Štai paskutiniame pralaimėtame mače Denveryje (93:112) „Raptors“ atliko tik 13 rezultatyvių perdavimų, kai jų varžovai – net 28-is.

Tiesa, ekipos žaidimą ir rezultatus analizuojantis portalas „Raptors Republic“ atkreipė dėmesį, kad šį sezoną itin pagerėjo Jono Valančiūno aikštės matymas ir varžovų gynybos skaitymas – aukštaūgis daug dažniau sugeba atrasti laisvus komandos draugus, kuriems telieka palankią situaciją paversti taškais.

„Paskutinį mėnesį matėme efektyvius J. Valančiūno perdavimus. Šis jo žaidimas aspektas dar akivaizdžiai nėra tokio lygio kaip Marco Gasolio, bet jis atliko kelis sudėtingus perdavimus, kurie leidžia daryti prielaidą, kad tai – kažkas, kas gali virsti dar vienu jo puolimo ginklu“, – rašo „Raptors Republic“ ir pateikia net kelis tai iliustruojančius vaizdo įrašus iš lietuvio žaidimo.

„J. Valančiūno dar laukia labai daug darbo tobulinant savo gynybinius įgūdžius prieš varžovų derinį du prieš du, bet jo gebėjimas atlikti perdavimą sugavus kamuolį yra labai pagerėjęs“, – priduriama straipsnyje.

„Turbūt geriausias J. Valančiūno perdavimas – šis perlas iš mačo su Majamio „Heat“. JV pagauna kamuolį, pamato prieš save dvigubą gynybą ir nežiūrėdamas atmeta kamuolį per galvą Jamesui Johnsonui į kampą. Tai jau primena brolių Gasolių/Vlades Divaco/Arvydo Sabonio lygį“, – giria lietuvį svetainė.

Primename, kad po praėjusio NBA sezono patarimų J. Valančiūnui turėjo ir Lietuvos krepšinio legenda bei LKF prezidentas Arvydas Sabonis, savo laikus garsėjęs būtent itin techniškais ir netgi išradingais perdavimais, susukdavusiais galvas daugeliui varžovų.

„Jonas atrodo kažkoks pasunkėjęs, surobotėjęs. Paimt, paduot, atsistumt... Reikia truputį atsipalaiduoti, būti lengvesniam. Mes kalbėjome su juo, kad reikia ir perdavimą atiduoti, ir veidu į krepšį atsisukti, o ne tik laužti per jėgą. Jeigu tik taip darysi, nieko nebus, nes besiginantis žaidėjas juk už tave silpnesnis nėra. O jei dar padvigubina gynybą, išvis bėda. Geriau jau atmesti kamuolį ir dar kartą pabandyti įkirsti“, – tuomet patarimus dalino A. Sabonis.

Panašu, kad J. Valančiūnas po truputį įsiklauso į šiuos Sabo žodžius ir tampa vis universalesniu aukštaūgiu – tokiu, kokių ir reikia besikeičiančiai NBA lygai, kurioje lėti, nepaslankūs ir tik vienas prieš vieną nugara į krepšį žaidžiantys „centrai“ jau tampa atgyvena.

Tiesa, nepaisant visų „Raptors Republic“ liaupsių, JV per paskutines šešerias rungtynes neatliko nė vieno rezultatyvaus perdavimo (sezono vidurkis – 0,8, geriausias karjeroje)... Tad tobulėti dar tikrai yra kur. Asmeninis Jono rezultatyvių perdavimų per vieną NBA susitikimą rekordas kol kas yra tik 3, kai A. Sabonio – 8-i.

„Jis dar tikrai nėra elitinis perdavimų atlikėjas ir yra linkęs blogai perskaityti situaciją ar lėtai priimti sprendimą, tačiau akivaizdu, kad jis gali atlikti perdavimą ir šią jo savybę reikia tobulinti. Tam būtina, kad jis kuo dažniau liestų kamuolį, o kol kas jis jį gauna nepakankamai dažnai, nes „Raptors“ nori laimėti rungtynes čia ir dabar, o Jonuu tiek nepasitiki.

Visgi ilgam pratęsęs sutartį „Raptors“ klubas turėtų norėti, kad Jonas taptų geriausiu įmanomu žaidėju. Be to, komandai reikia įvairesnio puolimo, o J. Valančiūnas yra vienas produktyviausių jaunųjų aukštaūgių žiūrint pagal taškų vidurkį per minutę. Taigi stengtis padaryti JV kuo visapusiškesnį turėtų būtų „Raptors“ prioritetas“, – pastebi „Raptors Republic“.

„Sunku kaltinti J. Valančiūną dėl mažo jo rezultatyvių perdavimų vidurkio, nes tokia jau „Raptors“ puolimo sistema. Ją išjudintų tai, jei Jonas dažniau gautų kamuolį ir galėtų ieškoti įkertančių komandos draugų, kas pasunkintų darbą besiginančiai komandai,“ – priduria portalas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)