„Nesistebėčiau, kad pats Modestas šiame filme sužinojo apie save kažką naujo. Man pačiam taip nutiko pernai, kai pamačiau filmą apie save“, – po kino juostos premjeros nusijuokė kita šalies krepšinio legenda Arvydas Sabonis.

Pasižiūrėti filmo apie tituluočiausią Lietuvos krepšininką – olimpinį, pasaulio ir keturiskart Europos čempioną M. Paulauską susirinko šalies sporto elitas, veterano artimieji, krepšinio entuziastai. Nors „Žalgirio“ ir visos Lietuvos krepšinio legendos pavardė žinoma net ir jaunimui, Stasio Petkaus režisuotame kino filme buvo parodyti iki šiol retam – net ir 70-mečio M. Paulausko bendraamžiams – matyti kadrai, panaudotos archyvinės nuotraukos.

„Žaidžiantį Modestą mačiau tik vieną kartą – tai buvo jo atsisveikinimo mačas 1977-aisiais. Mes dar buvome visiškai mažiukai, pradedantieji. Visgi mus, krepšinio mokyklos auklėtinius, treneriai sugebėjo įvesti į Sporto halę. Tai paliko nepamirštamą įspūdį – Modė buvo išneštas ant rankų, jį iš salės išlydėjo visa „Žalgirio“ komanda ir SSRS rinktinė, kurios tą sykį žaidė tarpusavyje“, – prisiminė A. Sabonis.

Krepšininko karjerą M. Paulauskas baigė būdamas 32-ejų, o atsisveikinimo rungtynėse Sporto halėje vieną kėlinį sužaidė už tuometinę Sovietų rinktinę, o kitą – už „Žalgirio“ komandą. Po to mačo savo 5-uoju numeriu pažymėtus marškinėlius 193 cm ūgio puolėjas perdavė Mindaugui Arlauskui.

A. Sabonius šį epizodą prisiminė jau po daugelio metų, rungtyniaudamas Ispanijoje.

„Kažką panašaus mačiau tik kartą per savo gyvenimą. Nesiorientuoju koridos taisyklėse, bet žaidžiant Ispanijoje ten lankytis tekdavo dažnai. Vieną kartą, kai toreodoras viską atliko labai gerai, 10 tūkst. koridos arenos narių atsistojo ir mojuodama baltomis skepetaitėmis išlydėjo savo didvyrį, jis buvo pakeltas ant pečių ir išneštas. Man tas vaizdas liko akyse, pagalvojau – visai kaip Modė“, – pasakojo A. Sabonis.

Jau vėliau pačiam Sabui teko susidurti su treneriu tapusiu M. Paulausku – jis vadovavo Lietuvos krepšinio jaunimo rinktinei, kuri 1982-aisiais laimėjo Sovietų sąjungos tautų Spartakiadą.

„Kaip filme ir sakoma, Modestas – kietas vyrukas. Aiškindavo mažai, bet konkrečiai. Jis mums įdiegė tą mąstymą, kad tu kiekvieną kartą turi būti pirmas. Keli su juo kartu praleisti metai nenuėjo veltui – laimėjome viską, kur žaidėme. Valio tau, Mode“, – energingai šnekėjo A. Sabonis. – Šito filmo sukūrimas – ypač didelė nauda jaunimui. Jis gali sužinoti, įlįsti įlėsti į tą istorijos dalį, kuri buvo mažiau girdėta.“

Pats premjeroje dalyvavęs M. Paulauskas po filmo sunkiai tramdė emocijas.

„Sunku patikėti Kalėdų seneliu, bet jis visgi yra. Ačiū filmo kūrėjams, kurie man įteikė pačią didžiausią kalėdinę dovaną“, – filmo režisieriui S. Petkui ir scenarijaus autorei Gintarei Grikštaitei bei visiems susirinkusiems dėkojo krepšinio švyturys.

M. Paulauskas Kauno „Žalgiryje“ debiutavo būdamas vos 17-os, 1963-iasiais, o būdamas 20-ies, 1965-aisiais su Sovietų Sąjungos rinktine jau iškovojo Europos čempionato medalį. 1972-aisiais jis Miunchene tapo olimpiniu čempionu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)