„Tai buvo labai intensyvus ir produktyvus posėdis. Šie metai dar nesibaigė, o jau reikia tvirtinti ateinančių ypač svarbių – olimpinių – metų planus. Taip pat atsižvelgiant į tai, kad ateinančiais metais vyks LKF vadovybės rinkimai“, – sakė LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

LKF vykdomasis komitetas patvirtinto planuojamą subalansuotą ateinančių metų biudžetą, kurį sudaro apie 3 mln. eurų – panašiai, kaip šįmet. Didžiąją dalį išlaidų – apie 80 proc. – sudaro Lietuvos nacionalinių rinktinių biudžetai ir krepšinio renginiai.

Kiek daugiau nei trečdalį biudžeto pajamų sudaro valstybės parama, visa kita – privačių rėmėjų.

„Tokios federacijos, kaip Prancūzijos ir Ispanijos, kurių biudžetai mūsų viršija keliolika kartų, stebisi, kaip su tokiais pinigais Lietuva yra trečia pasaulyje pagal vyrų krepšinio reitingą. Pavyzdžiui, Prancūzijos krepšinio federacijos, kurioje dirba daugiau nei pusantro šimto žmonių, biudžetas yra per 45 mln. eurų, o Lietuva pagal vyrų reitingą prancūzus lenkia“, – pristatydamas ateinančių metų finansavimą sakė M. Špokas.

Pasak jo, ateinančių metų biudžeto skaičiavimą koregavo tai, kad kitąmet vyks Olimpinės žaidynės.

„Ir ne bet kur, o Brazilijoje. Didelė dalis pasirengimo svarbiausiam krepšinio turnyrui taip pat vyks anapus Atlanto. Tai smarkiai pakelia vyrų rinktinės sąnaudas. O pajamos iš jos sumažės dėl to, kad mažiau kontrolinių rungtynių vyks Lietuvoje – surinksime mažiau pinigų už bilietus“, – sakė M. Špokas.

Prie ateinančių metų rinktinių sąnaudų prisideda septyniolikmečių rinktinės dalyvavimas Pasaulio čempionate Ispanijoje. Šią teisę šešiolikmečiai, vadovaujami trenerio Gedimino Petrausko, iškovojo per Europos U16 čempionatą Kaune, kuriame užėmė antrą vietą.

Būtent šiai U17 rinktinei Pasaulio čempionate vadovaus tas pats G. Petrauskas, iškovojęs šią teisę. Jo kandidatūra, kaip ir kitų rinktinių trenerių, buvo patvirtinta antradienį Kaune per LKF vykdomojo komiteto posėdį.

Jo metu patvirtinti šie Lietuvos krepšinio rinktinių vyr. treneriai:

vyrų – Jonas Kazlauskas;

moterų – Rimvydas Samulėnas;

U20 merginų (gim. 1996 m. ir jaunesnių) – Romas Petronis;

U20 vaikinų (gim. 1996 m. ir jaunesnių) – Tomas Masiulis;

U18 merginų (gim. 1998 m. ir jaunesnių) – Tadas Stankevičius;

U18 vaikinų (gim. 1998 m. ir jaunesnių) – Saulius Štombergas;

U17 vaikinų (gim. 1999 m. ir jaunesnių) – Gediminas Petrauskas;

U16 merginų (gim. 2000 m. ir jaunesnių) – Dalius Ubartas;

U16 vaikinų (gim. 2000 m. ir jaunesnių) – Mantas Šernius.

Visų rinktinių treneriai buvo numatyti ankstesniais LKF nutarimais visam olimpiniam ciklui – iki 2016 m. pabaigos. Baigiantis šiam ciklui baigiasi ir dabartinės LKF vadovybės – LKF prezidento Arvydo Sabonio kadencija.

Siekdamas padaryti sklandesnį vadovavimo federacijai perėmimą, jei toks įvyks, ir sutaupyti lėšų rinktinėms, LKF vykdomasis komitetas antradienį nutarė sujungti LKF ataskaitinę konferenciją su naujos vadovybės rinkimais. Ataskaitinė-rinkiminė konferencija vyks gegužės 31 d.

Aukščiausio LKF valdymo organo suvažiavimo metu taip pat numatyta balsuoti dėl dar vienos naujovės Lietuvos krepšinio gyvenime – universalios licencijavimo sistemos. Vykdomasis komitetas pritarė idėjai išleisti licencijas visiems LKF pripažintų varžybų dalyviams. Taip daroma Prancūzijoje, Vokietijoje ir daugelyje kitų pažangių krepšinio valstybių.

„Idėja yra sužinoti tikrą Lietuvoje krepšinį žaidžiančių žmonių skaičių ir suteikti jiems įvairių lengvatų. Licencija apimtų ne tik sveikatos draudimą, kompensuojantį traumas krepšinio aikštėje, bet ir nuolaidas įsigyjant oficialių LKF rėmėjų produkciją“, – sakė M. Špokas.

Be kita ko, LKF vykdomasis komitetas aptarė kitus ateinančių metų LKF renginius. Tarp jų – buvusios Mažosios vyrų LKF taurės ir moterų taurės turnyrų organizavimą. Kadangi Didžiosios vyrų taurės turnyrą rengti LKF suteikė teisę Lietuvos krepšinio lygai, pavadinusiai jį Karaliaus Mindaugo taurės turnyru, LKF vykdomasis komitetas nutarė suteikti daugiau išskirtinumo žemesnių lygų komandų ir geriausių moterų ekipų turnyrams pavadinant juos oficialiais LKF taurės turnyrais.

LKF vyrų taurės turnyras, kuriame dalyvaus stipriausios Nacionalinės ir Regionų lygų komandos vyks vasario 5—6 dienomis Palangoje drauge su Moksleivių krepšinio lygos „Perlas“ žvaigždžių diena.

„Siekiame, kad šis turnyras taptų krepšinio bendruomenės švente. Todėl joje bus ne tik intriguojančių krepšinio kovų, kurios bus transliuojamos visai Lietuvai, bet ir pramoginė programa“, – sakė M.Špokas.

Moterų taurės turnyras taip pat vyks vasarį, 12—13 dienomis. Turnyro vieta paaiškės gruodžio pabaigoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją