Pirmas etapas. Graikai pirmo Europos taurės turnyro etapo D grupėje užėmė pirmą vietą, už nugarų palikdami net Kazanės „Uniks“ krepšininkus. „Aris“ komanda Europos taurės varžybose namuose įveikė visus varžovus ir pasižymi geriausia Europos taurėje gynybą savo namų arenoje – varžovams leidžia pelnyti vidutiniškai tik po 63,2 taškus.

Puikiai gynyboje žaidžianti „Aris“ komanda geriausiai ginasi ir nuo priešininkų tritaškių šūvių, leisdami jiems pataikyti tik 26,5 proc. metimų, reikia pripažinti, kad „Neptūnas“ atsilieka nedaug 32,9 proc. Dar didesnis išbandymas klaipėdiečių lauks arenoje, kaip psichologiškai atsilaikyti nuo 5000 išprotėjusių graikų sirgalių, kurių pragariškas triukšmas parklupdė ne vieną komandą Salonikuose.

Istorija. Salonikų „Aris“ klubas įkurtas prieš 94-erius metus (1922 m.). Per savo ilgą istoriją klubas yra iškovojęs 21 titulą – 10 kartų laimėjo Graikijos čempionatą, 8 kartus Graikijos taurę ir 3 kartus Europos trofėjus (1993 m. – Taurių taurę, 1997 m. – Koračo taurę, 2003 m. – FIBA čempionų taurę). Įdomus faktas, kad Graikijos čempionais „Aris“ tapo net 7 metus paeiliui 1985-1991 metais. „Aris“ buvo išrinkta net geriausia Graikijos komanda XX amžiuje.

„Aris“ istorijoje didžiausiomis žvaigždėmis buvo Graikijos krepšinio dievai – Panagiotis Giannakis ir Nickas Galis, pastarojo garbei pavadintoje arenoje žaidžia „Aris“ komanda. Šiemet „Aris“ sugrįžo į Europos klubinį krepšinį po 4 metų pertraukos. 2011 m. jie grupėje du kartus įveikė Prienų „Rūdupį“.

Senbuviai. Drąsiai galima teigti, kad komandoje po praėjusio sezono liko tik keli graikai krepšininkai, kurie didelio vaidmens komandos žaidime nevaidino.

Naujokai. Užtat su komandos naujokais „Aris“ neapsiriko. Jie rinkosi ne garsias pavardes su skambiomis pergalėmis praeityje, o žaidėjus norinčius siekti pergalių ir kovoti aikštėje. Pagal jų demonstruojamą žaidimą akivaizdu, kad komandos komplektacija buvo sėkminga. Rungtynes dažniausiai pradeda keturi amerikiečiai ir vienas graikas. Įžaidėjo pozicijoje užtikrintai rungtyniauja amerikietis Dominicas Watersas (anksčiau žaidęs Ispanijoje, Izraelyje, Vokietijoje, Belgijoje), kuris į „Aris“ atvyko iš kitos Graikijos komandos Rodos „Kollosos“.

Iš tos pačios Graikijos komandos į Salonikus atvyko ir pagrindinis komandos centras amerikietis Jamelle’as Haginsas. Graikijos lygoje jis užima antras vietas tarp geriausių kovotojų dėl kamuolių ir blokus dalinančių krepšininkų. Atakuojančio gynėjo pozicijoje rungtyniauja amerikietis Jerelas McNealas, kuris savo karjeroje yra žaidęs Italijoje, Belgijoje, Kinijoje, NBDL lygoje, o į Salonikus atvyko po trumpos karjeros Fynikso „Suns“ ekipoje. Graikijos lygoje jis pelno po 14,2 taškų per rungtynes (dešimtas rezultatas lygoje).

Jerelas McNealas (kairėje)

Dar vienas lyderis komandoje – amerikietis Okaras White’as, kuris rungtyniauja sunkiojo puolėjo pozicijoje ir jis pasižymi rezultatyviu žaidimu (15,3 tšk.), atkovotais kamuoliais (6,9 kam.) ir perimtais kamuoliais (1,9 kam. – pirmas Graikijos lygoje). Jis komandą papildė pažaidęs Italijos Bolonijos „Virtus“ komandoje. Vienintelę Graikijos krepšininko vietą startiniame penkete užima buvęs Graikijos rinktinės puolėjas ir buvęs Atėnų „Olympiacos“ bei Madrido „Real“ žaidėjas Michalis Pelekanos. Jis į „Aris“ komandą sugrįžo po praleisto sezono Rumunijoje, kartu su Mariumi Runkausku.

Kalbant apie atsarginių žaidėjų suolelį, tai dažnai ir naudingai komandai padeda centras Jake’as Cohenas, kuris komandą papildė po dviejų sezonų praleistų Tel Avivo „Maccabi“ komandoje. Dar vienas pavojingas ginklas, rungtynes pradedantis ant suolelio – graikas Theodoros Zaras. Itin taiklią ranką turintis snaiperis Graikijos lygoje tritaškius arti 50 proc. ribos. Serbas Slavenas Cupkovicas ir graikai Vasilis Xanthopoulos bei Spyros Mourtos stengiasi tinkamai pakeisti savo komandos lyderius, kad jie galėtų kiek pailsėti.

Treneris. Komandą treniruoja 47-erių graikas Dimitris Priftis. Savo trenerio karjerą pradėjo prieš 17 metų treniruodamas Graikijos moterų komandą. Vėliau jis dirbo įvairių Graikijos vyrų komandų trenerio asistentu. Jis tobulėjo mokydamasis ir kartu dirbdamas su tokiais žinomais treneriais kaip Davidas Blattas, Fotis Katsikaris, Panagiotis Giannakis ir Jonas Kazlauskas. Mat nuo 2008 metų D. Priftis yra Graikijos rinktinės trenerių štabo narys ir kartu su J. Kazlausku treniravo Graikijos rinktinę. Nuo 2010 metų pakilo iki Graikijos komandų vyr. trenerio posto, o nuo praėjusio sezono vadovauja Salonikų „Aris“ komandai.

Europos taurė. Sugrįžimą į Europos taurės varžybas graikai pradėjo įspūdingai aplenkdami visas D grupės komandas. Jie net du kartus įveikė Kazanės „Uniks“ – 74:73 ir 76:70. Šios dvi pergalės padėjo iškovoti pirmą vietą grupėje, nes kartu su rusais graikai buvo iškovoję 7 pergales ir patyrę 3 pralaimėjimus. Pažymėtina, kad „Aris“ demonstravo vieną geriausių gynybų tarp visų komandų, varžovams leisdami įmesti tik 701 tašką (per 10 rungtynių).

Pagal šį rodiklį jie nusileido tik Valensijos „Valencia“ komandai – 689 taškai. Rezultatyviausiai komandoje žaidė amerikiečiai J. McNealas – 14,1 tšk., J. Haginsas – 11,5 tšk., O. White’as – 10,7 tšk., D. Watersas – 9,5 tšk., J. Cohenas – 8,6 tšk.

Graikijos čempionatas. Savo šalies čempionate „Aris“ komanda tvirtai dalijasi 3-4 vietas su buvusia „Neptūno“ varžove AEK komanda. Jos yra iškovojusios po 9 pergales ir patyrusios po 3 pralaimėjimus. Aukščiau jų yra tik Graikijos grandai – „Olympiacos“ ir „Panathinaikos“. Pralaimėjimus „Aris“ patyrė nusileisdamas minėtiems grandams: namuose nusileista „Panathinaikos“ – 70:76 (D. Watersas – 14, O. White’as – 13, J. McNealas ir M. Pelekanos – po 11) ir svečiuose „Olympiacos“ – 64:76 (J. McNealas ir J. Haginsas – po 14, D. Watersas – 10).

Vienintelį netikėtą pralaimėjimą „Aris“ patyrė svečiuose pralaimėdamas „Koroivos“ komandai – 65:67 (J. McNealas – 21, O. White’as – 13). Paskutines Graikijos čempionato rungtynes Salonikų komanda žaidė namuose šeštadienį ir nugalėjo „AGOR“ komandą – 72:60 (T. Zaras – 25, O. White’as – 14, J. Haginsas – 11).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)