Iš favoritų – į autsaiderius

Vadinamoje „mirtininkų“ A grupėje Pablo Laso auklėtiniai per septynis turus iškovojo vos dvi pergales ir užima paskutinę – šeštąją vietą.

Jeigu pralaimėjimus galingoms Maskvos srities „Chimki“ (70:84, 82:85) ir Stambulo „Fenerbahce Ulker“ (66:77) ekipoms dar galima suprasti, tai antausiai nuo nuo Strabūro SIG (86:93) ar Belgrado „Crvena Zvezda“ (88:94) vyrukų tokio meistriškumo komandai yra visiškai nepateisinami.

Tikrąją „Real“ problemą galima įžvelgti būtent pastarosiose nesėkmėse – komandos žvaigždynas akivaizdžiai labiau nori pulti nei gintis. Iš šono stebint mačą Belgrade, atrodė, kad Ispanijos čempionai vadovaujasi požiūriu „įmesime daugiau ir laimėsime“.

Tačiau taip nenutiko, nes varžovai agresyviai ir tiksliai žaidė ne tik puolime, bet ir gynyboje, todėl atakuodami strigo ir patys Madrido ekipos žaidėjai.

Skaičiai taip pat nemeluoja: „Real“ – prasčiausiai besiginanti šio sezono Eurolygos komanda. Per 7 rungtynes ji į savo krepšį praleido net 603 taškus – tai net 86,14 vidurkis! Patys ispanai per rungtynes įmeta 84,42. Akivaizdu, kad taktika „įmesime daugiau“ šiame sezone neveikia. Galbūt laikas ką nors keisti?

Jeigu nori išvengti fiasko – laikas pats tinkamiausias. O jeigu komanda nori varžytis dėl Europos taurės, panašu, kad jokių pokyčių per likusius tris turus neišvysime.

J. Mačiulis – užgožtas žvaigždžių

Akis, ypač Lietuvos sirgaliams, taip pat bado nepasitikėjimas Jonu Mačiuliu. Žaidėjas, kuris vienas pats ištempė visą Lietuvos rinktinę į Europos čempionato ketvirtfinalį, „Real“ klube vėl turi tenkintis gynybiniu vaidmeniu.

Rygoje ir Lilyje vidutiniškai po 13,8 taško rinkęs 30-metis lietuvis „Real“ klube Eurolygoje pelno vos po 3,7 taško. Dvitaškius puolėjas meta 41,7, o tritaškis 30,8 procentų taiklumu. Taip, skaičiai tikrai neįspūdingi, bet į šią situaciją reikėtų žvelgti iš platesnės perspektyvos.

J. Mačiuliui gynyboje suteikiamos svarbios užduotys, bet visos jo pastangos nueina šuniui ant uodegos dėl komandos draugų nenoro persistengti, o puolime mūsiškis kamuolį pačiupinėja kas trečioje atakoje, kartais – ir rečiau.

Todėl nieko keisto, kad vos tik gavęs kamuolį, jis stengiasi atakuoti krepšį, o tai neretai virsta netaikliais metimais. Nors pats J. Mačiulis yra sakęs, kad supranta, jog „Real“ klube jo vaidmuo kiek kitoks nei rinktinėje, akivaizdu, kad sulaukęs daugiau pasitikėjimo, jis tikrai žaistų žymiai naudingiau.

Lyderis – paauglys

„Real“ kritikuoti pradėjo ir įprastai Madrido klubą palaikantis didžiausias Ispanijos sporto portalas „Marca“, praėjusios savaitės Eurolygos rungtynių apžvalgoje pažymėjęs, kad Pablo Laso auklėtinius Belgrade „nuskandino bloga gynyba“.

Vis dažniau teisintis tenka ir pačiam P. Laso.

„Ispanijos čempionate laimėjome paskutines penkerias rungtynes, tačiau Eurolygoje žaidžiame tikrai ne taip, kaip norėtume. Situacija komplikavosi, tačiau turime dar trejas rungtynes, kad ją ištaisytume. Apskritai žaisti Belgrade labai sudėtinga – „Crvena Zvezda“ namuose ir išvykoje yra visiškai kitokia komanda, sirgaliai yra papildomas varžovų žaidėjas“, – dėstė „Real“ treneris.


Vis tik Madrido klubo bėdos matomos ir Ispanijos čempionate. Nors ACB lygoje „Real“ žengia lyderių gretose, problemų ekipa turi žaisdama net ir su vidutiniokais.

Sekmadienio vakarą P. Laso auklėtiniai išvykoje tik dėl geriau sužaisto ketvirto kėlinio 99:92 palaužė „Bilbao Basket“ komandą, turnyro lentelėje užimančią devintąją vietą.

Maža to, „karališkąjį“ klubą lemiamais momentais gelbėjo ne bet kas, o 16-metis slovėnas Luka Dončičius. 198 cm ūgio vaikinas per 22 minutes spėjo pelnyti 15 taškų.


Nuovargis ir komplektacijos klaida

„Mundodeportivo“ analitikas Jose Ignacio Huguetas įžvelgia ne vieną problemą, pastaruoju metu skandinančią Eurolygos čempionus.

Visų pirma – tai žaidėjų nuovargis.

„Real“ dabar tenka mokėti už praėjusį sezoną įdėtas pastangas. Pernai Madrido ekipai teko sužaisti daugiau nei 80 rungtynių, o vasarą didelė dalis krepšininkų rungtyniavo savo šalių rinktinėse. Rudy Fernandezas, Sergio Llullas, Sergio Rodriguezas, Felipe Reyesas, Guillermo Hernangomezas, J. Mačiulis, Gustavo Ayonas ir Andresas Nocioni neturėjo pilnaverčių atostogų, o tai akivaizdžiai matosi sezono starte“, – pažymi ispanas.

Antroji problema – jau minėtoji gynyba. Ji subyrėjo iš komandos išvykus tris sezonus „Real“ atstovavusiam amerikiečiui Marcusui Slaughteriui, neabejoja analitikas.

„Atsisveikinusi su itin atletišku ir šokliu puolėju, „Real“ komanda prarado pranašumą po krepšiais, o tai puikiai atsiskleidė praėjusios savaitės mače – G. Ayoną nesunkiai pergudraudavo Mike'as Zirbesas.

Praradęs M. Slaughterį, P. Lasso akivaizdžiai blaškosi ir nesugeba rasti būdų, kaip surikiuoti savo komandos gynybą. Akivaizdu, kad išsiskyrimas su šiuo amerikiečiu „Real“ kainavo labai brangiai. Išvykusių M. Slaughterio, Salaho Mejri ir Ioannio Bouroussio naujokai Trey Thompkinsas ir G. Hernangomezas kol kas tikrai nekompensuoja“, – konstatuoja analitikas.

Dar viena „Real“ bėda – priklausomybė nuo tritaškių ir itin prasta S.Llullo sportinė forma.

„Nesėkmingas atkarpas retkarčiais pavyksta kompensuoti greitomis atakomis ir tolimų metimų salvėmis, tačiau kai tai stringa, kyla didelės bėdos. Tragiškai pastaruoju metu žaidžia ir S. Llullas, per pastarąsias dvejas Euroygos rungtynes pataikęs vos 4 iš 21 metimus. Sunkiai atrodo ir nugaros skausmų kamuojamas R. Fernandezas“, – problemas įvardija J.I. Huguetas.

Šią savaitę Eurolygoje „Real“ laukia dar vienas rimtas iššūkis – namie ispanai priims grupės lyderę Stambulo „Fenerbahce“ ekipą. Pralaimėjimo atveju čempionų situacija taptų tiesiog kritinė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)