„Aš esu priblokštas. Atrodo, kad tai padaryta sąmoningai, tačiau kažką įrodyti – labai sudėtinga“, – šie vieno „Dzūkijos“ vadovų Tomo Pačėso žodžiai šiandien apskriejo Lietuvą, o netrukus oficialiai sirgalių atsiprašyti nusprendė ir pats dzūkų klubas.

Skandalas kilo LKL reguliariojo sezono mačo tarp „Dzūkijos“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ pabaigoje, kuomet likus 7 sek. alytiškiai pirmavo 76:74 ir kontroliavo kamuolį, tačiau jį apmaudžiai prarado komandos veteranas N. Varnelis.

37-erių krepšininkas „atidavė“ kamuolį Deividui Gailiui į rankas, kuris iš po krepšio išplėšė pratęsimą. Jame vilniečiai be didesnio vargo įrodė savo pajėgumą – 91:82.

Iš karto po mačo įpykęs dzūkų treneris Andrejus Urlepas ėmė piktintis N. Varnelio elgesiu, o kilęs ažiotažas LKL privertė kreiptis į savo partnerius, kad išanalizuotų šį epizodą – ar jis negali būti surežisuotas.

Pats N. Varnelis komentuoti įvykius atsisakė ir numetė ragelį, o Krepšinis.lt kalbintas Lošimų priežiūros tarnybos (LPT) vadovas Virginijus Daukšys pripažino, jog situacija – labai delikati.

„Reikia būti labai atsargiems ir atsargiai daryti išvadas. Taip, N. Varnelis visą laiką yra po padidinamuoju stiklu, bet pati situacija labai įdomi ir nevienareikšmiška. Suprantu, kai futbole vartininkas rungtynių pabaigoje praleidžia įvartį pro klyną, bet šioje situacijoje logika sakytų visai kitaip: juk „Dzūkijos“ pergalė labai stipriai kažkam sugadintų statymus“, – svarstė pašnekovas.

Anot jo, krepšinyje vienam žmogui nuspręsti rungtynių likimą yra labai sudėtinga, o nulemti lygiąsias – praktiškai neįmanoma.

„Pasvarstykime: jeigu „Lietuvos rytas“ taip pat dalyvauja šiame negražiame susitarime ir sąmoningai taip žaidžia, tai galų gale turėtų pralaimėti. Bet jeigu susitariame dėl lygiųjų – čia jau būtų aukščiausias pilotažas, nes koeficientai yra milžiniški“, – teoriškai visus įmanomus variantus dėstė V. Daukšys.

Šį rudenį „Dzūkijos“ vardas jau kartą skambėjo minint galimus lažybų skandalus, o ekipa dar nė neįpusėjus sezonui spėjo pakeisti pusę sudėties. Tiesa, oficialiai niekas kaltinimų nepareiškė, o situaciją analizavusi Lošimų priežiūros tarnyba jokių įtartinų veiksmų neužfiksavo.

Tačiau problema ta, kad oficialiai yra tiriamos legalios lošimų bendrovės, o kas vyksta nelegaliose kontorose, kurių dalis yra įsikūrusi Azijoje, niekas negali pasakyti.

„Taip, mes kalbame apie legalias bendroves. Tačiau dažnai nelegalūs dalykai vyksta nelegaliose kontorose, kurių mes negalime pasiekti ir nežinome, kokie statymai jose vyksta“, – kad adatos neretai ieškoma šieno kupetoje, pripažino LPT direktorius.

Kaip pavyzdį prisiminti galima pernykštę Kėdainių „Nevėžio“ istoriją, kuomet klubas viešai buvo apkaltintas sutartais mačais. LKL netgi buvo nukėlusi kėdainiškių rungtynes su „Mažeikiais“, įtarimų Lošimų priežiūros tarnybai kėlė ir dar keletas „Nevėžio“ rungtynių. Atrodė, kad kaltininkai bus išaiškinti – į istoriją buvo įtraukta ir Lietuvos policija, o pats Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Arvydas Sabonis svaidėsi žaibais tvirtindamas, kad paaiškėjus kaltininkams juos reikia skaudžiai bausti.

Visgi šį istorija taip pat nugrimzdo į nebūtį. Buvęs „Nevėžio“ treneris Mindaugas Budzinauskas neseniai piktinosi, kad įtarimų šleifas nuo jo ir komandos taip ir liko nenubrauktas, tačiau jokio oficialaus atsiprašymo nei jis, nei komandos žaidėjai nesulaukė.

Kaip Krepšinis.lt sakė LKL generalinis direktorius Romualdas Brazauskas, „tyrimas dėl „Nevėžio“ nėra baigtas, tačiau jokių konkrečių ir naujų faktų lyga iš policijos nėra gavusi.“

Rankomis skėsčiojo ir T. Pačėsas.

„Problema ta, kad tokiais atvejais tiesioginių įrodymų niekada nėra. Žaidėjas niekada nepasakys, kad kažką padarė sąmoningai, o visi kiti dalykai yra prielaidų lygmenyje. Žinoma, bus atliktas LKL tyrimas, reikalu užsiims ir klubas, tačiau kol kas situacija kaip įprasta apibūdinama vienu žodžiu – „tikėtina“. Patikėkite, jei tik būtų tikrų įrodymų, šitą situaciją greitai išspręstume su atitinkamų organų pagalba“, – pripažino jis.

Beveik neabejotina, kad N. Varneliui greičiausiai teks atsisveikinti su dzūkų klubu, tačiau tikėtis, kad žaidėjo kaltė bus įrodyta – sunku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)