Eilinį kartą sugniuždytas – toks atrodė sostinės klubas trečiadienio vakarą Saratove. Laikinojo trenerio Aurimo Jasilionio auklėtiniai nė iš tolo neprilygo Rusijos vidutiniokams „Avtodor“ krepšininkams – 92:109.

Bedantė „Lietuvos ryto“ gynyba tradiciškai atsivėrė nuo pirmųjų minučių, kurioje varžovai smaginosi visų rungtynių metu. Vis tik verta paminėti, kad vilniečiai vėl žaidė be dviejų savo bokštų – traumas besigydančių Antano Kavaliausko ir Artūro Gudaičio.

„Gynyba – kol kas neišsprendžiama problema. Buvo daug momentų, kai buvo leidžiama per lengvai užpulti. Pagrindas yra asmeninė gynyba – kai ji patvaresnė, tada galima lipdyti ir komandinę. Bet norint suformuoti naujus įgūdžius – reikia laiko, nes sudėtyje nėra nė vieno gynybos specialisto“, – eilinį kartą į tą pačią žaizdą dūrė Kęstutis Kemzūra.

„Trūko ir aukštaūgių, nes kartais apsigindavo, bet nesugebėdavo atsikovoti kamuolio“, – pastebėjimą pridėjo šiuo metu darbo pasiūlymų laukiantis treneris.

Ar įmanoma laimėti į savo krepšį praleidus 109 taškus? Išlipus iš logiško europietiško krepšinio rėmų, Lietuvos vicečempionams galima būtų rekomenduoti „nuošalės taktiką“. Tokią kelis kartus teko matyti mėgėjų lygose, kuomet keturi žaidėjai ginasi, o vienas visuomet stovi ties vidurio linija ir yra pasirengęs bėgti į puolimą. Taip pelnoma po 120-130, o kartais – net ir daugiau taškų.

Bet akivaizdu, kad profesionaliame krepšinyje tokių avantiūrų imtis nebūtų protinga. Tai ką daryti?

„Net ne specialistas gali pasakyti, kad praleidus tiek taškų turi būti labai geras puolime, nes kitaip laimėti neįmanoma. O jie net ir laisvi prametė savo metimus“, – buksavimą ir atakuojant krepšį įžvelgė K. Kemzūra.

109 praleisti taškai – komandos antirekordas, bet nereikėtų pamiršti, kad kitą savaitę laukia išvyka į Sankt Peterbutgą. Ar E grupės lyderis „Zenit“ klubas gali įmesti daugiau taškų?

„Naujos rungtynės ir viskas prasideda iš naujo. Svarbiausia – psichologija. Nėra nenugalimų komandų, bet aišku, jeigu žaidėjai bus nusiteikę pralaimėti, tai geriau išvis nevažiuoti. Pirmiausia jiems reikia atsiriboti nuo to, kas vyksta aplink, nes jeigu skaitys viską, kas parašyta žiniasklaidoje – nieko gero nebus“, – patarimus dalyti bandė 45-erių lietuvis.

„Juk jau ir Gintarą Krapiką visi kelis kartus atleido...“, – kiek nuo temos nukrypo K. Kemzūra.

Vertėtų pažymėti, kad „Žalgiris“, priešingai nei „Lietuvos rytas“, lemiamu momentu susikaupė ir, nors nedemonstravo tobulo žaidimo puolime, gynyboje žaidė tiesiog pavyzdingai. „Karsiyaka“ į žalgiriečių krepšį įmetė vos 52 taškus – tai dvigubai mažiau nei praleido sostinės ekipa!

Atleidę Marcelo Nicola „Lietuvos ryto“ vadovai vis dar gaišta laiką ieškodami tinkamo kandidato stoti prie komandos vairo. Pats klubo prezidentas Gedvydas Vainauskas atskleidė, kad į postą pretenduoja keturi Lietuvos treneriai. Bet ar naujas treneris spėtų išgelbėti ekipą nuo fiasko?

„Čia jau būrimas iš kavos tirščių. Jeigu ir ateitų naujas treneris – jam būtų reikalingas laikas ir kryptingas darbas. Nebuvo viskas taip blogai. Teisingai Aurimas Jasilionis pasakė: paslydo vienas, kitas ir paskui kaip sniego kamuolys nusirideno ir pradėjo tempti komandą žemyn. Aišku, galima daryti pakeitimų ir sudėtyje, nes tai kartais padaro įtakos komandos rezultatams“, – svarstė K. Kemzūra, paneigęs gandus, kad kalbėjosi dėl galimybės treniruoti „Lietuvos rytą“.

Kad ir kaip graudžiai vilniečiai bežaistų, net ir pralaimėję Rusijoje, jie vis dar turėtų teorinių galimybių patekti į LAST-32 etapą. Bet viskas – ne tik jų pačių rankose.

Jeigu „Lietuvos rytas“ paskutiniame ture namuose Salonikų PAOK įveiktų mažiausiai 6 taškais, prieš visus konkurentus turėtų tarpusavio rungtynių persvarą.

Tokiu atveju reikėtų, kad kažkurios dvi komandos – PAOK, Solnoko „Olaj“ arba Stambulo „Bešiktaš“ nebeiškovotų pergalių. Jeigu taip atsitiktų, vilniečiai finišuotų ketvirti. Bet tai tik matematika, o ar sostinės ekipa sugebės atsispirti iš dugno ir stebuklingai išvengti fiasko, sužinosime jau visai netrukus.

Kas keisčiausia, kad vos dvi pergales per 8 turus iškovojęs „Lietuvos rytas“ žengti toliau turi tiek pat galimybių, kiek ir Klaipėdos „Neptūnas“ nepatekti tarp 32 geriausių komandų, nors savo sąskaitoje turi net 5 laimėjimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)