai“.

Tuo metu Eurolygoje pora skaudžių pralaimėjimų patyręs „Žalgiris“ Barselonoje jau pademonstravo gyvybingumo ženklus, o vietiniame fronte ir toliau nesulaukia rimtesnio pasipriešinimo. Tiesa, dėl pirmojo trofėjaus žalgiriečiai kovos žaidimo vadžias patikėję 21-erių Lukui Lekavičiui, nes Manto Kalniečio pamaina tapsiantis Jerome‘as Randle‘as į Kauną atvyks tik savaitgalį.

Nors dauguma krepšinio ekspertų jau laukia grandų mūšio „Siemens“ arenoje, mažesnės komandos patyliukais svajoja pateikti sensaciją, kokią 2014 metais driokstelėjo Virginijaus Šeškaus vadovaujami „Prienai“, pakeliui link titulo parklupdę tiek „Žalgirį“, tiek „Lietuvos rytą“.

Nuo 2007 metų vykusiame LKF taurės turnyre „Žalgiris“ triumfavo penkis kartus (2007, 2008, 2011, 2012 ir 2015), o „Lietuvos rytas“ (2009 ir 2010) ir „Prienai“ (2013 ir 2014) – po du sykius. Tiesa, 2013-aisiais abu galingiausi šalies klubai dėl šio trofėjaus nesigrūmė.

Apie laukiančias Karaliaus Mindaugo taurės turnyro kovas – Krepšinis.lt pokalbis su treneriu Šarūnu Sakalausku.

Šarūnas Sakalauskas

– Sezoną Europoje anksti baigęs „Lietuvos rytas“ Tomą Pačėsą į komandą pasikvietė tik su vienu tikslu – sugrąžinti titulus į Vilnių. Ar jau įžvelgiate naujojo trenerio darbo vaisius?, – Krepšinis.lt paklausė Š. Sakalausko.

– Taip. Yra reikalaujama iš žaidėjų, kad jie įvykdytų užduotis asmeninėje gynyboje – matomas žymiai aktyvesnis žmogaus su kamuoliu dengimas nuo pat galinės linijos, dėl ko varžovams sunkiau priimti kamuolį. Didesnių greičių reikalaujama ir komandinėje gynyboje. Tai yra pagrindinė ašis – viskas pradedama nuo asmeninės ir komandinės gynybos. Stebuklingų sistemų nėra, nes panašias modernias sistemas naudoja visi treneriai, tik yra žaidėjų atlikimo kokybė.

Puolime taip reikalaujama, kad žaidėjai derinio metu labai greitai judintų kamuolį ir varžovų gynyba nespėtų prisitaikyti, be to, geriau skaitoma varžovų gynyba. Taip pat ir pozicijų keitimasis: drąsiai ketvirtu numeriu statomas tiek Antanas Kavaliauskas, tiek Artūras Gudaitis, nebijoma žaisti dviem dideliais žaidėjais, o Gediminas Orelikas bandomas kaip lengvasis krašto puolėjas. T. Pačėsas – pirmasis treneris, kuris išdrįso tą daryti. Niekas negali užtikrintai pasakyti, kad tai duos rezultatų, bet kad reikėjo šiam žaidėjui ieškoti pozicijos – seniai buvo aišku.

– Ar jums suprantamas „Lietuvos ryto“ sprendimas komandoje turėti 4 gynėjus? Koks to tikslas?

– Keturių įžaidėjų nereikia. Paprastai užtenka dviejų ir vienas galėtų būti mišrus, galintis žaisti dviejose pozicijose. Kendrickas Brownas ir Žygimantas Janavičius yra įžaidėjai, o Adaas Juškevičius – mišrus. Jų kaip ir turėtų užtekti. O dėl ko kviestas ukrainietis, mes dar nežinome: galbūt tai žaidėjas, kuris nieko nekainuoja, o galbūt ruošiamasi kažkurį žaidėją iškeisti – gali būti įvairių variantų. Bet tiek įžaidėjų tikrai nereikia.

– Vilniečiai įsigijo du žemaūgius gynėjus, tokiu pačiu pavyzdžiu pasekė ir „Žalgiris“, pasikvietęs Jerome‘ą Randle‘ą. Tai susiję veiksniai, ar tai rinkos pasiūlos rezultatas?

– Nemanyčiau, kad „Žalgiris“ savo sudėtį modeliuoja pagal „Lietuvos rytą“. Vis tik kauniečiai žaidžia Eurolygoje. Spėčiau, kad rinkoje nebuvo labai didelio pasirinkimo, nes turint aukštesnį įžaidėją kyla mažiau pavojų. Taip, „Žalgiryje“ žaidė Tyus Edney (178 cm – Krepšinis.lt), bet jis sugebėjo tapti Eurolygos MVP – jeigu neturi ūgio, žaidėjas turi išsiskirti fiziniais duomenimis.

– „Lietuvos rytas“ su Tomu Pačėsu „Žalgirį“ šiemet jau įveikė (78:72), bet dabar kauniečiai žais ne iškart po Eurolygos rungtynių, o jau bus kaip reikiant pasiruošę. Jeigu neįvyks sensacijų ir abi komandos susitiks akis į akį, kokių rungtynių tikitės ir kokią jų baigtį prognozuotumėte?

– Laikas atstatyti jėgas yra labai svarbus, kai susitinka panašaus kalibro varžovai. Kadangi žalgiriečiai nebus nuovargio fone, rungtynės turėtų būti įtemptos, nes susidomėjimas didelis: žiūrovų turėtų būti daug, o abi komandos nori iškovoti pirmąjį trofėjų. Aš linkėčiau, kad Karaliaus Mindaugo taurę iškovotų viena komanda, o LKL čempione taptų kita – kad nebūtų dominavimo, kai viską laimi viena ekipa.

– „Neptūnas“ dabar taip pat yra susikoncentravęs tik vietiniam frontui. Tai, kad klaipėdiečiai nesutiko „Žalgiriui“ parduoti Danielio Ewingo, parodo, kad ir jie turi ambicingų tikslų?

– O kodėl gi ne? Taurę iškovoti yra lengviausia – tereikia 3 rungtynes laimėti. O komanda ne favoritė visuomet yra geresnėje psichologinėje padėtyje. Patraukus vieną favoritą pusfinalyje, finale viskas yra įmanoma.

– Kuri komanda dar galėtų pateikti staigmenų?

– Spręsdamas pagal šios dienos komandų pajėgumą ir tai, kad daugelį jų kamuoja traumų virtinė, sakyčiau, solidžiausiai atrodo „Neptūnas“. Jiems pavyko išsaugoti savo pagrindinius žaidėjus sveikus, o tiek „Šiauliai“, tiek „Vytautas“, tiek „Juventus“ turi traumuotų žaidėjų. Vis tik manyčiau, kad finale žais „Lietuvos rytas“ ir „Žalgiris“.

„KIDY tour – Karaliaus Mindaugo taurės“ turnyro tvarkaraštis

Vasario 19 d. (penktadienis, „Lietuvos ryto“ arena)

12:00 1-asis ketvirtfinalis „Vytautas“ – „Juventus“
14:30 2-asis ketvirtfinalis „Žalgiris“ – „Nevėžis“
17:00 3-asis ketvirtfinalis „Neptūnas“ – „Šiauliai“
19:30 4-asis ketvirtfinalis „Lietuvos rytas“ – „Lietkabelis“

Vasario 20 d. (Šeštadienis, „Siemens“ arena)

13:30 1-asis pusfinalis „Žalgiris“/„Nevėžis“ – „Juventus“/„Vytautas“ 16:00 2-asis pusfinalis „Lietuvos rytas“/„Lietkabelis“ – „Neptūnas“/„Šiauliai“
18:00 Dėjimų konkursas

Vasario 21 d. (Sekmadienis, „Siemens“ arena)

13:00 Rungtynės dėl 3-osios vietos
15:15 Snaiperių konkursas
17:00 Rungtynės dėl 1-osios vietos

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)