„Turnyras buvo labai naudingas – ir merginoms, ir vaikinams. Teigiamai nustebino merginų ekipa, o vaikinai kiek nuvylė“, – sakė Lietuvos jaunimo rinktinių vyriausiasis treneris Rolandas Radvila.

Penktadienį, pirmąją tarptautinio turnyro dieną, Lietuvos penkiolikmetės, kurių daugumą sudarė projekto „Talentų U15 karta“ absolventės, nesunkiai įveikė Ukrainą 73:47.

„Lietuvės jau pirmoje rungtynių dalyje diktavo tempą, agresyviai gynėsi ir greitai puolė. Po pirmų dviejų kėlinių pirmavome 45:14. Antroje mačo dalyje trenerės Živilė Mikalauskaitė ir Aušra Naidėnienė leido pasireikšti visoms žaidėjoms, kurios išsaugojo persvarą iki rungtynių pabaigos“, – pasakojo R. Radvila.

Šeštadienį Lietuvos rinktinė susitiko su šeimininkėmis Baltarusijos krepšininkėmis. Nepaisant, anot R. Radvilos, pagirtinos kovos, lietuvės pralaimėjo 66:73. Baltarusės laimėjo visus kėlinius, tačiau tik 1—2 taškais. Pasak R. Radvilos, koją lietuvėms pakišo prastas baudų realizavimas – merginos prametė net 19 baudų metimų iš 33.

„42,4 proc. tikrai mažai. Jei merginos būtų pataikiusios nors kiek geriau, būtume galėję tikėtis ir teigiamo rezultato. Juolab, kad lietuvės ir rezultatyvių perdavimų daugiau atliko, ir daugiau kamuolių perėmė, ir klydo mažiau. Tačiau pataikymas yra vienas svarbiausių elementų“, – sakė R. Radvila.

Paskutinę turnyro dieną Lietuvos merginos žaidė su Rusijai atstovaujančia Sankt Peterburgo Vasilijaus salos krepšinio komanda, kuri yra Rusijos U16 čempionė ir kurią sudaro iš įvairių komandų atvykusios krepšininkės.

Pasak R. Radvilos, ne vienerius metus drauge besitreniruojančios Rusijos krepšininkės norėjo išnaudoti tai, kad lietuvės drauge treniravosi vos porą dienų. Sankt Peterburgo ekipa visas rungtynes gynėsi aikšte 1-3-1.

„Lietuvėms tikrai nebuvo lengva, rungtynės buvo labai atkaklios. Tačiau mūsų merginos gerai pataikė tritaškius – iš 20 metimų realizavo 10. Likus 56 sekundėms Rusijos krepšininkės dar pirmavo 4 taškais ir kontroliavo kamuolį. Tačiau lietuvės apsigynė, po to 2 taškus su pražanga pelnė Gabija Šegždaitė. Vėliau mūsų merginos dar sykį apsigynė, o Kristina Masionytė šaltakraujiškai sumetė abu baudos metimus ir likus 16 sekundžių persvėrė rezultatą 68:67. Tokį rezultatą pavyko išlaikyti iki pabaigos, puikiai išnaudojus dar turimas pražangas“, – pasakojo R. Radvila.

Rezultatyviausia turnyro žaidėja tapo Vilniaus krepšinio mokyklos auklėtinė Dalia Donskichytė, kuri per trejas rungtynes įmetė 11 tritaškių ir pelne 65 taškus (vidurkis 21,7).

„Tačiau reikia pagirti visą merginų rinktinę, nes mikroklimatas buvo kaip aukščiausio lygio komandoje, atsarginės aktyviai palaikė drauges nuo suolo, o išėjusios į aikštę negailėjo jėgų“, – sakė R. Radvila.

Merginų turnyrą laimėjo šeimininkės baltarusės.

Vaikinams lemiama tapo pirmoji turnyro diena, kai su Ukrainos bendraamžiais buvo žaidžiamas savotiškas finalas. Jis baigėsi ukrainiečių pergale 71:61.

„Ukrainiečiai pradėjo rungtynes labai didele sparta ir labai kietai gynėsi – ties pražangos riba. Tai, regis, buvo netikėta mūsų vaikinams, kuriems patiems nesisekė gintis vienas prieš vieną. O tuo Ukrainos krepšininkai grindė visą savo žaidimą. Nors kelis kartus skirtumas buvo sumažėjęs iki minimumo, perlaužti rungtynių eigos Lietuvai nepavyko“, – sakė R. Radvila.

Pasak jo, lietuviai varžovams leido atkovoti per daug kamuolių po Lietuvos krepšiu – net 18. Todėl reikėjo papildomai vargti ginantis. Be to, lietuviams trūko ir agresyvumo puolant (mūsų vaikinai per rungtynes metė vos 6 baudų metimus), o iš toli atakuoti sekėsi ne itin gerai (7 iš 31 tritaškio).

Ukrainiečiai, tapę turnyro nugalėtojais, taip pat perėmė 14 kamuolių ir dažniausiai tai baigdavosi greita rezultatyvia ataka. Lietuvos krepšininkų perimtų kamuolių skaičius – vos 6.

„Dar reikėtų pabrėžti, kad ukrainiečiai iš arti įmetė net 46 taškus. Nors lietuviai nenusileido ūgiu, mūsų vaikinai iš arti pelnė tik 26 taškus. Iš mūsų krepšininkų būtų galima teigiamai paminėti tik Roka Jokubaitį ir Martyną Pocevičių, kurie pelnė atitinkamai 13 ir 12 taškų ir abu įmetė beveik visus komandos tritaškius (5 iš 11). Likę Lietuvos žaidėjai iš 20 tolimų metimų pataikė vos 2“, – pasakojo R. Radvila.

Išklausę trenerių Donato Veličkos ir Alfredo Kaniavos paskaitą apie nusiteikimą ir požiūrį į rungtynes, antrą dieną lietuviai sutriuškino šeimininkus 78:43. Bent po 10 minučių rungtyniavo visi Lietuvos krepšininkai.

„Vaikinai kibiau gynėsi, tačiau agresyvumo puolant norėjosi daugiau – lietuviai metė vėl vos 6 baudų metimus“, – sakė R. Radvila.

Paskutinę dieną Lietuvos rinktinė nepasigailėjo Moldavijos – 115:33. Šioms rungtynėms Lietuvos treneriai savo auklėtiniams iškėlė užduoti praleisti ne daugiau nei 30 taškų.

Turnyro organizatoriai geriausiu vidurio puolėju išrinko Eriką Venskų. Savo ruožtu R. Radvila geriausiais Lietuvos žaidėjais įvardijo M. Pocevičių ir R. Jokubaitį.

Specialiais prizais buvo apdovanota D. Donskichytė ir E. Venckus (dešinėje)

Vasario pradžioje ir merginų, ir vaikinų laukia aukšto lygio tarptautiniai turnyrai Turkijoje.

„Tikėkimės, kad šie prestižiniai turnyrai mūsų merginoms ir vaikinams bus didelis stimulas tobulinti savo įgūdžius rengiantis Europos jaunučių čempionatams vasarą“, – sakė R.Radvila.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją