Tarpukariu rinktinę sustiprinęs iš JAV atvykęs užsienio lietuvių desantas padėjo pagrindus pirmosioms įsimintinoms mūsų šalies sporto pergalėms 1937-ųjų ir 1939-ųjų Europos čempionatuose. Feliksas Kriaučiūnas, Pranas Talzūnas, Pranas Lubinas ir Mykolas Ruzgys tapo tikromis žvaigždėmis savo tėvų gimtinėje, tačiau prasidėjus II-ajam pasauliniam karui ir vėliau ant šalies užgriuvus geležinei uždangai, bendradarbiavimas už užsienio lietuviais nutrūko labai ilgam. Tik po labai ilgo laiko tarpo, Sąjūdžio metais, žaisti į Lietuvą iš už Atlanto atvyko Jonas Karpis.

Prieš 1992-ųjų olimpines žaidynes kilo nauja audra, kuri, kaip netrukus paaiškėjo, siautėjo stiklinėje. Į Lietuvos rinktinę skambiai bandyta vilioti Joe Arlaucką, Leo Rautinį, kalbėta ir apie karjerą jau baigusį Charlesą „Chucką“ Aleksiną. Dėl įvairių aplinkybių šiai idėjai nebuvo lemta tapti realybe, o lietuviai ir be užsienio pagalbos iškovojo bronzą.

Nors užsienio lietuvių, apsivilkusių mūsų rinktinės marškinėlius, taip ir neatsirado, įvairiuose pasaulio kraštuose žaidė ir dabar profesionaliai žaidžia ne vienas lietuvišką pavardę turintis krepšininkas.

Žvelgiant tik teoriškai, iš visų skirtingų kartų užsienio lietuvių netgi būtų galima sudaryti beveik visose pozicijose pajėgią „svajonių komandą“. Pristatome šį spalvingą sąrašą žaidėjų, kuriems likimas lėmė gimti toli nuo savo protėvių tėvynės.

Tai žaidėjai, kurie jau netapo, ir kurie greičiausiai netaps Lietuvos krepšinio istorija (žaidėjų pavardės pateikiamos abėcėlės tvarka).

Timas Abromaitis
1989 m. rugsėjo 17 d. Vaterburyje, Konektikuto valstijoje, JAV
203 cm., lengvasis krašto puolėjas

Timas Abromaitis (kairėje)
Iš Lietuvos yra kilę šio krepšininko seneliai, karo metais emigravę į JAV. Pats krepšininkas senelių gimtinę pirmą sykį aplankė 2013-aisiais, jau pradėjęs karjerą Europoje. Įspūdis buvo geras – Timas netgi pareiškė pradėsiantis mokytis lietuvių kalbos. Žaisdamas NCAA, jis buvo vienas iš „Notre Dame“ komandos lyderių, o 2011 m. pateko į JAV studentų rinktinę, dalyvavusią Kinijoje vykusioje universiadoje. Puolėjas vylėsi patekti į NBA, tačiau 2012-ųjų naujokų biržoje pašauktas nebuvo – koją kyštelėjo ir sunki kelio trauma, kurią neseniai buvo patyręs T. Abromaitis. Šiuo metu lietuvių kilmės amerikietis rungtyniauja Ispanijoje, Tenerifės „Iberostar“ ekipoje, ir per ACB lygos rungtynes vidutiniškai pelno po 10,5 taško.

Charlesas Aleksinas
g. 1959 m. vasario 26 d. Lichtfelde, Konektikuto valstijoje, JAV
211 cm, vidurio puolėjas

Dar vienas lietuvių emigrantų palikuonis, prieš 1992-ųjų olimpines žaidynes buvęs minimas tarp kandidatų papildyti mūsų šalies rinktinę. Itin tvirtai sudėtas aukštaūgis (savo karjeros metais svėrė 120 kg) 1978-aisiais su Kentukio universiteto rinktine tapo NCAA čempionu, o 1982-ųjų NBA naujokų biržoje buvo pašauktas Čikagos „Bulls“ klubo. Visgi pajėgiausioje pasaulio lygoje žaidė tik vieną sezoną – 1984-1985 m. atstovavo „Golden State Warriors“. Vėliau Ch. Aleksinas persikėlė žaisti į Europą – rungtyniavo Ispanijoje ir Italijoje, kur 1990 m. ir nusprendė baigti profesionalo karjerą.

Joe Arlauckas
1965 m. liepos 20 d. Niujorke, JAV
206 cm, sunkusis krašto puolėjas

Joe Arlauckas
Tai – viena spalvingiausių šio sąrašo asmenybių, gyva Madrido „Real“ klubo ir Eurolygos legenda. Nepritapęs NBA, lietuvių emigrantų sūnus į Europą persikėlė 1988-aisiais ir greta Arvydo Sabonio Ispanijoje padarė kvapą gniaužiančią karjerą. Apie jo galimybes aikštėje puikiai kalba vienas faktas – 1996-ųjų vasario 15 d. į Eurolygos istoriją J. Arlauckas įsirašė pelnydamas 63 taškus (24 iš 28 dvitaškių, 15 iš 18 baudų) ir pasiekė iki šiol nepagerintą turnyro rezultatyvumo rekordą. Su Madrido „Real“ J. Arlauckas tapo 1994 m. tapo Ispanijos, o 1995 m. – Eurolygos čempionu. Aikštingu charakteriu pasižymėjęs amerikietis buvo kviestas prisijungti ir prie Lietuvos rinktinės, tačiau mūsų šalies pilietybės nepanoro. Karjerą J. Arlauckas 2000-aisiais baigė Italijoje. Šiuo metu jis treniruoja vaikus, analizuoja krepšinį ir aktyviai reiškiasi socialiniuose tinkluose.

Rickas Barry – dinastijos pradininkas
1944 m. kovo 28 d. Naujajame Džersyje, JAV
201 cm, lengvasis krašto puolėjas

Rickas Barry
Lietuviško, airiško, angliško ir prancūziško kraujo turintis R. Barry NBA lygoje žaidė net 15 metų (1965-1980 m.) ir pasižymėjo fantastišku žaidimu puolime. Lengvojo puolėjo pozicijoje rungtyniavęs R. Barry yra vienintelis krepšininkas istorijoje, kuris tapo rezultatyviausiu sezono žaidėju NBA, NCAA ir ABA pirmenybėse. R. Barry 1975 m. su Ouklando „Golden State Warriors“ tapo NBA čempionu ir buvo išrinktas geriausiu finalo serijos žaidėju. Puolėjas 8 kartus buvo renkamas į „Visų žvaigždžių“ rungtynes. Jis 15 kartų per NBA rungtynes pelnė po 50 ir daugiau taškų, o 1974 m. į „Trail Blazers“ krepšį įmetė net 64 taškus. Profesionaliais krepšininkais tapo ir keturi R. Barry sūnūs – Brentas, Jonas, Richardas ir Drew, tačiau jų karjeros susiklostė labai skirtingai.

Brentas Barry
1971 m. gruodžio 31 d. Niujorke, JAV
201 cm, gynėjas

Dar būdamas studentas, B. Barry buvo atvykęs į Lietuvą ir sužaidė keletą parodomųjų rungtynių Kauno Sporto halėje, o 1995 m. pradėjo savo sėkmingą kelią NBA. Su San Antonijaus „Spurs“ jam du kartus – 2005 ir 2007 m. pavyko tapti NBA čempionu, o bene labiausiai jis išgarsėjo pačioje savo karjeros pradžioje, 1996-aisiais laimėjęs NBA dėjimų konkursą. Savo profesionalo karjerą B. Barry baigė 2009 m., prieš sezoną atleistas iš Hjustono „Rockets“ gretų. Per 14 karjerą NBA įspūdingu šuoliu pasižymėjęs krepšininkas iš viso pelnė 8488 taškus.

Jonas Barry
1969 m. liepos 25 d. Ouklande, JAV
193 cm, gynėjas

Kaip ir brolis, J. Barry NBA lygoje praleido 14 sezonų, tačiau tokia sėkme jie vainikuoti nebuvo. Kaip ir brolis, karjerą jis baigė „Rockets“ komandoje (2006 m.), todėl po trejų metų, kai klubas atleido Brentą, NBA lygoje pasklido juokelis – „visi Barry bus palaidoti Hjustone“. Per savo karjerą Jonas pakeitė net 8 klubus, tačiau įspūdingesniais pasiekimais nepasižymėjo. Visgi pasitraukęs iš profesionalaus sporto jis nuo krepšinio nenutolo –ESPN televizijoje įsidarbino analitiku ir NBA rungtynių komentatoriumi.

Krepšinį profesionaliai žaidė ir dar du R. Barry sūnūs. Richardas „Scooter“ Barry (g. 1966-aisiais) per savo karjerą į NBA komandas nepateko, tačiau apkeliavo įvairių pasaulio žemynų komandas ir karjerą baigė 2006-aisiais Ispanijoje. Tuo metu D. Barry (g. 1973 m.) buvo pašauktas 1996-ųjų NBA naujokų biržoje, kur 57-uoju numeriu jį pasirinko Sietlo „Supersonics“. Nors pakeitė keletą pajėgiausios lygos komandų, NBA įsitvirtinti 196 cm ūgio gynėjui nepavyko – karjerą jis 2003 m. baigė žaisdamas Lenkijoje.

Kyle Dranginis
g. 1993 m. Nampoje, Aidaho valstijoje, JAV
196 cm, įžaidėjas, atakuojantis gynėjas

Jauniausias iš visų užsienio lietuvių sąraše esančių krepšininkų, šiuo metu rungtyniaujantis NCAA lygoje, Gonzagos „Bulldogs“ komandoje kartu su Domantu Saboniu ir tapęs geru aukštaūgio bičiuliu. Tai jau ketvirtieji, paskutiniai gynėjo metai JAV studentų krepšinio lygoje – šiame sezone K. Dranginis vidutiniškai pelno po 5,1 taško, atkovoja po 4,5 kamuolio ir atlieka po 3,7 rezultatyvaus perdavimo. Nors K. Dranginis laikomas vienu iš brandžiausiai žaidžiančių „Bulldogs“ žaidėjų ir neretai patempia komandą sudėtingais epizodais, tarp kandidatų būti pašauktas 2016-ųjų NBA naujokų biržoje krepšininkas šiuo metu nėra minimas.

Andrejus Matejunas
1988 m. kovo 28 d., Kazanėje, Rusija
191 cm, įžaidėjas

Būdamas paauglys A. Matejunas buvo laikomas vienu iš perspektyviausių įžaidėjų Rusijoje, patekdavo į šalies jaunimo rinktines, tačiau profesionalo kelias jam nesiklosto taip sėkmingai, kaip buvo prognozuota. Savo karjerą jis pradėjo Liubercų „Triumph“, tačiau vėliau jam teko žaisti žemesniuose Rusijos divizionuose. Visgi pastaruosius dvejus metus jis vėl žaidžia aukščiausiame lygyje, o šį sezoną rungtyniavo ir Europos taurėje – Volgogrado „Krasnyj Oktiabr“ gretose, kur rinko po 6,3 taško ir buvo Klaipėdos „Neptūno“ varžovu. A. Matejunas, pasižymintis puikia kamuolio valdymo technika, yra tapęs Rusijos gatvės krepšinio čempionu. Pavardę jis paveldėjo iš lietuvio savo senelio, kuris dar II-ojo pasaulinio karo metais atvyko į Kazanę ir vedė vietos gyventoją. Visgi, kaip yra prisipažinęs pats žaidėjas, savo lietuviška klime jis pernelyg niekad nesidomėjo.

Edas Palubinskas
g. 1950 m. rugsėjo 17 d., Kanberoje, Australijoje
188 cm, įžaidėjas, atakuojantis gynėjas

Dar viena spalvinga asmenybė, kurios venomis teka ne tik lietuviškas, bet dar kelių skirtingų tautų kraujas. E. Palubinskas – vienas išskirtiniausių žmonių Australijos krepšinio pasaulyje, o jo žvaigždė ryškiausiai žibėjo 1972-ųjų Miuncheno ir 1976-ųjų Monrealio oliminėse žaidynėse. Vokietijoje jis buvo antras pagal rezultatyvumą, o Kanadoje – apskritai daugiausiai taškų pelnęs olimpinio turnyro žaidėjas. Įtrauktas į Australijos krepšinio šlovės muziejų E. Palubinskas vėliau karjerą padarė kitame pasaulio krašte – JAV. Pagarsėjęs, kaip išskirtinis baudų metimo meistras, jis gerinti techniką padėjo tokioms NBA žvaigždėms kaip Shaquille'as O'Nealas ir Dwightas Howardas. Lietuvoje pirmą kartą jis apsilankė 2013-aisiais.

Leo Rautinis
1960 m. kovo 20 d. Toronte, Kanadoje
203 cm, krašto puolėjas

Leo Rautinis ir Andy Rautinis
Išeivių iš Europos – latvio ir lietuvės šeimoje gimęs L. Rautinis prieš 1992-ųjų olimpines žaidynes jau buvo davęs žodinį sutikimą atstovauti Lietuvos rinktinei, tačiau joje taip ir neatsidūrė. 1983 m. NBA naujokų biržoje L. Rautinį 17-uoju numeriu pašaukė Filadelfijos „76ers“ klubas – jis tapo pirmuoju Kanados krepšininku, pakviestu pirmajame biržos rate. Visgi traumų kamuotas puolėjas NBA tesužaidė 32 rungtynes, o vėliau savo trumpą krepšininko karjerą iki 1993-ųjų tęsė Europoje. Nuo 2005 iki 2011 m. L. Rautinis treniravo Kanados krepšinio rinktinę, pastaruoju metu dirba NBA analitiku ir komentuoja Toronto „Raptors“ rungtynes. Profesionaliu krepšininku tapo ir jo sūnus Andy Rautinis.

Andy Rautinis
1986 m. lapkričio 2 d. Niujorke
193 cm, gynėjas

Kaip ir jo tėvas Leo, Andy niekuomet nesikratė savo lietuviškų šaknų ir netgi turi pasidaręs lietuvišką tatuiruotę savo močiutės atminimui. Dar 2012-aisiais buvo eskaluojamos kalbos, kad gynėjas gali apsivilkti Lietuvos rinktinės marškinėlius, tačiau tai tik ir liko kalbomis. 2010 m. Andy antrajame NBA naujokų biržos rate buvo pašauktas Niujorko „Knicks“ klubo, tačiau jame įsitvirtinti nesugebėjo ir po vieno praleisto sezono persikėlė į Europą. Nesėkmingi buvo ir žaidėjo mėginimai sugrįžti į NBA per Vasaros bei Plėtojimosi lygas. Šiuo metu A. Rautinis rungtyniauja Turkijoje, Gaziantepo ekipoje.

Johnas Shurna
g. 1990 m. balandžio 30 d. Glen Elyne, Ilinojaus valstijoje, JAV
206 cm, sunkusis krašto puolėjas

Johnas Shurna
„Northwesten“ koledžą baigęs lietuviško kraujo turintis amerikietis buvo neginčytinas savo komandos lyderis ir netgi pateko į JAV U-19 rinktinę. Su ja 2009 m. Naujojoje Zelandijoje Johnas tapo pasaulio čempionu ir vienas sėkmingesnių rungtynių sužaidė kaudamasis su lietuviais – pelnė 9 taškus. Krepšininkas puoselėjo viltis patekti į NBA, tačiau 2012-ųjų naujokų biržoje sėkmė jo nelydėjo. Nuo tada Johnas klajoja po įvairias komandas, o šį sezoną gina Valensijos „Basket“ garbę – per rungtynes Europos taurėje vidutiniškai pelno po 7,4 taško ir atkovoja po 2,7 atšokusio kamuolio. J. Shurna niekuomet nesikratė savo lietuviškos kilmės ir 2014-aisiais netgi buvo kreipęsis dėl galimybės gauti Lietuvos pilietybę.

Nikas Stauskas
1993 m. spalio 7 d. Misisaugoje, Kanadoje
198 cm, gynėjas

Nikas Stauskas ir Jonas Valančiūnas
Buvusi Mičigano universiteto žvaigždė, „taiklioji rankelė“ N. Stauskas, 2014-ųjų NBA naujokų biržoje buvo pakviestas itin aukštu 8-uoju šaukimu. Kurį laiką Lietuvoje virė diskusijos – kas būtų, jei šis krepšininkas panorėtų apsivilkti mūsų šalies rinktinės marškinėlius, tačiau jas visas nubraukė pats Kanados nacionalinę komandą pasirinkęs žaidėjas. Debiutinis sezonas NBA N. Stauskui taip pat klostėsi ne taip gerai, kaip žadėjo aukštas jo šaukimas – Sakramento „Kings“ komandoje jis rinko tik po 4,4 taško per rungtynes, o tarpsezoniu apskritai persikėlė į absoliučių lygos autsaiderių, Filadelfijos „76ers“ gretas.

Savo laiku Australijoje buvo sužibusi ir dar vieno lietuvio – Audriaus Svaldenio žvaigždė, tačiau pastarojo krepšininko likimas buvo kitoks. Savo karjerą jis pradėjo dar Lietuvoje, treniravosi toje pačioje krepšinio mokykloje su Arvydu Saboniu ir Šarūnu Marčiulioniu, o į žaliąjį žemyną 1980-aisiais emigravo kartu su šeima.